Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Giv folk deres egne feriepenge tilbage

- uden modregning!

Torsdag d. 25. januar 2018 stak alle andre partier i Folketinget end Enhedslisten fingrene dybt ned i lønmodtagernes lommer og snuppede 5 ugers feriepenge, svarende til ca. 85 mia. kr. Partierne vedtog, at disse penge skal tages fra lønmodtagerne og først komme til udbetaling, når lønmodtageren forlader arbejdsmarkedet, altså typisk ved pensionsalderen. Det betyder, at lønmodtagere lige nu er blevet pålagt at give et tvangslån i milliardklassen.

Feriepengetyveriet blev vedtaget samtidig med, at et enigt folketing vedtog en ny ferielov. Denne lov er rigtig god, for den betyder nemlig, at vi fremover kan holde ferie i samme år, som vi optjener feriepengene. Det er til gavn for de nye på arbejdsmarkedet, og til gavn for alle, fordi vi så får vores feriepenge nogenlunde samtidig med, at de bliver optjent. Men desværre skete dette ikke uden, at de andre partier samtidig valgte at give arbejdsgiverne lov til at beholde de fem ugers ekstra feriepenge, som lønmodtagerne optjener i overgangsåret mellem den gamle og den nye ordning. Det skulle de have ladet være med.

Det er groft, at Folketinget på denne måde tager folks helt egne feriepenge. Ikke mindst set i lyset af, at Folketinget på den måde har tvunget lønmodtageren til at låne sine feriepenge til arbejdsgiveren. Det giver arbejdsgiveren en kæmpe gevinst, som opstår ved, at lønmodtagerne kun får tilskrevet deres feriepenge med lønudviklingen, hvorimod arbejdsgiverne kan gå ud på markedet og få en væsentlig højere forrentning af lønmodtagernes penge. Der vil på den måde samlet set være tale om milliarder, som lønmodtagerne går glip af.

Under Coronapandemien lader det til, at mange partier nu efterhånden er ved at indse, at det var en kæmpe fejl at tage folks feriepenge fra dem. Selvom denne nye indsigt nok er båret mindre af moralske skrupler end af det faktum, at en frigivelse af feriepengene kan hjælpe økonomien i den nuværende situation, så er det stadig positivt, at der nu er ved at tegne sig et flertal for at betale folks egne penge tilbage. For selvfølgelig skal lønmodtagerne have deres egne feriepenge udbetalt.

Det afgørende er nu at sikre, at feriepengene bliver udbetalt. Men også at dine feriepenge ikke bliver modregnet, hvis du fx er blevet arbejdsløs eller er sammen med en, der er på førtidspension.

Feriepengetyveriet var en kæmpe fejl i 2018. Der er grund til at glæde sig over, at der er meget, der tyder på, at der nu kommer et opgør med dette tyveri ved højlys dag.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere