<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ingen grund til at juble

- bilaftale mangler ambitioner.

Enhedslisten har med regeringen, SF og Radikale indgået en aftale om vejtransport, som blandt andet skal sikre flere elbiler og forhindre en stigning i antallet af fossilbiler i fremtiden. Selvom det lykkedes at få mere end fordoblet CO2-reduktionerne i forhold til regeringens udspil, er der ingen grund til at juble over ambitionsniveauet. For der er slet ikke fundet nok CO2-reduktioner på transportområdet med aftalen.

Aftalen sikrer, at elbiler for mennesker med almindelige indkomster ikke stiger i pris. Det er godt. Og det er en aftale, der sætter mange hundrede millioner kroner af til cykelstier. Men det er også en aftale, der havde set meget anderledes ud, hvis Enhedslisten havde fået sin vilje. Og hvis Socialdemokratiet havde turde sætte klimaet først.

For aftalen er desværre ikke tilstrækkelig for klimaet. Selvom det er en forbedring efter regeringens horribelt ringe udspil, er der stadig lang vej igen. Aftalen reducerer den danske klimabelastning med 2,1 millioner tons. Det svarer til lige under en fjerdedel af persontransportens klimabelastning. Det lyder måske af meget, men når vi skal nå målsætningen om at reducere vores udledninger med 70 pct., skal der mere til. Derfor bliver vi også nødt til at finde flere tiltag for at omstille transportsektoren.

Det er muligt på en socialt retfærdig måde at sikre en omlægning af bilafgifterne, hvor elbilerne bliver billigere, fossilbilerne dyrere, og som giver os de nødvendige reduktioner i CO2. Men det kræver mere og andet end det, som der netop er aftalt. Grunden til, at vi ikke kom længere, er et Socialdemokrati, der er alt for bange for at sige, at fabriksnye fossilbiler skal være dyrere, og som sætter status quo over klimaet. Ovenikøbet insisterede regeringen på, at hybridbilerne skal fortsætte med at få støtte. På trods af at hybridbilerne ikke er meget bedre end normale dieselbiler. Faktisk viser nye undersøgelser, at hybridbilerne udleder op til 89% mere CO2 end producenterne påstår.

Det betyder, at vi spilder penge, som i stedet kunne være gået til at gøre familie-elbilen endnu billigere og til at støtte den kollektive transport.

Det er dog positivt, at vi nu får sat en endegyldig stopper for slingrepolitikken, når det gælder elbilernes afgifter. Alt for længe er der blevet lavet et-årige aftaler. Befolkningen har fortjent at vide, at de kan købe almindelige elbiler til en ordentlig pris. Det ved de nu. Oven i det fik vi forhindret, at Venstre brugte velfærdspenge på at gøre fossilbiler billigere.

Men det står også krystalklart, at klimaindsatsen på transportområdet slet ikke er slut endnu. Denne aftale er på ingen måde et punktum for noget som helst. Den er højest et komma. Vi bliver nødt til at fortsætte med at kæmpe for en slutdato, der ligger langt før 2030, for køb af fabriksnye fossilbiler. Vi skal have billigere og bedre kollektiv transport. Og sidst, men absolut ikke mindst, skal vi have en hurtigere og grønnere omstilling af hele transportsektoren.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Christina Egelund
18.01.21, 15:03
Forløbet op til Folketingets beslutning om at bringe sagen om den ulovlige instruks for rigsretten er en uskøn og bevidst manipulerende sammenblanding af politik og jura. Fordelen ved anklagere og dommere er, at de skal være retfærdige, ikke populære. Læs mere
Af Isabella Arendt
18.01.21, 13:40
Lad os få gange i hverdagen for danskere og virksomheder, så hurtigt vi kan. Vaccinen er gratis og man kan helt selv vælge til eller fra. Mens jeg venter, håber jeg, der er nogle med et vaccinepas i lommen, som vil skåle en ekstra gang for alle os, som venter lidt endnu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.01.21, 17:00
Til gengæld siger Joe Biden intet om at øge sikkerheden ved grænsen til Mexico. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.01.21, 10:00
Arla & Co. trænger til et frikvarter fra tidsånden. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.01.21, 12:39
Når Trump ikke længere er præsident i USA står de samme mennesker klar til at bane vejen for en ny af Trumps kaliber. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere