Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor skal direktører i Danske Bank betale lavere skat end en SOSU-assistent?

- og hvorfor skal du betale for det?

Vidste du, at der findes en særlig skatteordning, hvor du, hvis du tjener rigtig mange penge, kommer til at betale lavere skat end en SOSU-assistent? Under alle omstændigheder er det fuldstændig grotesk, at vi alle sammen via af vores skattebetaling skal give penge til en skatterabat til bl.a. direktører i Danske Bank, topledere, nøglemedarbejdere, sportsstjerner og forskere.

Jeg taler om den såkaldte forskerskatteordning, hvis helt præcise navn er ’bruttoskatteordningen for forskere og nøglemedarbejdere’, hvor højtlønnede personer, hvis de ikke har været skattepligtige i Danmark inden for de seneste 10 år, kan nøjes med at betale 32,84 procent i skat, selv om deres lønninger placerer dem langt over grænsen for topskat. Mange almindelige lønmodtagere betaler 37-40 pct. i skat.
For at betale den lave skat skal ’forskere’ i ordningens forstand have en forskningsmæssig uddannelse på mindst ph.d.-niveau, mens ’nøglemedarbejdere’ skal have en månedsløn på mindst 68.000 kr. Det bemærkelsesværdige er i øvrigt, at forskere kun udgør ca. 10 pct. af dem, der udnytter ordningen. Og nogle af dem, der bruger ordningen mest, er danskere, der har været i udlandet og derfor kan benytte sig af ordningen. Absurd, når idéen med ordningen angiveligt skulle være at tiltrække højtkvalificeret udenlandsk arbejdskraft.

Hvad ville der ske, hvis vi afskaffede ordningen? Der ville såmænd ske det, der plejer at ske, når virksomheder hyrer medarbejdere: De skal tilbyde de løn- og arbejdsvilkår, der skal til for at tiltrække medarbejdere, ligesom alle andre virksomheder og organisationer i vores land, som ikke får skatterabatter, når de hyrer kontorassistenter, sygeplejersker og tømrere. Og så ville vi få en dejlig masse penge til at styrke psykiatrien og til at ansatte flere voksne i vores daginstitutioner. For skatteudgiften til ordningen er over en milliard kr. om året.

Mon ikke at 2020 bliver året, hvor vi får afskaffet, eller i det mindste ændret, den absurde og groteske forskerskatteordning? Det håber jeg. For lige nu går dine skattekroner til direktører i Danske Bank frem for at styrke for vores velfærd og sikre den grønne omstilling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO₂-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven. Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere