Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mere skattekontrol vil give milliarder af kroner til velfærd

Finansloven for 2019 bør afsætte midler til at ansætte flere kontrolmedarbejdere i skattevæsenet. For de tjener deres egen løn ind rigtig mange gange.

Skat rimer på skandaler. Og det ser ud til, at hjørnestenen i vores velfærdssamfund fortsætter sin katastrofekurs. Rigsrevisionens seneste beretning fra august i år indeholder en lang og sønderlemmende kritik af Skat. Først og fremmest omhandler kritikken, at Skat ikke kan lave et regnskab, hvor der er godtgjort for indtægter og pengestrømme på en ordentlig og transparent måde. Ingen kan tilsyneladende finde hoved og hale i det syndige rod, som er vores skattevæsen anno 2018. Dette er resultatet af, at både borgerlige og socialdemokratisk ledede regeringer har sparet tusindvis af dygtige skattemedarbejdere væk.

Når man ikke har styr på regnskabet, så ved man ikke, hvor mange penge man har. Vi kører i øjeblikket et samfund uden at vide, hvor mange penge vi har. Det er katastrofalt pinligt. Det her er endnu et udtryk for, at Skat siden midten af nullerne er blevet mishandlet af skiftende regeringer med konstante nedskæringer og evindelige omstruktureringer. Når man skærer en organisation i stumper og stykker og ødelægger den, så går det også ud over den almindelige drift.

Disse besparelser har også resulteret i, at skattekontrollen er sparet i stykker, og at samfundet derfor går glip af milliarder af kroner hvert eneste år. Stadigvæk. Lige nu. Penge, der for længst burde have ligget i statskassen, er der ikke på grund af snyd, svindel og anden manglende overholdelse af skattelovgivningen.

Regeringen fremlagde i går sit forslag til finanslov, som slet ikke afsætter penge nok til, at velfærden kan følge med det stigende antal ældre og børn, stigende medicinpriser og flere opgaver.

En helt oplagt finansieringskilde til mere velfærd vil være at ansætte flere folk i skattekontrollen. Vi har tallene sort på hvidt. Medarbejderne skovler penge ind. Enhedslisten har fremlagt beregninger, der viser, at ved at ansætte ca. 400 medarbejdere i konkrete kontrolprojekter kan der alene på den konto, endda med en meget konservativ beregning, skaffes over 3,5 mia. kr. ekstra om året. Vores ønske er, at der skal ansættes mindst 1.000 ekstra medarbejdere. Fordi vi simpelthen ikke har råd til at lade være. Fordi det er både provokerende og frustrerende at se på al den skattesnyd, når størstedelen af os betaler det, vi skal. Og fordi en velfungerende skattekontrol vil kunne give os milliarder af kroner til det løft i velfærden, som er helt nødvendigt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
25.09.18, 22:02
Omskæring af børn hører ikke hjemme i et demokratisk retssamfund Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
25.09.18, 19:33
Det er fremragende, at Italien omsider har fået en handlekraftig regering. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
25.09.18, 16:12
Tre medarbejdere i Region Midt fik over 8 mio. skattekroner med i lommen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.09.18, 10:49
Der findes ikke mangel på arbejdskraft. Der findes lønkonkurrence. Og klynk. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her