Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kommuneaftale vil føre til forringelser af velfærden

Enhedslisten stemmer nej til den netop indgåede kommuneaftale. Aftalen om kommunernes økonomi er et kæmpe velfærdssvigt: Der er ikke engang nok penge til at følge med udviklingen i antallet af ældre borgere.

Der har aldrig været så mange penge i det danske samfund. Alligevel har finansminister Kristian Jensen og Kommunernes Landsforening (KL) ikke afsat penge nok i den netop indgåede kommuneaftale til at dække udgifterne, som følger med de flere ældre, som vil få brug for pleje i de kommende år. Derfor er det tragikomisk, når finansminister Kristian Jensen står for rullende kameraer som den glade giver og fortæller om, hvordan han vil uddele milliarder til velfærden i kommunerne.

De fleste medier har dog ladet regeringen slippe af sted med at fortælle, at der er tale om et velfærdsløft. Problemet er bare, at det forholder sig omvendt. Med økonomiaftalen mellem KL og regeringen får kommunerne reelt kun 1,2 milliarder mere til velfærd næste år i forhold til i år. Ifølge KL er der brug for 1,4 milliarder kroner til bare at dække de ekstra udgifter til flere ældre. Derfor betyder aftalen forringelser i den kommunale velfærd. For når der ikke er penge nok til bare at følge med det stigende antal ældre, så vil det enten betyde, at vores ældre borgere vil opleve serviceforringelser. Eller også vil folkeskolen, børnehaver, vuggestuer eller andre områder opleve forringelser, for at de ældre ikke skal udsættes for en ringere service.

Derfor er det skandaløst, at partierne i KL kan indgå en aftale, der forringer velfærden. Hvis ikke man i den nuværende økonomiske situation kan finde penge til at dække de ekstra udgifter, som kommunerne får i de kommende år i forhold til at sikre en anstændig behandling af mennesker med handicap, skabe ordentlige arbejdsvilkår for medarbejderne og kvalitet i folkeskolen eller de nye udgifter til det nære sundhedsvæsen, hvornår så?

Det er også temmelig mærkværdigt at skulle notere sig, at både S og DF støtter denne aftale, selvom de gang på gang i Folketinget giver udtryk for, at væksten i det offentlige forbrug skal følge udviklingen i antallet af ældre. Det gør denne aftale ikke. Hvor er troværdigheden henne hos disse to partier? Så sent som i denne folketingssamling har Socialdemokratiet ligefrem fremsat et forslag om, at væksten i den offentlige sektor skal følge udviklingen i antallet af ældre. Hvordan kan socialdemokraterne så acceptere en kommuneaftale, der gør det stik modsatte. Det er ganske enkelt uforståeligt.

Lidt talnørderi til de særligt interesserede

I medierne vil du kunne læse, at løftet er både 2,3 mia. kr. og 1,7 mia. kr. Og du vil muligvis også kunne finde andre tal. Sagen er, at den samlede ramme løftes med 2,3 mia. kr. Men samtidig spares der 1 mia. kr. med det såkaldte ”moderniserings- og effektiviseringsprogram” (MEP). Derudover fjernes der 100 mio. kr. fra erhvervsfremme. Det samlede løft i rammen bliver dermed 1,2 mia. kr. Og behovet er som sagt 1,4 mia. kr. ifølge KL. Ifølge en beregning fra fagbevægelsen skal der dog tilføres minimum 1,7 mia. kr. Derfor mangler der mindst 200 mio. kr., bare for at aftalen kunne følge med de stigende udgifter som en følge af et øget antal ældre.

Det er ikke godt nok – uanset hvor meget spin regeringen og KL finder på for at camouflere deres velfærdsforringelser som en milliardgave til kommunerne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.03.19, 13:28
Det ikke er nok at tænke på her og nu, økonomi, skat, motorveje og genvalg. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.03.19, 09:30
Med jeres ligegyldighed sætter I rigsfællesskabets sikkerhed over styr og kaster især grønlændere i armene på andre, som ikke er ligeglade. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.03.19, 13:05
Vi står over for en markant udvidelse af rigsfællesskabet, og FN er klar til at afgøre Ruslands krav på havbunden ved Nordpolen, som er overlappende med det danske krav. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.03.19, 11:58
Historien er, ser det ud til, kun bragt af ét etableret medie herhjemme i en kort artikel. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.03.19, 06:35
Den nye stat, som skulle erstatte slægt og familie, var tænkt som en evighedsmaskine, men pludselig bankede det på døren. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
15.03.19, 17:57
Børn og unge går til kamp for klimaet. Fint at bruge fravær på det. #FridaysForFuture Læs mere
Af Harun Demirtas
15.03.19, 16:18
Tænk, at der er nogen i Danmark, der tror, at man tager mere end tre års uddannelse for at lære skifte en fyldt ble. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.03.19, 15:07
Gerningsmanden er alt det, som han hader. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.03.19, 14:22
Det er et skråplan at blåstemple pjækkeri i skolen Læs mere
Af Jan E Jørgensen
15.03.19, 13:50
Tanker oven på terrorangrebet i New Zealand Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her