Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dagpengene skal sættes op med et coronatillæg

- for tusindvis bliver fyret, og dagpengene rækker ikke

Inden for de sidste par uger er der kommet mere end 30.000 ekstra arbejdsløse, og der kommer sandsynligvis titusinder flere de næste uger på grund af coronakrisen. 3F’s formand, Per Christensen, beder om politisk handling og foreslår, at dagpengene får et coronatillæg, så dækningen stiger til 25.000 kr. Jeg er enig, og jeg kan godt forstå, at Per Christensen er bekymret for familiernes økonomi.

Tusindvis har mistet deres job. Hver eneste dag under coronakrisen bliver arbejdsløshedskøen længere og længere, og mange har ikke en jordisk chance for at finde et arbejde. Det er simpelthen urimeligt, at den tryghed og hjælp de kan få i form af dagpenge, for manges vedkommende er for lidt til at holde et budget for en almindelig familie kørende, såfremt krisen trækker ud.

Dagpengene er blevet mindre og mindre værd siden 2012, hvor socialdemokraterne, Radikale og SF sammen med højrefløjen delte topskattelettelser ud for pengene. Det gør, at slaget fra en fyreseddel er meget hårdere i dag end dengang. Samtidig står vi i en helt akut og ekstraordinær situation, hvor mange hverken kan gøre fra eller til, når de er arbejdsløse pga. coronakrisen. Derfor bør vi stoppe udhulingen af dagpengene og give dem et ekstraordinært nøk opad i en afgrænset periode for at skabe tryghed og sikkerhed om familiernes økonomi.

Mennesker, der mister deres arbejde under coronakrisen, skal også opleve, at fællesskabet og velfærdssamfundet er der for dem. Ikke kun for bankerne og virksomhederne. Vi bør straks gå i gang med at forhandle en hjælpepakke for de tusindvis af mennesker, som allerede er og som vil blive fyret. Alt andet er at ignorere den situation, som tusindvis af mennesker allerede befinder sig i.

Del artiklen