Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigtig god idé, at De Radikale vil bruge en milliard på folkeskolen

-men hvorfor skal pengene tages fra hospitaler og minimumsnormeringer?

De Radikale vil afsætte en milliard til en ny arbejdstidsaftale med lærerne. Det er en rigtig god idé, at der afsættes midler, der kan bidrage til at finansiere en genopretning af lærernes arbejdsvilkår gennem en ny arbejdstidsaftale.

Især er det helt nødvendigt efter så mange år, hvor der er blevet trådt på folkeskolen. Det er ganske enkelt en bunden opgave at løse de store problemer med lærernes arbejdsvilkår, der blev skabt, da SRSF-regeringen efter lockout af lærerne og lovindgreb forringede lærernes forberedelsestid.

Der er dog brug for væsentligt mere, hvis vi skal rette op på de forringelser, der helt generelt er sket på folkeskoleområdet gennem en årrække. Der er forsvundet tusindvis af lærerstillinger over hele landet. Derudover udgør den milliard kroner, som de Radikale foreslår, sandsynligvis kun omkring halvdelen af det beløb, som der blev hugget fra lærernes forberedelsestid ved lovindgrebet i 2013.

Det er desuden et stort problem, at De Radikale vil finde pengene ved at tage dem fra andre dele af vores velfærd, fx hospitaler, andre dele af uddannelsessystemet eller fra penge, der skal finansiere minimumsnormeringer. De Radikale vil nemlig bare tage pengene fra råderummet. Den går ikke.
Pengene skal findes ved at rulle den gaveregn af skattelettelser tilbage, som de rigeste har fået de sidste mange år. Eller ved at lukke skattehuller, så store multinationale selskaber ikke kan slippe afsted med at betale nul eller næsten nul kroner i skat. Pengene skal ikke findes ved at snuppe midler fra de mange andre områder af vores velfærd, der også er blevet udsultet gennem flere år.

Men mon ikke vi kan finde en finansiering, som alle partier kan blive enige om? Det håber og tror jeg. Sagen er nemlig for vigtig til at lade være.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Om temaet

I 2014 trådte en ny folkeskolereform i kraft, og lærerne fik ændrede vilkår. Dette tema handler om nye tider i folkeskolen.

Tip til historier

Redaktionen anbefaler
Mere
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}