Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Indvandrerdebattør Tarek Hussein og debatten om danskhed

Mon Tarek Hussein bliver gift med en dansker og opdrager børnene efter danske normer?

Indvandrerdebattøren Tarek Hussein brokker sig, som så mange har gjort før ham, over at danskhedsdebatten fremmedgør de nytilkomne. Konsekvensen af al den snak om det danske er, at en hel generation af unge nydanskere føler sig som fremmede i deres eget land.

Det er da også kun et mindretal af efterkommerne, der i egen forståelse er danskere. Tarek Hussein er dog en undtagelse. Han føler sig nemlig dansk. Og det, selvom han er muslim med skæg (det synes han selv er relevant), der beder 5 gange om dagen. Samtidig erkender han en vigtig fejl: Han troede, at det ville være tilstrækkelgt for følelsen af danskhed, hvis man blot fik uddannelse, sprog og job, men det kan vi objektivt konstatere ikke er tilfældet. Skylden er ifølge Hussein danskhedsdebatten op optagetheden af alt det, der ikke er dansk. Jeg vil gerne bære til ved bålet.

For ja, grundlæggende er det ikke tilstrækkeligt med uddannelse, job og sprog for at blive dansk. Det kræver også en grundlæggende loyalitet og identifikation med Danmark. Den mener Tarek Hussein, at han har, og jeg skal ikke modsige ham. I den forstand er han dansk. Men når vi taler om danskhed og interesserer os for den som et samfundsspørgsmål, handler det sjældent alene om loyaliteten. Langt vigtigere er de grundlæggende værdier og allervigtigst, om man fuldtud ønsker at blive en del af Danmark og vores nationale fællesskab.

Og det er her, at mange efterkommere kommer til kort. De ønsker ikke at blive en del af fællesskabet. Hvordan kan se det? Jo, de bliver eksempelvis ikke gift med en dansker. De opdrager ikke deres børn efter danske normer. De går ikke i kirke. De har ikke den overvejende del af deres venner blandt danskere. I småt og stort opretholdes skellet mellem det danske og den tilvandrede kultur – for eksempel hvad angår mad, helligdage, påklædning eller svømmeundervisning. Så der er en ganske naturlig forklaring på, at hovedparten af efterkommerne ikke føler sig danske. Det er, fordi de ikke er det i andet end en overfladisk forstand.

Det er utvivlsomt hårdt at være splittet mellem to kulturer. Men den Tarek Husseinske udvej, hvor man bare gerne vil være rettroende muslim og samtidig have valgt Danmark til, virker som en fantasi. Det er bestemt en rar fantasi, men lad os spørge Tarek, om han selv mener, det kommer til at ske:

Kære Tarek Hussein. Når du en dag bliver gift, vil det så eventuelt blive med en dansker, der sammen med dig vil opdrage jeres børn efter danske normer? Kan du forestille dig, at dine børn eventuelt bliver døbt? Det håber jeg, du kan. Og kan du forene det, må du såmænd gerne være rettroende muslim ved siden af, uden at vi behøver diskutere danskhed.

Problemet er desværre, at langt hovedparten af efterkommerne ikke kommer til at blive gift med danskere. Og de kommer slet ikke til at opdrage deres børn efter danske normer. Og så tror da pokker, at de heller ikke føler sig danske. Det er ikke vores andres skyld. Det er deres valg. Vælger de Danmark eller ej. Gad vide, hvad Tarek Hussein gør?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
23.07.19, 17:08
Det må man håbe for briternes og vores skyld. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.07.19, 18:56
Jeg trækker mig fra den offentlige debat. Voldsmanden vinder. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.  Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere