Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ødelagte familier er vores største sociale problem

Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Vi taler for lidt om familiens betydning for samfundet. Den har simpelthen for mange fjender. Feministerne vil gerne løsrive kvinderne fra ægteskabet, modernisterne vil gerne rive alt (små)borgerligt ned, og liberalisterne kan ikke lide at omfatte mennesket som en del af et fællesskab. Det sidste er i stort omfang overset. Landets djøf’ere er i overvejende grad liberalister (i den fagfilosofiske betydning af ordet), og de har designet et teknokrati med udgangspunkt i individet og ikke familien. Pension er ikke fælles, skat er ikke fælles, og post fra kommunen eller staten får man i det hele taget altid som individ og ikke som familie.

Går familier af den ene eller den anden grund i opløsning, er det ikke noget, vi tager os af. Politikere og samfundsdebattører problematiserer kun yderst sjældent det meget store antal ødelagte familier. Det ses ikke som noget, man bør blande sig i eller problematisere; snarere skal vi opfatte det som et eksogent fænomen, vi ikke kan gøre noget ved. I øvrigt som nærmest det eneste i vores samfund.

Vores familie er grundlaget for alt, hvad vi er. På godt og ondt. Her er et eksempel. Da en skoleskyder gik amok i Florida i sidste uge, var det ikke bare, fordi USA har en liberal våbenlovgivning. Som amerikanske aviser har beskrevet, begyndte den unge mands ekstreme adfærd, da hans adoptivfar døde, hvorefter han indledte et årelangt terrorregime i sit nabolag. Et andet eksempel er Anders Breivik, hvis far forlod familien da Breivik var spæd. De fik aldrig et forhold, hvilket bliver beskrevet ret indgående i Breiviks såkaldte manifest. Mens faderen svigtede fælt privat, høstede han stor anerkendelse som diplomat i den norske udenrigstjeneste og personificerede dermed Breiviks opfattelse af det officielle Norges dobbeltmoral. Breiviks syge had var netop rettet mod det officielle Norge, og det var mod det, han rettede sit angreb.

Amerikanske studier viser, at faderløshed (hjem uden en far) er forbundet med fem gange højere risiko for selvmord, 20 gange højere risiko for adfærdsvanskelighed, ni gange større risiko for at droppe ud af gymnasiet, 20 gange større risiko for at ende som ungdomskriminelle, etc.

Det er i øvrigt ikke ulig danske erfaringer fra SFI. I 85 pct. af skilsmisserne ender børnene hos moderen, hvoraf ca. hver fjerde aldrig ser deres far, og under ét klarer børn fra brudte hjem sig markant dårligere. De ryger dobbelt så meget, tager narkotika to en halv gang oftere, er dobbelt så ofte udsatte for røveri og voldtægt, har tidligere seksuel debut og udfører dobbelt så mange selvmordsforsøg.

Ingen har skilsmisser som mål. Ingen ønsker, at deres barn skal vokse op uden en far. Det er aldrig en værdi i sig selv. Men det øgede antal skilsmisser er helt indlysende et resultat af ændrede værdier i samfundet. Frihed bliver prioriteret højere og forpligtelse lavere. Glæde bliver prioriteret højere og ansvar lavere. De voksne bliver prioriteret højere og børnene lavere. ’Den eneste ene er mig selv,’ som jeg læste på en familierelateret livsstilsblog.

Der er lidt for meget frit valg. Lidt for meget, ’du skal gøre, hvad du synes er rigtigt for dig selv.’ For meget individ. For meget liberalisme.

Opløsningen af familien i forskellige jegdyrkende ismers navn har alvorlige moralske og sociale konsekvenser. Flugten fra pligt og ansvar har implikationer, der rækker langt ud over den enkeltes ønske om at optimere sin følelsesmæssige velfærd. Der er sågar også et politisk spørgsmål, for det er ikke en værdifri stat, der insisterer på, at vi først og fremmest er individer og ikke familier. Ødelagte familier er formentlig vores største sociale problem, og vi bør tale meget mere om det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Toftegaard Selsing (f. 1982) er uddannet cand.mag. i filosofi og cand.polit. fra Københavns Universitet. Han betragter sig selv som konservativ.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her