Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stop statstilskud til udbytteskat-svindlere

Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat.

Har du svindlet Danmark for milliarder af kroner, så fortvivl ikke. Du kan nemlig få statstilskud til dine advokater i kampen mod den danske stat. Det er konsekvensen af en lovændring i 2016, som kun Enhedslisten og SF stemte imod.

Det kan storsvindlere ift. udbytteskat nu udnytte. Dog kun frem til 1. januar. Så bliver hullet lukket. Men loven indebærer, at penge, der burde gå til bedre behandling i psykiatrien og minimumsnormeringer i daginstitutioner, i stedet kan gå i svindlernes lommer. Den groteske logik er: Først stjæler du for milliarder, og så får du skattekroner til at føre klagesager mod den danske stat.

Problemet slutter ikke her. For selv om der fra 1. januar 2020 bliver lukket ned for muligheden for at få denne ”omkostningsgodtgørelse” ift. udbytteskat-svindelsagen, så vil det fortsat være sådan, at store multinationale selskaber kan bruge loven til at lave aggressiv skatteplanlægning og samtidig føre den ene skattesag efter den anden mod den danske stat. Stadig med statstilskud. Det er helt absurd, og det skal stoppes.

Og det bliver endnu mere grotesk. For disse regler blev for tre år siden indført med en central begrundelse om, at det skulle tilgodese mindre virksomheder, f.eks. håndværkermestre. Det var allerede dengang det rene humbug. For hvis man ville have gjort det, så kunne man have målrettet ordningen til mindre virksomheder. Det foreslog Enhedslisten i forhandlingerne, at man kunne gøre. Det ville den daværende regering og daværende skatteminister Karsten Lauritzen ikke. Derfor var lovændringen også en gave til meget store selskaber – og mulige svindlere – ser vi nu.

Sidst, men ikke mindst, så blev lovændringen, der muliggør denne omkostningsgodtgørelse, indført som en del af ”Retssikkerhedspakke II”. Nu kan vi se, at der er tale om retssikkerhed for, at store selskaber og nu også svindlere kan bruge vores skattekroner til at føre klagesager mod den danske stat.

Det skal der lukkes helt ned for. Og det skal være lige nu.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.12.19, 13:09
Grønland meldte sig ud af EU (dengang EF) og er stadig en del af rigsfællesskabet. Boris Johnson kunne jo hjælpe Skotland med at forhandle en god aftale på plads. Læs mere
Af Utku H. Güzel
14.12.19, 11:16
Selvom jeg i mit indlæg talte om den rige hvide mand, så fik jeg endnu engang middelklassens hvide mands vrede at smage. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.12.19, 20:00
England trængte til en afgørelse – og fik det. Selv Margaret Thatcher må smile anerkendende fra de evige jagtmarker. Læs mere
Af Martin Ågerup
13.12.19, 16:02
Skaber briterne et ”Singapore i Nordsøen” eller et ”Venezuela i Nordsøen”? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.19, 11:55
De mener det, de englændere, de vil ud af EU. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.12.19, 11:15
Tillykke med valget. Tillykke til UK. Tillykke til Europa. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.12.19, 09:15
Man kan ikke tale om Grønland uden at pege på landets svøbe: Socialområdet. Den usynlige mur af problemer og fordomme er et samfundsproblem, som vi er nødt til at bede både de grønlandske og danske politikere om at gå helhjertet ind i. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
13.12.19, 08:27
Hvorfor er vi begyndt at hylde folk, der er utro? Læs mere
Af Søren Gade
12.12.19, 14:30
Den ofte hadefulde tone på nettet afholder mange fra at give deres mening til kende. Det er et problem for ytringsfriheden. Og vi er ikke de bedste rollemodeller for vores børn, hvis vi selv hidser os uhæmmet op. Læs mere