Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Finansministeriets politiske regnemaskine skal revideres

Finansministeriets regnemodeller hviler på et svagt og usikkert empirisk grundlag, der giver fejlagtige og ufuldstændige vurderinger af økonomiske tiltag. Samtidig har regnemaskinen en bias til fordel for højreorienteret økonomisk politik.

Enhedslisten udgav i går rapporten ”Den politiske regnemaskine”. Rapporten dokumenterer en lang række problemer i de regnemetoder og modeller, som Finansministeriet anvender til at vurdere de økonomiske effekter og konsekvenser af politiske forslag. Problemerne med regnemetoderne resulterer samtidig i en politisk bias, der overvurderer de positive effekter af skattenedsættelser og lavere ydelser til ledige, og undervurder de positive effekter af offentlig forbrug og investeringer.

Det er både ud fra et demokratisk og økonomisk perspektiv dybt bekymrende, fordi regnemodellerne har enorm indflydelse på den økonomiske politik, der føres, uanset hvilke partier der sidder i regeringskontorerne.

Finansministeriets regnemaskine har samtidig en række blinde vinkler, særligt i forhold til de positive effekter ved at investere i for eksempel børnehaver og sygehuse. Alt sammen noget, der, udover det positive i sig selv ved ordentlige børnehaver og sygehuse, også betyder, at flere har mulighed for arbejde mere, hvilket igen gavner økonomien i vores samfund. Antallet af lukkedage og kvaliteten af pasningstilbud har jo en betydning for forældres muligheder for og ønsker om at bruge børnehaven eller vuggestuen. Sygehusenes evne til kompetent at helbrede folk giver os mulighed for hurtigere at vende tilbage til vores arbejde. Men Finansministeriet regner ikke med nogen som helst positive økonomiske effekter ved offentligt forbrug på børnehaver og sygehuse. Effekten er, ifølge regnemaskinen, nul. Faktisk kunne man lige så godt futte alle pengene af i brændeovnen, uden at det ville have nogen som helst effekt, ifølge regnemaskinen altså. Eller man kunne nedlægge alle børnehaver i hele landet og bruge alle pengene på at sætte skatten ned for dem, der har mest. Og i regnemaskinen ville det give et kæmpe økonomisk overskud. Sådan en regnemaskine er ganske enkelt ikke til at stole på.

Det er helt afgørende, at et nyt politisk flertal igangsætter en grundlæggende revision af Finansministeriets regnemodeller. Heldigvis er der ved at tegne sig gode muligheder for dette. For så længe de nuværende modellers skæve antagelser består, vil den økonomiske politik bygge på et stærkt tvivlsomt grundlag, samtidig med at den på udokumenteret vis favoriserer en højreorienteret økonomisk politik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her