<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det var et bluffnummer, at der var penge nok til velfærd

Vores ældre fortjener en værdig alderdom. Derfor skal ældreplejen skal have et løft i den kommende finanslov.

Som ældre borger i vores land skal man kunne være sikker på, at man kan få en værdig alderdom. Skandalerne om uværdig behandling viser tydeligt, at dette års finanslovsforhandlinger må sikre midler til flere ansatte og bedre uddannelse.

Det finanslovsforslag, som regeringen er kommet med, afsætter kun et utilstrækkeligt beløb i form af en midlertidig bevilling på 200 mio. kr. til opkvalificering og kompetenceløft i hhv. 2021 og 2022.

Det vil tage år at genoprette velfærden efter mange års nedskæringer og forringelser, også på ældreområdet. Men vi kan tage et vigtigt skridt i den kommende finanslov. Vi kan ikke være andet bekendt, for der er flere udfordringer at tage fat i. Dels er der skåret hårdt i ældreområdet de senere år. Dels er alt for mange ansatte i ældreplejen ufaglærte, for der mangler sosu’er, mens uddannelsesstederne står med tomme pladser.
Flere midler kan ikke løse alle problemer. Men flere midler er en forudsætning for, at vi kan lave den nødvendige genopretning af vores ældrepleje.

Vi har brug for ekstra personale, der vil muliggøre, at et tilsvarende antal allerede ansatte ikke-uddannede social- og sundhedsmedarbejdere kan blive uddannet til enten social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter.

Vi har brug for husassistenter til plejecentrene, der skal styrke rengøring og hygiejne på ældreområdet, bl.a. som følge af covid-19.

Vi har brug for flere midler til faglig sparring med og supervision af social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen. Personalet står dagligt med mange faglige dilemmaer og oplevelser, som kræver refleksion i et fællesskab med kollegaerne og ledere. Over tid vil øget faglig sparring og supervision højne fagligheden, skabe mere arbejdsglæde og fastholde medarbejderne i ældreplejen.

Der er nok at tage fat på. Blå regeringer har udsultet og forringet vores velfærd gennem flere år. De blås bluffnummer har bestået i at tømme kassen ved at bruge milliarder af kroner på skattelettelser, der i stort omfang er gået til de rigeste, samtidig med at de samme partier med taljonglering har forsøgt at bilde befolkningen ind, at der var nok penge til velfærd. I perioden 2015 til 2019 blev der aftalt skatte- og afgiftslettelser, der hvert eneste år vil koste statskassen 21,7 mia. kr.

Men det var et bluffnummer, at der var nok midler til velfærd. Og nu skal vi andre samle op. Også i forhold til ældreplejen.

Der er nemlig åbenlyst brug for et løft, så vi kan give ældre medborgere, der har brug for fællesskabets hjælp, en værdig behandling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.10.20, 18:00
Der er mere og mere hykleri over bevægelsen. Tag nu ham der Frank Jensen. Hvorfor blev han nu for meget – efter 30 år? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.10.20, 16:54
Og indtil coronaen ramte, var vækstraterne samtidig høje. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.10.20, 15:58
Hviderussernes frihedskamp bør være en folkesag Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
23.10.20, 12:00
Den mistænkeliggørelse af troende mennesker, som Mette Frederiksens nye "kirkepoliti" er udtryk for, er ubehagelig og fremkalder for den historiekyndige meget grimme billeder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.10.20, 20:41
Peger danske forskeres undersøgelse på, at brug af mundbind ikke har den store virkning? Er det derfor, de ikke kan få undersøgelsen ud?   Læs mere
Af Utku H. Güzel
22.10.20, 18:10
Det at være et menneske er i dag blevet nedligeret til kun at handle om at arbejde og opnå individuel succes og hele tiden forbruge uden at tænke på andre mennesker, klimaet eller andre dyrearter. Læs mere
Af Søren Gade
22.10.20, 13:30
Hvis vores velfærdssamfund skal bestå, skal vi stoppe med at se blindt til, når EU-borgere uhæmmet tager for sig af retterne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.20, 13:50
Hvis han har, er både målinger og medier til grin. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
21.10.20, 08:53
Tegningerne er en central del af den nyere Danmarkshistorie. Det skal alle skolebørn kende til. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.20, 07:51
Hvorfor er justitsministeren så dårligt orienteret om fængselsbetjentenes forhold. Hvorfor snakker ministeren uden at handle. Læs mere