Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Alternativet, det er ikke en klog beslutning

Det nytter ikke, at berettiget frustration over Mette Frederiksen fører til, at Lars Løkke kan fortsætte som statsminister.

Bliver Lars Løkke med sikkerhed statsminister efter næste valg? Han har i hvert fald fået en hjælpende hånd, da Uffe Elbæk meldte ud i går aftes, at han for det første er statsministerkandidat, og for det andet at han samtidig ikke vil modsætte sig dannelsen af hverken en socialdemokratisk eller venstreledet regering.

Jeg har stor respekt for Alternativet. Og jeg er virkelig glad for, at Alternativet er kommet i Folketinget. Med Alternativet i Folketinget har vi i Enhedslisten fået nye venner, som vi har et tæt og godt samarbejde med. Ideelt set ville et tættere samarbejde og en alliance mellem Enhedslisten, Alternativet og SF være det bedste udgangspunkt for at styrke en social og grøn politisk dagsorden. Og hvis mandaterne var til det, ville det være logisk, at netop disse tre partier kunne danne en progressiv regering sammen. Men sådan fordeler mandaterne sig ikke i dag. Og selvom meget kan ske i politik, så er der heller ikke meget, der tyder på, at det skulle kunne ske ved det næste valg. Desværre.

Problemet med Uffe Elbæks udmelding er, at hvis oppositionen kun kan få flertal for en ny regering med Alternativets mandater, så vil Lars Løkke have flertal, hvis Alternativet trækker deres mandater ud af ligningen. Lad os sige, at Alternativet får 10 mandater, som de har i dag. Og at der er 5 mandaters flertal til den samlede opposition. Så vil Lars Løkke efter valget have 5 mandater mere bag sig en oppositionen. Og det er så Lars Løkke, der vil få serveretten i forhold til at skulle danne en regering. Og da dronningen i forbindelse med regeringsdannelsen vil kunne konstatere, at der ikke er et flertal imod Lars Løkke, fordi Alternativet ikke vil modsætte sig dannelsen af en V-ledet regering, så vil Løkke fortsætte som statsminister.

Det er meget nemt at forstå frustrationen over Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. På grund af højredrejningen på retspolitikken samt flygtninge- og indvandrerpolitikken, og på grund af det manglende opgør med Bjarne Corydons økonomiske politik. Begejstringen for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er altså til at overse hos os i Enhedslisten. For nu at sige det mildt. Men som dansk politik ser ud lige nu, så er der i realiteten to statsministerkandidater at vælge imellem. Og Mette Frederiksen er i den sammenhæng den mindst ringe. Vælger Alternativet at tage deres mandater ud af ligningen, så svarer det jo i praksis til at pege på Lars Løkke. Det er ikke klogt.

Både Alternativet og Enhedslisten har meget bedre muligheder for at få vores politik gennemført, hvis der kommer en socialdemokratisk ledet regering. Og det gælder på alle områder. Ikke mindst det grønne område, som ligger både Enhedslisten og Alternativet meget på sinde.

Vi har negativ parlamentarisme i Danmark. Det vil sige, at en statsminister kan blive siddende, med mindre der er et flertal imod regeringen. Der behøves ikke være et flertal for regeringen. Vi har altså ikke positiv parlamentarisme her i landet.

At gøre som Enhedslisten og pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, og samtidig undlade at modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, betyder jo ikke, at vi skal stemme for forslag og politik, som vi er uenige i. Uanset hvem der er statsminister i vores land, så stemmer vi i Enhedslisten kun for den politik, vi er enige i. Men vi vil altid uden undtagelse modsætte os dannelse af en borgerlig regering.

Kære Alternativet, jeg synes, I har taget en meget uklog beslutning. Jeg håber, I vil lave den om. Jeg tror, at vores vælgere faktisk forlanger af os, at vi peger på den mindst ringe statsministerkandidat, hvor vi kan få mest muligt af vores politik igennem. Indtil den dag, hvor vi selv er store nok, og de politisk styrkeforhold giver os muligheden for at kunne danne en progressiv regering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
24.09.18, 13:48
Vist er der lyspunkter, men end ikke politiet kan snakke problemerne væk. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.09.18, 08:30
Krænkelsesideologien fører os mod amerikanske og kinesiske tilstande. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.09.18, 17:25
Efter 9. klasse er der mange unge over 16 år, der falder mellem to stole og først bliver opdaget, når det er for sent. Nu bør vi handle! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.18, 17:15
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser. Læs mere
Af Gitte Seeberg
21.09.18, 15:24
Hvad enten det drejer sig om kreative løsninger inden for leasing eller inden for eksportgodtgørelse, er roden til alt ondt den værdibaserede registreringsafgift, som vi kender i dag. Det er den, der muliggør, at svindel kan lade sig gøre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
21.09.18, 09:23
Slut med lappeløsninger og symbolpolitik. Det er det klare budskab til de andre partier fra Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
21.09.18, 09:14
Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
20.09.18, 16:29
Et menneske må være dydig og have ære. Et menneske lever for sin dyd/ære. Kvinder med dårligt blod [af familier der lever uden ære] skal holde sig væk. Kvinder som dig. Læs mere
Af Signe Munk
20.09.18, 13:17
Får vi ikke stækket bankernes magt i samfundsøkonomien, så bliver det fællesskabet, som holder for, når det går galt. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
20.09.18, 09:53
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at den er forkert. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her