Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den store løgnehistorie om »mangel på arbejdskraft«

Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk.

Det er oppe i tiden at advare om mangel på arbejdskraft. Dansk Industris Karsten Dybvad taler om en »farlig skepsis« og tabt vækst, mens Dansk Erhvervs Brian Mikkelsen advarer om, at hele velfærdssamfundet risikerer at kollapse om et års tid. Sidstnævnte har aldrig været kendt for at opfundet særligt mange skarpe knive i skuffen, men der er noget desperadoadfærd over truslen om økonomisk dommedag.


Lad os først lige slå fast, at Danmark rent nøgternt er pivåbent for kvalificeret arbejdskraft. Om vi henter fra Montreal eller Mogadishu, skal du som arbejdsgiver blot tilbyde en løn på godt 400.000, og så kan du ellers ansætte løs. Sådanne udlændinge har nemlig særligt let adgang. Og 400.000 er ikke en høj indkomst. Det er faktisk nogenlunde gennemsnitsindkomsten for et fuldtidsarbejde her til lands! Ikke desto mindre er det lige præcis den grænse, Karsten Dybvad og Brian Mikkelsen gerne vil have sat ned til 300.000.


At de lige præcis taler om denne beløbsgrænse, gør også, at vi slet ikke behøver at forholde os til diskussionen om udenlandske talenter, specialiseret viden og al den slags. Dem får man nemlig ikke til gennemsnitsindkomst! Det er billig arbejdskraft, vi taler om. Lavt kvalificeret. Jobs med en månedsløn på 25.000, hvor der ganske rigtigt ikke står lange køer af (voksne) danskere og skriger på at blive ansat.


Er det så udtryk for ”mangel på arbejdskraft”? Nej, og faktisk er det tæt på meningsløst at tale om noget sådant. Nationaløkonomisk set er ”mangel på arbejdskraft” ren nonsens. Det er faktisk ikke svært at forstå hvorfor. Man kunne eksempelvis spørge, om der er mangel på diamanter? Enhver kan jo gå ned i butikken og købe løs, så mangel er da noget underligt noget. Nu kunne man jo indvende, at diamanter er ”dyre”. Hvis prisen var lavere, vil der være langt flere, der købte dem. Ligesom med sodavand. Dem kan man også købe i butikken. Og endnu flere ville købe dem, hvis prisen var lavere. Men vi kan vel alle blive enige om, at der i hvert fald ikke er mangel på sodavand. Nej, det er mystisk at tale om mangel i en økonomi. Der er et udbud, en efterspørgsel og en pris.


Men er det ikke ærgerligt for alle de virksomheder, der ikke kan nok arbejdskraft til den pris, de gerne vil betale? Jo! Massevis af virksomheder er gået bort hen over årene, fordi der ikke længere var nogen, der var villige til at arbejde til en løn så tilstrækkeligt lav, at virksomheden giver overskud. De gælder eksempelvis store af dele af vores forhenværende industri. Tag bare tekstilindustrien, der nærmest ikke har produktion længere i Danmark, fordi ingen her vil arbejde til tilstrækkeligt lave lønninger. Men det blegner i forhold til alle de virksomheder, der aldrig er blevet oprettet pga. ”mangel på arbejdskraft”. Der er faktisk flere millioner industriarbejdspladser, der ikke er blevet oprettet, fordi danske virksomheder ikke må importere indisk arbejdskraft til et par kroner i timen. På den måde kan man selvfølgelig godt forstå, at erhvervsorganisationerne klynker! For slet ikke at tale om fraværet af eksportsuccesen med rejsende hjernekirurger, som ville være voldsomt rentabel, hvis der ellers var kvalificerede læger, der er villige til at arbejde til 50 kroner i timen.


Svaret til Dansk Industri og Dansk Erhverv er naturligvis, at deres medlemmer må klare sig i konkurrencen. Hvis de ikke er rentable med danske lønninger, så må de oppe sig eller finde på noget andet. Det er ikke en mangel, at de ikke kan finde medarbejdere til det (lave) lønniveau, de godt kunne tænke sig. Der er medarbejdere nok til alle! Bare sæt lønnen op. Så falder dine konkurrenter fra i lønkonkurrencen én efter én. Så er efterspørgslen pludselig ikke så stor!


Jeg ved godt, at Karsten Dybvad begyndte sin karriere i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og måske ikke endnu har luret det dér med markedsøkonomi. Og den er benhård. Konkurrenterne bliver dygtigere og dygtigere. Medarbejderne kan hele tiden kræve mere i løn. Hvis man ikke kan klare ræset, må man stå af. Helt uden trøstepræmie. Stop nu klynkeriet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere