Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ødelagte familier er vores største sociale problem

Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Vi taler for lidt om familiens betydning for samfundet. Den har simpelthen for mange fjender. Feministerne vil gerne løsrive kvinderne fra ægteskabet, modernisterne vil gerne rive alt (små)borgerligt ned, og liberalisterne kan ikke lide at omfatte mennesket som en del af et fællesskab. Det sidste er i stort omfang overset. Landets djøf’ere er i overvejende grad liberalister (i den fagfilosofiske betydning af ordet), og de har designet et teknokrati med udgangspunkt i individet og ikke familien. Pension er ikke fælles, skat er ikke fælles, og post fra kommunen eller staten får man i det hele taget altid som individ og ikke som familie.

Går familier af den ene eller den anden grund i opløsning, er det ikke noget, vi tager os af. Politikere og samfundsdebattører problematiserer kun yderst sjældent det meget store antal ødelagte familier. Det ses ikke som noget, man bør blande sig i eller problematisere; snarere skal vi opfatte det som et eksogent fænomen, vi ikke kan gøre noget ved. I øvrigt som nærmest det eneste i vores samfund.

Vores familie er grundlaget for alt, hvad vi er. På godt og ondt. Her er et eksempel. Da en skoleskyder gik amok i Florida i sidste uge, var det ikke bare, fordi USA har en liberal våbenlovgivning. Som amerikanske aviser har beskrevet, begyndte den unge mands ekstreme adfærd, da hans adoptivfar døde, hvorefter han indledte et årelangt terrorregime i sit nabolag. Et andet eksempel er Anders Breivik, hvis far forlod familien da Breivik var spæd. De fik aldrig et forhold, hvilket bliver beskrevet ret indgående i Breiviks såkaldte manifest. Mens faderen svigtede fælt privat, høstede han stor anerkendelse som diplomat i den norske udenrigstjeneste og personificerede dermed Breiviks opfattelse af det officielle Norges dobbeltmoral. Breiviks syge had var netop rettet mod det officielle Norge, og det var mod det, han rettede sit angreb.

Amerikanske studier viser, at faderløshed (hjem uden en far) er forbundet med fem gange højere risiko for selvmord, 20 gange højere risiko for adfærdsvanskelighed, ni gange større risiko for at droppe ud af gymnasiet, 20 gange større risiko for at ende som ungdomskriminelle, etc.

Det er i øvrigt ikke ulig danske erfaringer fra SFI. I 85 pct. af skilsmisserne ender børnene hos moderen, hvoraf ca. hver fjerde aldrig ser deres far, og under ét klarer børn fra brudte hjem sig markant dårligere. De ryger dobbelt så meget, tager narkotika to en halv gang oftere, er dobbelt så ofte udsatte for røveri og voldtægt, har tidligere seksuel debut og udfører dobbelt så mange selvmordsforsøg.

Ingen har skilsmisser som mål. Ingen ønsker, at deres barn skal vokse op uden en far. Det er aldrig en værdi i sig selv. Men det øgede antal skilsmisser er helt indlysende et resultat af ændrede værdier i samfundet. Frihed bliver prioriteret højere og forpligtelse lavere. Glæde bliver prioriteret højere og ansvar lavere. De voksne bliver prioriteret højere og børnene lavere. ’Den eneste ene er mig selv,’ som jeg læste på en familierelateret livsstilsblog.

Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Opløsningen af familien i forskellige jegdyrkende ismers navn har alvorlige moralske og sociale konsekvenser. Flugten fra pligt og ansvar har implikationer, der rækker langt ud over den enkeltes ønske om at optimere sin følelsesmæssige velfærd. Der er sågar også et politisk spørgsmål, for det er ikke en værdifri stat, der insisterer på, at vi først og fremmest er individer og ikke familier. Ødelagte familier er formentlig vores største sociale problem, og vi bør tale meget mere om det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.19, 06:35
Her søger jeg mørke og stilhed for bedre at kunne håndtere lyset, larmen og løgnen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
16.02.19, 10:03
Social dumping er en kæmpe udfordring i EU, derfor skal den også løses i EU. Der er gode tiltag på vej, men i Socialdemokratiet har vi flere svar på, hvordan vi bekæmper social dumping. Læs mere
Af Rune Lund
15.02.19, 22:02
Lønningerne for de store virksomheders topchefer fortsætter med at stikke helt af, mens arbejdsgiverne kræver løntilbageholdenhed for folk med almindelige lønninger. Der er brug for en millionærskat, der gør uhæmmet høje lønninger for landets erhvervselite mindre attraktive. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.02.19, 10:37
Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose? Læs mere
Af Harun Demirtas
14.02.19, 14:49
Selv om bekymringer er vigtige, er vejen frem ikke at imødekomme uvidenheden med industrialisering af rekonstruktionen af mødomme. Det er ikke med blod, men med viden, vi skal vaske fordommene væk. Og et forbud er første skridt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.02.19, 13:24
Denne gang var det et alternativt venstrefløjsmedie, der viderebragte vildledende oplysninger. Læs mere
Af Anders Vistisen
14.02.19, 10:32
Medier lader sig bruge i propaganda for at fremhæve EU's lyksaligheder Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her