Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor den økonomiske debat er tæt på ligegyldig

Blablabla, økonomi, blablabla

I den offentlige debat bruger vi fantastiske kræfter på at diskutere den økonomiske udvikling. Fagforeninger, interesseorganisationer, tænketanke og de politiske partier skændes dag ud og dag ind, og de kaster enorme ressourcer, analyser, rapporter og den slags ud i håb om at gøre en lille bitte forskel.

Og selv om det ofte er en trist og kedelig debat, fyger det ikke desto mindre med anklager fra den ene politiske side til den anden om de frygtelige konsekvenser af én eller anden politik. De røde anklager de blå for at ville indføre minimalstaten og sultens slavehær, mens de blå anklager røde for at ville køre landet ud over afgrunden, ødelægge konkurrenceevnen og den slags. Det hele er latterligt og ligegyldigt.

Først og fremmest fordi der ingen praktisk forskel er mellem de politiske blokke. Det er et tragikomisk faktum, at man ikke ser en afsmitning af regeringsfarven på den økonomiske politik. Siden 1968 har borgerlige regeringer således i gennemsnit øget skatter og offentlige udgifter mere end de socialdemokratiske. Det siger alt. På de store linjer er den økonomiske debat et mærkværdigt mummespil.

En særlig sygdom ved den økonomiske debat er, at den stort set altid forfalder til teknokrati. Hvad er arbejdsudbudseffekten af skattelettelser (svar: Ingen har nogen anelse!) eller nyklassikeren: Hvor mange fattige er der i Danmark? Når de liberale og venstreorienterede skal diskutere fattigdom, turnerer de liberale rundt med en absolut definition, mens røde altid bruger den relative. Og med de totalt usammenlignelige definitioner som udgangspunkt smider de modsatrettede tal i hovedet på hinanden. Dybt nede under talkrigen gemmer der sig en ikketeknokratisk uenighed om, hvorvidt bekæmpelse af ulighed er et samfundsmål eller ej. Her er de liberale selvfølgelig lige en anelse mere tåbelige end deres venstreorienterede modparter, for naturligvis er det relevant at bekæmpe ulighed. Men i hvilket omfang? Og hvilken slags ulighed skal vi være særligt bekymret for? Stille og rolige samfundsmæssige debatter, som er umulige at tage, fordi de altid bliver begravet i ligegyldige talkrige.

Faktisk kan den største fagøkonomiske uenighed i det 20. århundrede reduceres til en diskussion om prioriteter. Keynes’ teori gik aldrig ud på, at vi skulle udligne konjunkturer, men var i sin kerne et forsøg på at vise, at vi kan bekæmpe arbejdsløshed for at øge aktiviteten i økonomien. Og hvor ligegyldig hans teori end er for økonomisk videnskab, så er den oprindelige kerne selvfølgelig sand. Vi kan bekæmpe arbejdsløshed ved at øge aktiviteten. Men kun på kort sigt. Så må vi prioritere forskellige hensyn. Og springe den forkromede skyggediskussion om Keynes versus Friedman over.

Økonomisk videnskab handlede i sin oprindelse om at skabe velstand, og den skal vi bruge for at få velfærd, ikke også? Hvis væksten bliver højere, får vi så også råd til flere sygeplejersker, lærere og museer? Næh, egentlig ikke. Det er nogenlunde sådan, at øges væksten på 1 pct., så gør velfærdsstatens omkostninger det også. Velfærdsstaten består nemlig først og fremmest af dens mange ansatte, og deres løn stiger fuldkommen i takt med væksten i samfundet. Det samme gælder i øvrigt folkepension, kontanthjælp, SU, førtidspension osv., osv. De reguleres helt automatisk opad, parallelt med lønudviklingen.

Mere velstand giver os overhovedet ikke råd til flere sygeplejersker, men det er selvfølgelig godt for meget andet. Og så er det, vi kan glæde os over, at i en moderne markedsøkonomi er den langsigtede velstandsskabelse stort set udelukkende drevet af (importerede) teknologiske forbedringer. Hvis politikerne bare lod være med at ødelægge for meget med fjollede disruptionråd og lignende, kommer det hele til at gå af sig selv.

Los teknokraterne ud af samfundsdebatten, og lad os diskutere noget væsentligt i stedet. Såsom den multikulturelle katastrofe. Eller bare noget om levet liv.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere