Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Alternativet, det er ikke en klog beslutning

Det nytter ikke, at berettiget frustration over Mette Frederiksen fører til, at Lars Løkke kan fortsætte som statsminister.

Bliver Lars Løkke med sikkerhed statsminister efter næste valg? Han har i hvert fald fået en hjælpende hånd, da Uffe Elbæk meldte ud i går aftes, at han for det første er statsministerkandidat, og for det andet at han samtidig ikke vil modsætte sig dannelsen af hverken en socialdemokratisk eller venstreledet regering.

Jeg har stor respekt for Alternativet. Og jeg er virkelig glad for, at Alternativet er kommet i Folketinget. Med Alternativet i Folketinget har vi i Enhedslisten fået nye venner, som vi har et tæt og godt samarbejde med. Ideelt set ville et tættere samarbejde og en alliance mellem Enhedslisten, Alternativet og SF være det bedste udgangspunkt for at styrke en social og grøn politisk dagsorden. Og hvis mandaterne var til det, ville det være logisk, at netop disse tre partier kunne danne en progressiv regering sammen. Men sådan fordeler mandaterne sig ikke i dag. Og selvom meget kan ske i politik, så er der heller ikke meget, der tyder på, at det skulle kunne ske ved det næste valg. Desværre.

Problemet med Uffe Elbæks udmelding er, at hvis oppositionen kun kan få flertal for en ny regering med Alternativets mandater, så vil Lars Løkke have flertal, hvis Alternativet trækker deres mandater ud af ligningen. Lad os sige, at Alternativet får 10 mandater, som de har i dag. Og at der er 5 mandaters flertal til den samlede opposition. Så vil Lars Løkke efter valget have 5 mandater mere bag sig en oppositionen. Og det er så Lars Løkke, der vil få serveretten i forhold til at skulle danne en regering. Og da dronningen i forbindelse med regeringsdannelsen vil kunne konstatere, at der ikke er et flertal imod Lars Løkke, fordi Alternativet ikke vil modsætte sig dannelsen af en V-ledet regering, så vil Løkke fortsætte som statsminister.

Det er meget nemt at forstå frustrationen over Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. På grund af højredrejningen på retspolitikken samt flygtninge- og indvandrerpolitikken, og på grund af det manglende opgør med Bjarne Corydons økonomiske politik. Begejstringen for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er altså til at overse hos os i Enhedslisten. For nu at sige det mildt. Men som dansk politik ser ud lige nu, så er der i realiteten to statsministerkandidater at vælge imellem. Og Mette Frederiksen er i den sammenhæng den mindst ringe. Vælger Alternativet at tage deres mandater ud af ligningen, så svarer det jo i praksis til at pege på Lars Løkke. Det er ikke klogt.

Både Alternativet og Enhedslisten har meget bedre muligheder for at få vores politik gennemført, hvis der kommer en socialdemokratisk ledet regering. Og det gælder på alle områder. Ikke mindst det grønne område, som ligger både Enhedslisten og Alternativet meget på sinde.

Vi har negativ parlamentarisme i Danmark. Det vil sige, at en statsminister kan blive siddende, med mindre der er et flertal imod regeringen. Der behøves ikke være et flertal for regeringen. Vi har altså ikke positiv parlamentarisme her i landet.

At gøre som Enhedslisten og pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, og samtidig undlade at modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, betyder jo ikke, at vi skal stemme for forslag og politik, som vi er uenige i. Uanset hvem der er statsminister i vores land, så stemmer vi i Enhedslisten kun for den politik, vi er enige i. Men vi vil altid uden undtagelse modsætte os dannelse af en borgerlig regering.

Kære Alternativet, jeg synes, I har taget en meget uklog beslutning. Jeg håber, I vil lave den om. Jeg tror, at vores vælgere faktisk forlanger af os, at vi peger på den mindst ringe statsministerkandidat, hvor vi kan få mest muligt af vores politik igennem. Indtil den dag, hvor vi selv er store nok, og de politisk styrkeforhold giver os muligheden for at kunne danne en progressiv regering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
23.01.19, 19:55
Luppen skal frem, hvis man ønsker at iagttage regeringens ambitioner om at tackle det store og stigende miljøproblem, plastik i naturen udgør. Læs mere
Af Rune Lund
23.01.19, 13:32
Det er godt, at Mette Frederiksen foreslår små forbedringer. Men det virker utroværdigt at pakke det hele ind i retorik, der lyder som om, at pensionsforslaget løser de grundlæggende problemer. For det gør det overhovedet ikke. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.01.19, 12:04
Fordi langt de fleste grove kriminelle ikke fortryder. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 23:55
Det er ved at udvikle sig til en farce, hvor først en dansk minister må undskylde for at have købt en grønlænder, og så må statsministeren gå med på Arges julelege. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
22.01.19, 10:42
Hvad mener Socialdemokratiet egentlig på skatteområdet i EU? Forvirringen er opstået i kølvandet på EU-Kommissionens forslag om at sløjfe EU-landenes vetoret på skatteområdet til fordel for kvalificeret flertal. Det er Venstre lodret imod. Skatteområdet er fundamentet under vores velfærdsstat – derfor skal vi ikke give et tilfældigt flertal i EU afgørende indflydelse på det. Læs mere
Af Nauja Lynge
22.01.19, 10:36
Vi er nemlig ikke stærkere end det svageste led i rigsfællesskabet - Og via arktis er kineserne på vej ind i danske stuer.   Læs mere
Af Signe Munk
22.01.19, 09:04
Regeringen vil uddanne flere læger, sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter, imens den fortsat skærer i sundhedsuddannelsernes økonomi. Det holder altså ikke. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.19, 21:56
Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening er Kasakhstan rigere end Danmark Læs mere
Af Martin Ågerup
21.01.19, 12:38
Velfærdsstaten koster hver måned en almindelig LO-familie 30.000 kr. Læs mere
Af Rune Lund
21.01.19, 12:20
26 personer ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning. Der findes næppe ord til at beskrive, hvor fuldstændig grotesk det er. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her