Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mere skattekontrol vil give milliarder af kroner til velfærd

Finansloven for 2019 bør afsætte midler til at ansætte flere kontrolmedarbejdere i skattevæsenet. For de tjener deres egen løn ind rigtig mange gange.

Skat rimer på skandaler. Og det ser ud til, at hjørnestenen i vores velfærdssamfund fortsætter sin katastrofekurs. Rigsrevisionens seneste beretning fra august i år indeholder en lang og sønderlemmende kritik af Skat. Først og fremmest omhandler kritikken, at Skat ikke kan lave et regnskab, hvor der er godtgjort for indtægter og pengestrømme på en ordentlig og transparent måde. Ingen kan tilsyneladende finde hoved og hale i det syndige rod, som er vores skattevæsen anno 2018. Dette er resultatet af, at både borgerlige og socialdemokratisk ledede regeringer har sparet tusindvis af dygtige skattemedarbejdere væk.

Når man ikke har styr på regnskabet, så ved man ikke, hvor mange penge man har. Vi kører i øjeblikket et samfund uden at vide, hvor mange penge vi har. Det er katastrofalt pinligt. Det her er endnu et udtryk for, at Skat siden midten af nullerne er blevet mishandlet af skiftende regeringer med konstante nedskæringer og evindelige omstruktureringer. Når man skærer en organisation i stumper og stykker og ødelægger den, så går det også ud over den almindelige drift.

Disse besparelser har også resulteret i, at skattekontrollen er sparet i stykker, og at samfundet derfor går glip af milliarder af kroner hvert eneste år. Stadigvæk. Lige nu. Penge, der for længst burde have ligget i statskassen, er der ikke på grund af snyd, svindel og anden manglende overholdelse af skattelovgivningen.

Regeringen fremlagde i går sit forslag til finanslov, som slet ikke afsætter penge nok til, at velfærden kan følge med det stigende antal ældre og børn, stigende medicinpriser og flere opgaver.

En helt oplagt finansieringskilde til mere velfærd vil være at ansætte flere folk i skattekontrollen. Vi har tallene sort på hvidt. Medarbejderne skovler penge ind. Enhedslisten har fremlagt beregninger, der viser, at ved at ansætte ca. 400 medarbejdere i konkrete kontrolprojekter kan der alene på den konto, endda med en meget konservativ beregning, skaffes over 3,5 mia. kr. ekstra om året. Vores ønske er, at der skal ansættes mindst 1.000 ekstra medarbejdere. Fordi vi simpelthen ikke har råd til at lade være. Fordi det er både provokerende og frustrerende at se på al den skattesnyd, når størstedelen af os betaler det, vi skal. Og fordi en velfungerende skattekontrol vil kunne give os milliarder af kroner til det løft i velfærden, som er helt nødvendigt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Naser Khader
25.04.19, 14:30
Der skal stilles højere krav til indvandrerkvinder, så de får en langt større tilknytning til arbejdsmarkedet. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.04.19, 12:40
Filminstruktøren Ulaa Salim hylder en letkøbt fromhed uden hold i virkeligheden. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.04.19, 12:29
Hun lover grønlændere egen udenrigspolitik. Statsministeren afviser at gradbøje grundloven. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.04.19, 16:08
Danmark har brug for en statsminister, der repræsenterer hele den danske stat. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.04.19, 15:09
Om cigaretafgifter, Lafferkurven, topskatten og behovet for reformer Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.04.19, 16:05
Selv om jeg er vægelsindet, håber jeg, at man læser videre. Læs mere
Af Jens Kindberg
23.04.19, 13:36
Det samme burde velsagtens gælde for araberne. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.04.19, 12:56
Det offentlige overforbrug sker på bekostning af den almindelige befolkning. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.04.19, 11:22
Gad vide, hvad Mette Frederiksen egentlig mener om indvandringssagen? Bortset fra at hun ønsker fred og ro til at blive landets statsminister. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.04.19, 07:12
Problemerne på Rasmus Seebachs byggeplads bunder i, at det ikke er ikke en enlig svale. Læs mere