<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

De rigeste stikker af fra resten af samfundet

Det kan ikke fortsætte sådan

En ny analyse fra AE-Rådet viser, at de 10 procent rigeste danskere alene i 2019 kunne se deres indkomst stige tre gange mere end de 40 procent fattigste. I Gentofte steg indtægterne med hele otte procent på bare ét år. I Albertslund steg de kun med 0,7 procent. Det skriger til himlen.

Men det er desværre den naturlige konsekvens af de sidste mange års borgerlige og liberale økonomiske politik. Konsekvente forringelser af det sociale sikkerhedsnet og tårnhøje skatterabatter til de rigeste har sat turbo på uligheden.

Borgerlige regeringer har siden 2002 givet skatterabatter til de rigeste danskere for 65 mia. kroner. Det er penge, vi kunne have brugt på velfærd og på at hjælpe vores svageste medborgere. Det er et politisk valg, og her vælger de borgerlige at stå på de mest velhavendes side. Det er et forkert valg. Derfor skal skatterabatterne rulles tilbage, så vi kan bruge pengene der, hvor de gør mest gavn, nemlig i vores sundhedsvæsen, ældrepleje, daginstitutioner og andre steder i vores velfærd.

Samtidig skal vi have styrket det sociale sikkerhedsnet. Udhulingen af fx dagpengene og førtidspension betyder, at familiernes økonomi bliver dårligere år for år. Men vi skal gøre meget mere end at lappe hullerne i systemet. Vi skal afskaffe 225-timers reglen, den gensidige forsørgerpligt og kontanthjælpsloftet, som holder mennesker i fattigdom.

Det er en hård kamp, vi står over for. Men hvis der ikke bare skal snakkes om at bekæmpe uligheden, men rent faktisk også gøres noget ved den, så er der ingen vej udenom.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere