*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regnemaskine med klap for det ene øje!

De økonomiske vismænd kommer i deres netop udgivne rapport med en grundlæggende kritik af Finansministeriets regnemaskine. De kalder den ”ubalanceret”. På almindelig dansk betyder det, at den regner forkert. Og en regnemaskine, der ikke kan regne, kan man jo ikke bruge til noget.

Bare sænk skatten, så bliver alting godt. Væksten vil stige, fordi flere kommer i arbejde - og flere vil arbejde mere på grund af lavere skatter. Hvis du spørger Finansministeriets regnemaskine, ser virkeligheden sådan ud. Men disse antagelser er i sig selv højest tvivlsomme, siger blandt andet Folketingets økonomiske konsulenter.

Problemet for regnemaskinen er dog endnu større, for den indregner i dag ikke de positive effekter af, at vi bruger penge på forskellige former for velfærd (med uddannelse som en undtagelse i et vist omfang). Og så bliver det helt skævt. For en regnemaskinen, der kun – på et tvivlsomt grundlag - råber hurra, når skatten bliver sænket - uden at tænke på om pengene til en sænkning af skatterne kommer fra nedskæringer på børnepasning eller vores hospitaler - er en ringe regnemaskine. For den regner med klap for det ene øje. Og den regner derfor forkert.

Vi kan ikke bruge en regnemaskine, der regner forkert

Det betyder, at penge brugt på det offentlige som udgangspunkt er at sammenligne med at tænde ild til pengesedler. Vi ved alle sammen, at det forholder sig lige omvendt. Hvis ikke der var ordentlige pasningsmuligheder, dygtige læger og sygeplejersker på vores sygehuse, gode og gratis uddannelser til dem der kan og vil, samt social forebyggelse, så ville vores samfund ganske enkelt være langt mindre effektivt. Det ville have store negative konsekvenser, hvis vi ikke kunne få passet vores børn, når vi gik på arbejde, hvis vi ikke kunne blive behandlet for sygdomme, og hvis uddannelsesniveauet var lavere, end det er. Det er derfor på høje tid, at Finansministeriet får bragt balance i deres regnemaskine. For ærlig talt: Vi kan ikke bruge en regnemaskine til ret meget, når den fremkommer med paradislignende resultater, hvis bare vi lukker den offentlige sektor og forærer alle pengene væk til skattesænkninger.

De økonomiske Vismænd viser vejen

Det er ekstra problematisk, fordi Finansministeriets økonomiske beregninger ofte er afgørende for, om et politisk tiltag kan blive gennemført eller ej. Det er derfor særdeles opmuntrende, at de økonomiske Vismænd (DØR) i deres netop udkomne forårsrapport slår fast, at regnemaskinen er ubalanceret. Vismændene skriver utvetydigt, at vi bliver nødt til at indregne effekterne ved de typer af offentligt forbrug. Det gælder for eksempel børnepasning, ældrepleje, sundhedsvæsenet og uddannelsessystemet.

Det er derfor afgørende, at et nyt politisk flertal får udvidet regnemaskinen, så den ikke har klap på det ene øje. Hvis den øvelse ikke kan lykkes, så må den nuværende regnemaskine ganske enkelt skrottes.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her