Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tarek Hussein og hvordan man ikke er dansk

Mon Tarek Hussein bliver gift med en dansker og opdrager børnene efter danske normer?

Indvandrerdebattøren Tarek Hussein brokker sig, som så mange har gjort før ham, over at danskhedsdebatten fremmedgør de nytilkomne. Konsekvensen af al den snak om det danske er, at en hel generation af unge nydanskere føler sig som fremmede i deres eget land.

Det er da også kun et mindretal af efterkommerne, der i egen forståelse er danskere. Tarek Hussein er dog en undtagelse. Han føler sig nemlig dansk. Og det, selvom han er muslim med skæg (det synes han selv er relevant), der beder 5 gange om dagen. Samtidig erkender han en vigtig fejl: Han troede, at det ville være tilstrækkelgt for følelsen af danskhed, hvis man blot fik uddannelse, sprog og job, men det kan vi objektivt konstatere ikke er tilfældet. Skylden er ifølge Hussein danskhedsdebatten op optagetheden af alt det, der ikke er dansk. Jeg vil gerne bære til ved bålet.

For ja, grundlæggende er det ikke tilstrækkeligt med uddannelse, job og sprog for at blive dansk. Det kræver også en grundlæggende loyalitet og identifikation med Danmark. Den mener Tarek Hussein, at han har, og jeg skal ikke modsige ham. I den forstand er han dansk. Men når vi taler om danskhed og interesserer os for den som et samfundsspørgsmål, handler det sjældent alene om loyaliteten. Langt vigtigere er de grundlæggende værdier og allervigtigst, om man fuldtud ønsker at blive en del af Danmark og vores nationale fællesskab.

Og det er her, at mange efterkommere kommer til kort. De ønsker ikke at blive en del af fællesskabet. Hvordan kan se det? Jo, de bliver eksempelvis ikke gift med en dansker. De opdrager ikke deres børn efter danske normer. De går ikke i kirke. De har ikke den overvejende del af deres venner blandt danskere. I småt og stort opretholdes skellet mellem det danske og den tilvandrede kultur – for eksempel hvad angår mad, helligdage, påklædning eller svømmeundervisning. Så der er en ganske naturlig forklaring på, at hovedparten af efterkommerne ikke føler sig danske. Det er, fordi de ikke er det i andet end en overfladisk forstand.

Det er utvivlsomt hårdt at være splittet mellem to kulturer. Men den Tarek Husseinske udvej, hvor man bare gerne vil være rettroende muslim og samtidig have valgt Danmark til, virker som en fantasi. Det er bestemt en rar fantasi, men lad os spørge Tarek, om han selv mener, det kommer til at ske:

Kære Tarek Hussein. Når du en dag bliver gift, vil det så eventuelt blive med en dansker, der sammen med dig vil opdrage jeres børn efter danske normer? Kan du forestille dig, at dine børn eventuelt bliver døbt? Det håber jeg, du kan. Og kan du forene det, må du såmænd gerne være rettroende muslim ved siden af, uden at vi behøver diskutere danskhed.

Problemet er desværre, at langt hovedparten af efterkommerne ikke kommer til at blive gift med danskere. Og de kommer slet ikke til at opdrage deres børn efter danske normer. Og så tror da pokker, at de heller ikke føler sig danske. Det er ikke vores andres skyld. Det er deres valg. Vælger de Danmark eller ej. Gad vide, hvad Tarek Hussein gør?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her