Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den bedste finanslov i mange, mange år

Hvor er det skønt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering!

Jeg er stolt af den finanslov, vi har aftalt med de andre partier. I forhold til velfærd er det den bedste finanslov i 10 år, og det er den grønneste finanslov nogensinde.

Vi får et historisk stort løft på 600 mio. kr. af psykiatrien til sengepladser og bedre normeringer. Endelig får psykiatrien et løft efter at have været massivt underprioriteret og overset. Det er noget, jeg virkelig er glad for. Vi får 500 mio. kr. i 2020 til flere voksne i børnehaver og vuggestuer – og dermed et første skridt mod minimumsnormeringer. Vi er dog ikke i mål, så kampen for minimumsnormeringer fortsætter.

Der kommer penge til flere lærere i folkeskolen. Næsten 500 mio. kr. i 2020, som også vil kunne bidrage til en løsning af lærernes arbejdstidsproblem. Og så gør vi også mange andre gode ting på uddannelsesområdet, bl.a. ryger uddannelsesloftet og besparelserne på samfundsvidenskabelige og humanistiske uddannelser. Og så siger vi bye-bye til omprioriteringsbidraget på både uddannelse og kultur.

Selv på udlændingeområdet har vi, med modstand fra Socialdemokratiet, trods alt fået fjernet gebyr på danskuddannelse, og det er også i forbindelse med finansforhandlingerne aftalt, at børnene kommer ud af Sjælsmark.

Det er også en supergrøn finanslov, hvor der med frigørelse af milliarder til grøn omstilling via Den Grønne Investerings Fond varmes op til de kommende klimahandlingsplaner. Derudover afsættes der penge til jordudtagning, rejsning af skov, cykelstier, elbiler, elbusser og kollektiv trafik. Vi er på ingen måde i mål. Det burde være endnu mere ambitiøst. Men det er kun opvarmningen til dér, hvor det virkelig skal ske, nemlig i de klimahandlingsplaner, der kommer til næste år.

Og så fik vi søreme også kæmpet en historisk stor indsats mod social dumping igennem. Aldrig har kampen mod social dumping været prioriteret højere end nu. Og vi får fjernet opholdskravet for dagpenge. Og mere klimabistand og flere pladser på kvindekrisecentre fik vi også. Så kampen mod klimaforandringerne også kan blive styrket i andre dele af verden, og så kvinder, der bliver udsat for vold af deres partner har bedre mulighed for at få hjælp end i dag, hvor der er stor mangel på pladser på kvindekrisecentre.

Vi finder oven i købet også pengene til alle de gode tiltag på en god måde: Vi sender regningen til milliardærarvinger, aktionærer, sparer på konsulenter med lidt for dyre sko, der ødelægger den offentlige sektor, ved at fjerne skatterabatter på privatfly og ved at pålægge afgifter på engangsservice og farlige stoffer som PVC.

Det er i sandhed dejligt, at vi er sluppet af med den borgerlige regering. Jeg glæder mig til at forhandle mange flere finanslove i årene, der kommer.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere