Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Karsten Lauritzen og VLAK efterlader milliardstort hul i Skatteforvaltningen

Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste.

Vores skatteforvaltning skal have tilført milliarder af kroner for at undgå nedskæringer i de kommende år. Det er egentlig ikke nogen nyhed. Det stod klart allerede noget tid inden sommerferien, da daværende skatteminister, Karsten Lauritzen, i marts meddelte, at det vil koste 13 mia. kr. frem mod 2025 bare for at undgå nedskæringer. Det var for så vidt heller ikke en nyhed i marts, for Folketinget har vidst det i næsten et år på grund af svar på spørgsmål, som jeg har stillet i Skatteudvalget. Den politiske skandale er derimod, at den tidligere VLAK-regering med en helt bevidst handling og åbne øjne har efterladt en milliardregning, fordi den hellere ville bruge pengene på at sætte skatten ned for de rigeste.

Det ændrer ikke ved, at Karsten Lauritzen, naturligvis med opbakning fra Enhedslisten og Folketingets andre partier, fra 2015 og frem til og med i år faktisk har tilført Skatteforvaltningen mere end 2.500 ekstra årsværk, så Skatteforvaltningen i 2019 har mere end 9.500 årsværk. Dette skal Karsten Lauritzen have ros for, da alle tidligere regeringer siden 2005, inkl. den tidligere SRSF-regering, gjorde det stik modsatte, nemlig at spare Skat i stykker og ødelægge en bærende søjle i vores samfund.

Karsten Lauritzen har dog svigtet fatalt, når det kommer til at styrke skattekontrollen, for den har stort set ikke fået nogen ekstra midler. Alle de årsværk, der er blevet tilført, er gået til andre, men dog også vigtige projekter. Der er brug for at ansætte mindst 1.000 ekstra årsværk i skattekontrollen. Og vi har ikke råd til at lade være, for disse kontrolmedarbejdere tjener deres løn mange gange ind. Ved at ansætte flere årsværk i skattekontrollen vil vi dermed også kunne finansiere f.eks. en bedre ældrepleje og indførsel af minimumsnormeringer. Enhedslisten har lavet en beregning, der med en lang række meget konservative forudsætninger viser, at vi årligt kan få øgede skatteindtægter på knap 5 mia. kr. ved at ansætte 720 årsværk på udvalgte kontrolprojekter.

På samme måde er det også åbenlyst, at der er brug for at ansætte mindst 600 ekstra årsværk til inddrivelse i en situation, hvor ubetalt gæld til det offentlige nu er nået op på svimlende 118 mia. kr.

Den tidligere borgerlige regering har handlet uansvarligt ved at bruge penge på lavere skat frem for at investere i vores skattevæsen og vores velfærd. Der skal andre boller på suppen nu. Allerede ved den første finanslovsforhandling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere