Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mere skattekontrol vil give milliarder af kroner til velfærd

Finansloven for 2019 bør afsætte midler til at ansætte flere kontrolmedarbejdere i skattevæsenet. For de tjener deres egen løn ind rigtig mange gange.

Skat rimer på skandaler. Og det ser ud til, at hjørnestenen i vores velfærdssamfund fortsætter sin katastrofekurs. Rigsrevisionens seneste beretning fra august i år indeholder en lang og sønderlemmende kritik af Skat. Først og fremmest omhandler kritikken, at Skat ikke kan lave et regnskab, hvor der er godtgjort for indtægter og pengestrømme på en ordentlig og transparent måde. Ingen kan tilsyneladende finde hoved og hale i det syndige rod, som er vores skattevæsen anno 2018. Dette er resultatet af, at både borgerlige og socialdemokratisk ledede regeringer har sparet tusindvis af dygtige skattemedarbejdere væk.

Når man ikke har styr på regnskabet, så ved man ikke, hvor mange penge man har. Vi kører i øjeblikket et samfund uden at vide, hvor mange penge vi har. Det er katastrofalt pinligt. Det her er endnu et udtryk for, at Skat siden midten af nullerne er blevet mishandlet af skiftende regeringer med konstante nedskæringer og evindelige omstruktureringer. Når man skærer en organisation i stumper og stykker og ødelægger den, så går det også ud over den almindelige drift.

Disse besparelser har også resulteret i, at skattekontrollen er sparet i stykker, og at samfundet derfor går glip af milliarder af kroner hvert eneste år. Stadigvæk. Lige nu. Penge, der for længst burde have ligget i statskassen, er der ikke på grund af snyd, svindel og anden manglende overholdelse af skattelovgivningen.

Regeringen fremlagde i går sit forslag til finanslov, som slet ikke afsætter penge nok til, at velfærden kan følge med det stigende antal ældre og børn, stigende medicinpriser og flere opgaver.

En helt oplagt finansieringskilde til mere velfærd vil være at ansætte flere folk i skattekontrollen. Vi har tallene sort på hvidt. Medarbejderne skovler penge ind. Enhedslisten har fremlagt beregninger, der viser, at ved at ansætte ca. 400 medarbejdere i konkrete kontrolprojekter kan der alene på den konto, endda med en meget konservativ beregning, skaffes over 3,5 mia. kr. ekstra om året. Vores ønske er, at der skal ansættes mindst 1.000 ekstra medarbejdere. Fordi vi simpelthen ikke har råd til at lade være. Fordi det er både provokerende og frustrerende at se på al den skattesnyd, når størstedelen af os betaler det, vi skal. Og fordi en velfungerende skattekontrol vil kunne give os milliarder af kroner til det løft i velfærden, som er helt nødvendigt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning Læs mere
Af Louis Jacobsen
15.11.18, 08:21
De arbejdende ved DSB mødes med agressiv fremfærd og revolverdiplomati fra DSB's ledelse og Dansk Industri. Læs mere
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her