<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det var et bluffnummer, at der var penge nok til velfærd

Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov.

Som ældre borger i vores land skal man kunne være sikker på, at man kan få en værdig alderdom. Skandalerne om uværdig behandling viser tydeligt, at dette års finanslovsforhandlinger må sikre midler til flere ansatte og bedre uddannelse.

Det finanslovsforslag, som regeringen er kommet med, afsætter kun et utilstrækkeligt beløb i form af en midlertidig bevilling på 200 mio. kr. til opkvalificering og kompetenceløft i hhv. 2021 og 2022.

Det vil tage år at genoprette velfærden efter mange års nedskæringer og forringelser, også på ældreområdet. Men vi kan tage et vigtigt skridt i den kommende finanslov. Vi kan ikke være andet bekendt, for der er flere udfordringer at tage fat i. Dels er der skåret hårdt i ældreområdet de senere år. Dels er alt for mange ansatte i ældreplejen ufaglærte, for der mangler sosu’er, mens uddannelsesstederne står med tomme pladser.
Flere midler kan ikke løse alle problemer. Men flere midler er en forudsætning for, at vi kan lave den nødvendige genopretning af vores ældrepleje.

Vi har brug for ekstra personale, der vil muliggøre, at et tilsvarende antal allerede ansatte ikke-uddannede social- og sundhedsmedarbejdere kan blive uddannet til enten social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter.

Vi har brug for husassistenter til plejecentrene, der skal styrke rengøring og hygiejne på ældreområdet, bl.a. som følge af covid-19.

Vi har brug for flere midler til faglig sparring med og supervision af social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen. Personalet står dagligt med mange faglige dilemmaer og oplevelser, som kræver refleksion i et fællesskab med kollegaerne og ledere. Over tid vil øget faglig sparring og supervision højne fagligheden, skabe mere arbejdsglæde og fastholde medarbejderne i ældreplejen.

Der er nok at tage fat på. Blå regeringer har udsultet og forringet vores velfærd gennem flere år. De blås bluffnummer har bestået i at tømme kassen ved at bruge milliarder af kroner på skattelettelser, der i stort omfang er gået til de rigeste, samtidig med at de samme partier med taljonglering har forsøgt at bilde befolkningen ind, at der var nok penge til velfærd. I perioden 2015 til 2019 blev der aftalt skatte- og afgiftslettelser, der hvert eneste år vil koste statskassen 21,7 mia. kr.

Men det var et bluffnummer, at der var nok midler til velfærd. Og nu skal vi andre samle op. Også i forhold til ældreplejen.

Der er nemlig åbenlyst brug for et løft, så vi kan give ældre medborgere, der har brug for fællesskabets hjælp, en værdig behandling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.10.20, 13:02
Jeg ved ikke, hvordan I andre har det, men jeg har nået kvalmegrænsen. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.10.20, 11:06
Kære SF og Enhedslisten – I har nu en gylden mulighed for at få nedbragt pelsdyrproduktion i Danmark, og Socialdemokratiet har fundet pengene for jer. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
20.10.20, 07:47
MeToo er den nye magt, som medierne må behandle lige så kritisk, som andre magter behandles. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
19.10.20, 12:13
Hvorfor reagerer statsministeren ikke på, at en dansk lærer er blevet svinet til efter at have skrevet en støtteerklæring til den franske lærer, der blev halshugget? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.20, 11:17
Endnu en pind til ligkisten med venstreorienteret, socialkonstruktivistisk tankegang. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.10.20, 12:25
Tænk, hvis tanken om at sagsøge skulle mutere til andre erhvervsdrivende. Danmark har ikke brug for flere økonomiske og sundhedsfarlige udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.10.20, 10:00
Først overtager de universitetet, så overtager de samfundet. Det er leninisme på svensk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.10.20, 13:21
Når løgn, forstillelse og amoral hører til i kernen af ens politiske bevægelse Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.10.20, 11:37
Alle må bidrage til genindførelse af ligestillingen - for begge køn Læs mere
Af Isabella Arendt
17.10.20, 11:35
Det er skræmmende, at vores alkoholkultur er så rodfestet og urørlig, at vi tilsyneladende ikke engang nu tør tale højt om, at vi bogstaveligt talt drikker fornuften ud. Læs mere