Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kriminel lavalder på 12 år skader børn og bekæmpelse af kriminalitet

Regeringen vil sætte den kriminelle lavalder ned til 12 år. Det annoncerede Lars Løkke fra Folketingets talerstol ved Folketingets åbning i dag. Det er symbolpolitik af værste skuffe.

En sænket kriminel lavalder vil i bedste fald være effektløs, og sandsynligvis vil den være decideret skadelig. Man risikerer at stemple børn med en plettet straffeattest og dermed forværre situationen.

Og så er timingen elendig. Ungdomskriminaliteten er styrtdykket de senere år. Hvad med at rose forældre og sociale myndigheder for det fremragende arbejde, de laver - i stedet for at modarbejde den tilgang, som har skabt succes de sidste mange år.

Regeringen foreslår desuden at oprette et særligt retsspor for unge. Det er isoleret set en god idé – for børn og unge mellem 15 og 18 år. Her vil det være et fremskridt i forhold til i dag. Men vi skal holde fast i den kriminelle lavalder på 15, så unge helt ned til 12 år ikke skal for en dommer.

Når et barn begår kriminalitet, er det vigtigt, at barnet sammen med voksne i en social indsats forstår, hvad det har gjort galt. Derfor skal sandheden på bordet – så der kan blive talt om den. I en retssag foregår det helt anderledes. Her er det forsvarerens opgave at frikende barnet. Forsvareren vil derfor se det som sin opgave at sikre, at barnet ikke bliver straffet. Derfor bliver børn med regeringens forslag motiveret til at lyve, frem for at lægge tingene frem. Det er et meget dårligt udgangspunkt for den sociale indsats, som skal sikre, at barnet ikke begår kriminalitet igen.

Nogle prøver fejlagtigt at tegne et billede af, at så længe man er under den kriminelle lavalder og slår nogen ihjel, så bliver man aet lidt på kinden og sendt hjem til far og mor igen. Det er selvfølgelig på ingen måde rigtigt. Hvis en 13-årig begår grov kriminalitet, for eksempel voldtægt, vil den unge højst sandsynligt blive anbragt på en lukket institution.

Under den tidligere borgerlige VK-regering blev den kriminelle lavalder sat ned. Den blev i 2009 sænket til 14 år, og det ændrede ikke på kriminalitetsmønstret blandt de 14-årige. Østjyllands Politi kunne dengang berette, at den eneste forandring, de oplevede, var, at politiet nu skulle bruge langt mere tid på at sagsbehandle småsager og rapserier. Det er nemlig som overvejende regel det, børn laver, når de overtræder loven. Så ændringen bestod i, at politiet brugte ressourcer på administration og papirarbejde frem for at bekæmpe kriminalitet. Den kriminelle lavalder blev så heldigvis sat op igen, da der kom en ny regering til magten i 2011.

Børn tænker ikke nødvendigvis over konsekvenserne af deres handlinger på den måde, som voksne gør. Det har de ikke lært endnu, og derfor vil en lavere kriminel lavalder heller ikke stoppe dem i de handlinger, som de måtte foretage sig. For børn er slet ikke så beregnende og så forudseende. De har endnu ikke lært at tænke på den måde, voksne tænker på, og dermed tænker de ikke over konsekvenserne af deres handlinger.

Selvfølgelig skal der være konsekvens ved at bryde lovgivningen. Men kriminalitet begået af børn skal håndteres i et socialt system. Der skal være en stærk social hånd, der lærer unge mennesker, som er trådt over grænsen, hvordan man opfører sig som et ansvarsfuldt menneske.

Regeringen har desværre flertal med DF i spørgsmålet. Det her kommer på listen over ting, der skal rulles tilbage, når der kommer et nyt flertal til magten.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Holger K Nielsen
21.02.18, 14:46
Partierne i blå blok er ikke enige om ret meget, men én ting synes at kunne samle dem: Danmarks Radio skal rundbarberes. Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
21.02.18, 12:03
Når man vælger at bosætte sig i Danmark, har man en pligt til at lære sproget og stå til rådighed for arbejdsmarkedet. De, der ikke gør, svigter dem selv, deres børn og samfundet. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.02.18, 11:58
Åbne grænser, tolerance og frihed er privilegier, som vi skal passe på. Læs mere
Af Anders Vistisen
20.02.18, 09:35
EU-tilhængere forsøger at miskreditere Europol-aftale og råber endnu engang ”Ulven kommer” Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.02.18, 16:34
Men globalisterne har en interesse i at påstå det modsatte. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.02.18, 14:57
Vægtede målinger som Berlingske Barometret er måske ikke så retvisende, som man lige skulle tro ved første øjekast. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.18, 12:34
Storbritannien er en nation med fødselsveer. Pludselig diskuteres der politisk indhold i stedet for positioner, markeringer og taktiske krumspring. Læs mere
Af Signe Munk
16.02.18, 08:39
Kald dog en spade for en spade. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her