Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Karsten Lauritzen og VLAK efterlader milliardstort hul i Skatteforvaltningen

Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste.

Vores skatteforvaltning skal have tilført milliarder af kroner for at undgå nedskæringer i de kommende år. Det er egentlig ikke nogen nyhed. Det stod klart allerede noget tid inden sommerferien, da daværende skatteminister, Karsten Lauritzen, i marts meddelte, at det vil koste 13 mia. kr. frem mod 2025 bare for at undgå nedskæringer. Det var for så vidt heller ikke en nyhed i marts, for Folketinget har vidst det i næsten et år på grund af svar på spørgsmål, som jeg har stillet i Skatteudvalget. Den politiske skandale er derimod, at den tidligere VLAK-regering med en helt bevidst handling og åbne øjne har efterladt en milliardregning, fordi den hellere ville bruge pengene på at sætte skatten ned for de rigeste.

Det ændrer ikke ved, at Karsten Lauritzen, naturligvis med opbakning fra Enhedslisten og Folketingets andre partier, fra 2015 og frem til og med i år faktisk har tilført Skatteforvaltningen mere end 2.500 ekstra årsværk, så Skatteforvaltningen i 2019 har mere end 9.500 årsværk. Dette skal Karsten Lauritzen have ros for, da alle tidligere regeringer siden 2005, inkl. den tidligere SRSF-regering, gjorde det stik modsatte, nemlig at spare Skat i stykker og ødelægge en bærende søjle i vores samfund.

Karsten Lauritzen har dog svigtet fatalt, når det kommer til at styrke skattekontrollen, for den har stort set ikke fået nogen ekstra midler. Alle de årsværk, der er blevet tilført, er gået til andre, men dog også vigtige projekter. Der er brug for at ansætte mindst 1.000 ekstra årsværk i skattekontrollen. Og vi har ikke råd til at lade være, for disse kontrolmedarbejdere tjener deres løn mange gange ind. Ved at ansætte flere årsværk i skattekontrollen vil vi dermed også kunne finansiere f.eks. en bedre ældrepleje og indførsel af minimumsnormeringer. Enhedslisten har lavet en beregning, der med en lang række meget konservative forudsætninger viser, at vi årligt kan få øgede skatteindtægter på knap 5 mia. kr. ved at ansætte 720 årsværk på udvalgte kontrolprojekter.

På samme måde er det også åbenlyst, at der er brug for at ansætte mindst 600 ekstra årsværk til inddrivelse i en situation, hvor ubetalt gæld til det offentlige nu er nået op på svimlende 118 mia. kr.

Den tidligere borgerlige regering har handlet uansvarligt ved at bruge penge på lavere skat frem for at investere i vores skattevæsen og vores velfærd. Der skal andre boller på suppen nu. Allerede ved den første finanslovsforhandling.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
18.09.19, 20:10
Liberalister kan snildt være lige så politisk skadelige som venstreorienterede. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.09.19, 16:04
Jeg skal åbenbart hjem og kigge på min angiveligt undertrykte hustru én gang til Læs mere
Af Rune Lund
18.09.19, 12:39
- En stor sejr, at Radius ikke endte i hænderne på grådige kapitalfonde. Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
18.09.19, 08:18
Venstrefløjen er imod, fordi det giver kvinder større frihed til at gå hjemme - så meget for venstrefløjens snak om kvinderettigheder Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere