<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU svigter i kampen mod skattely

Notorisk skattely bliver nu frikendt

EU’s finansministre har netop vedtaget at fjerne Cayman Islands fra EU’s sortliste over skattely. Det er grotesk. For Cayman Islands vurderes til at være et af verdens værste skattely. Når et notorisk skattely som Cayman Islands kan blive pillet af sortlisten, så er kriterierne så slappe, at listen i realiteten ikke er noget værd.

Efter Cayman Island fjernes fra listen, vil EU’s skattely-liste ikke indeholde ét eneste af de ti lande, som organisationen Tax Justice Network har karakteriseret som værende blandt de værste skattely i verden.

Beslutningen om at fjerne Cayman Islands vil også kunne få betydning i Danmark. Danske skattekroner er nemlig blevet givet til virksomheder, der har forbindelse til Cayman Islands. De vil nu fremover kunne få endnu lettere adgang til at modtage økonomisk støtte fra den danske stat. EU har nemlig meldt klart ud, at vi kan nægte at give hjælpepakker til virksomheder, der har base i et skattely på EU's sortliste. Men når Cayman Islands nu på uforståelig vis ikke længere er på listen, så er den mulighed ikke længere i spil.

EU’s sortliste over skattely har vist sig at være et tæt på ubrugeligt værktøj i kampen mod skatteunddragelse. Vi kan ikke vente længere på handling.

Der er brug for to ting. For det første en EU-sortliste, vi kan bruge til noget. Den sortliste, EU har nu, er alt for svær at komme på, og alt for nem at komme af igen. For det andet har vi brug for en national dansk sortliste, som supplement til EU’s liste. Det sidste giver EU-reglerne oven i købet også mulighed for, og der er et politisk manøvrerum til at have en liste, der er bredere end den, EU har. 

Så hvad venter vi på!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
29.10.20, 00:37
Khader opfører sig som Trumpisterne på Fox News, når han udbryder ”Fake News" om det, han ikke kan lide at høre. Læs mere
Af Martin Ågerup
28.10.20, 20:14
Tjener man 450.000 kr. ville man få godt 12.000 kr. efter skat Læs mere
Af Henrik Højlund
27.10.20, 20:28
Den nye danske film Shorta sender et vigtig signal om indvandrerproblematikkens kompleksitet Læs mere
Af Rune Lund
27.10.20, 08:36
Drop den meningsløse propaganda om ikkevestlig indvandring Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.10.20, 20:41
Flyselskaberne risikerer at lide samme skæbne som i tusindvis af raske mink Læs mere
Af Nauja Lynge
26.10.20, 11:58
Man mister troen på, at der er styr på det. Og det forværrer krisen. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
26.10.20, 04:51
Danskerne er ikke vant til de store udsving i deres levevis. Derfor har coronaen været en rutsjebanetur – også for mig, der bor i USA Læs mere
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere