Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringens finanslov er udsultning af velfærden, ikke en gavebod

Regeringen spinner, at forslaget til finanslov deler milde gaver ud til velfærden. Men det er det rene fup. Sandheden er, at udgifterne ikke kan følge med udviklingen, hvor der bliver flere ældre, flere børn, medicinpriserne stiger og opgaverne bliver flere.

Historien om, at finansloven er en gavebod, er ren fup. Fakta er, at regeringen ikke engang afsætter penge nok til at dække de stigende udgifter til flere børn og ældre. I alt vil regeringen kun lade det offentlige forbrug stige med 0,4 pct. Når velfærden kun skal vokse med 0,4 pct. til næste år, kan det kun dække knap halvdelen udgifterne til flere børn og ældre, der er på 0,6 ifølge Finansministeriets egne tal. Der er derfor udsigt til serviceforringelser til næste år. Bliver det her til virkelighed, så vil det betyde endnu mere stress for sygeplejerskerne, endnu mindre tid i ældreplejen og endnu flere børn pr. pædagog i børnehaverne.

Regeringen taler altid om de mange ekstra milliarder, de tilfører til velfærden, mens de glemmer at sige, at der bliver flere ældre og opgaverne vokser. Buen er allerede spændt hårdt ude i velfærdens frontlinje, og nu vil højrefløjen spænde den endnu hårdere.

Jeg synes, det her er skammeligt over for alle de mange mennesker, som hver dag knokler med at passe vores børn, pleje vores ældre og syge. År efter år skal de gå lidt længere på literen, fordi pengene ikke følger med udviklingen. Den udsultning fortsætter med denne finanslov.

Finanslovsforslaget udstiller også, at man virkelig skal finde det helt store mikroskop frem for at finde regeringens ambitioner på klimaområdet, eller rettere mangel på samme. Det siger virkelig noget om regeringens såkaldt grønne politik, når den på finansloven vil bruge fire gange så mange penge på kampfly som på nye initiativer for klima, miljø og natur. Det er uambitiøst og en skændsel for fremtidige generationer.

Regeringens egne tal og prognoser bag finansloven punkterer ligeledes erhvervslivets myte om, at der mangler arbejdskraft. Når regeringens egne tal forudser, at der til næste år stadig vil være over 100.000 ledige, så viser det tydeligt, at regeringens snak om mangel på arbejdskraft mere handler om at dumpe lønnen frem for at sikre ordentlige vilkår på det danske arbejdsmarked.

Regeringen vil desuden lade de Automatiske besparelser uddannelse, undervisning og kultur fortsætte. Helt frem til og med 2021. Det er slet ikke godt nok, at regeringen vil fortsætte disse nedskæringer på 800 mio. kr. om året helt frem til 2022. Omprioriteringsbidragene bør afskaffes nu og afskaffes helt. Ordningen, som regeringen foreslår fra 2022, er bare en ny form for automatiske spareøvelser, hvor der vil være stor usikkerhed om, hvordan pengene vil blive tilbageført til den enkelte institution.

Regeringens forslag til finanslov er nedskæringspolitik og forringelser og manglende ambitioner for den grønne omstilling. Det er ikke – gentager: ikke! – en gavebod.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.02.19, 20:24
4 ud af 5 efterkommere er uintegrerede. Mindst. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
22.02.19, 16:32
Når justitsministeren ikke er villig til at beskytte befolkningen, så burde han gå. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.02.19, 14:00
Partiet mener tilsyneladende, at Danmark er et stykke hvidt papir, en blank tavle, et hotel, som alle kan tjekke ud og ind på. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.02.19, 11:12
Skal vi ikke bare lade være med at overdrive omfanget af alle de penge, vi kan tjene på det her cykelløb. Det lyder både dumt og naivt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.02.19, 08:48
Ja, fordi kaos er vejen frem. Læs mere
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her