Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Alternativet, det er ikke en klog beslutning

Det nytter ikke, at berettiget frustration over Mette Frederiksen fører til, at Lars Løkke kan fortsætte som statsminister.

Bliver Lars Løkke med sikkerhed statsminister efter næste valg? Han har i hvert fald fået en hjælpende hånd, da Uffe Elbæk meldte ud i går aftes, at han for det første er statsministerkandidat, og for det andet at han samtidig ikke vil modsætte sig dannelsen af hverken en socialdemokratisk eller venstreledet regering.

Jeg har stor respekt for Alternativet. Og jeg er virkelig glad for, at Alternativet er kommet i Folketinget. Med Alternativet i Folketinget har vi i Enhedslisten fået nye venner, som vi har et tæt og godt samarbejde med. Ideelt set ville et tættere samarbejde og en alliance mellem Enhedslisten, Alternativet og SF være det bedste udgangspunkt for at styrke en social og grøn politisk dagsorden. Og hvis mandaterne var til det, ville det være logisk, at netop disse tre partier kunne danne en progressiv regering sammen. Men sådan fordeler mandaterne sig ikke i dag. Og selvom meget kan ske i politik, så er der heller ikke meget, der tyder på, at det skulle kunne ske ved det næste valg. Desværre.

Problemet med Uffe Elbæks udmelding er, at hvis oppositionen kun kan få flertal for en ny regering med Alternativets mandater, så vil Lars Løkke have flertal, hvis Alternativet trækker deres mandater ud af ligningen. Lad os sige, at Alternativet får 10 mandater, som de har i dag. Og at der er 5 mandaters flertal til den samlede opposition. Så vil Lars Løkke efter valget have 5 mandater mere bag sig en oppositionen. Og det er så Lars Løkke, der vil få serveretten i forhold til at skulle danne en regering. Og da dronningen i forbindelse med regeringsdannelsen vil kunne konstatere, at der ikke er et flertal imod Lars Løkke, fordi Alternativet ikke vil modsætte sig dannelsen af en V-ledet regering, så vil Løkke fortsætte som statsminister.

Det er meget nemt at forstå frustrationen over Socialdemokratiet og Mette Frederiksen. På grund af højredrejningen på retspolitikken samt flygtninge- og indvandrerpolitikken, og på grund af det manglende opgør med Bjarne Corydons økonomiske politik. Begejstringen for Mette Frederiksen og Socialdemokratiet er altså til at overse hos os i Enhedslisten. For nu at sige det mildt. Men som dansk politik ser ud lige nu, så er der i realiteten to statsministerkandidater at vælge imellem. Og Mette Frederiksen er i den sammenhæng den mindst ringe. Vælger Alternativet at tage deres mandater ud af ligningen, så svarer det jo i praksis til at pege på Lars Løkke. Det er ikke klogt.

Både Alternativet og Enhedslisten har meget bedre muligheder for at få vores politik gennemført, hvis der kommer en socialdemokratisk ledet regering. Og det gælder på alle områder. Ikke mindst det grønne område, som ligger både Enhedslisten og Alternativet meget på sinde.

Vi har negativ parlamentarisme i Danmark. Det vil sige, at en statsminister kan blive siddende, med mindre der er et flertal imod regeringen. Der behøves ikke være et flertal for regeringen. Vi har altså ikke positiv parlamentarisme her i landet.

At gøre som Enhedslisten og pege på Mette Frederiksen som forhandlingsleder, og samtidig undlade at modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, betyder jo ikke, at vi skal stemme for forslag og politik, som vi er uenige i. Uanset hvem der er statsminister i vores land, så stemmer vi i Enhedslisten kun for den politik, vi er enige i. Men vi vil altid uden undtagelse modsætte os dannelse af en borgerlig regering.

Kære Alternativet, jeg synes, I har taget en meget uklog beslutning. Jeg håber, I vil lave den om. Jeg tror, at vores vælgere faktisk forlanger af os, at vi peger på den mindst ringe statsministerkandidat, hvor vi kan få mest muligt af vores politik igennem. Indtil den dag, hvor vi selv er store nok, og de politisk styrkeforhold giver os muligheden for at kunne danne en progressiv regering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.11.18, 15:15
Det gør forhåbentlig ingen, og så udtræder Italien af euroen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
10.11.18, 10:05
Blogindlæg om, hvordan udbetalingen af de 111 mio. kr. i socialstyrelsen kan være udtryk for en uheldig tendens, der gør staten sårbar for svindel. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her