Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Finansministeriets politiske regnemaskine skal revideres

Finansministeriets regnemodeller hviler på et svagt og usikkert empirisk grundlag, der giver fejlagtige og ufuldstændige vurderinger af økonomiske tiltag. Samtidig har regnemaskinen en bias til fordel for højreorienteret økonomisk politik.

Enhedslisten udgav i går rapporten ”Den politiske regnemaskine”. Rapporten dokumenterer en lang række problemer i de regnemetoder og modeller, som Finansministeriet anvender til at vurdere de økonomiske effekter og konsekvenser af politiske forslag. Problemerne med regnemetoderne resulterer samtidig i en politisk bias, der overvurderer de positive effekter af skattenedsættelser og lavere ydelser til ledige, og undervurder de positive effekter af offentlig forbrug og investeringer.

Det er både ud fra et demokratisk og økonomisk perspektiv dybt bekymrende, fordi regnemodellerne har enorm indflydelse på den økonomiske politik, der føres, uanset hvilke partier der sidder i regeringskontorerne.

Finansministeriets regnemaskine har samtidig en række blinde vinkler, særligt i forhold til de positive effekter ved at investere i for eksempel børnehaver og sygehuse. Alt sammen noget, der, udover det positive i sig selv ved ordentlige børnehaver og sygehuse, også betyder, at flere har mulighed for arbejde mere, hvilket igen gavner økonomien i vores samfund. Antallet af lukkedage og kvaliteten af pasningstilbud har jo en betydning for forældres muligheder for og ønsker om at bruge børnehaven eller vuggestuen. Sygehusenes evne til kompetent at helbrede folk giver os mulighed for hurtigere at vende tilbage til vores arbejde. Men Finansministeriet regner ikke med nogen som helst positive økonomiske effekter ved offentligt forbrug på børnehaver og sygehuse. Effekten er, ifølge regnemaskinen, nul. Faktisk kunne man lige så godt futte alle pengene af i brændeovnen, uden at det ville have nogen som helst effekt, ifølge regnemaskinen altså. Eller man kunne nedlægge alle børnehaver i hele landet og bruge alle pengene på at sætte skatten ned for dem, der har mest. Og i regnemaskinen ville det give et kæmpe økonomisk overskud. Sådan en regnemaskine er ganske enkelt ikke til at stole på.

Det er helt afgørende, at et nyt politisk flertal igangsætter en grundlæggende revision af Finansministeriets regnemodeller. Heldigvis er der ved at tegne sig gode muligheder for dette. For så længe de nuværende modellers skæve antagelser består, vil den økonomiske politik bygge på et stærkt tvivlsomt grundlag, samtidig med at den på udokumenteret vis favoriserer en højreorienteret økonomisk politik.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
22.10.18, 23:03
Som sædvanlig glimter fraværet af kritiske røster ved Arctic Circle-konference. Læs mere
Af Casper Hedegaard
21.10.18, 21:41
Meningsmålinger viser, at tilslutningen til EU er den største i mange år. For få år siden var situationen en helt anden, hvor opbakningen vaklede, og tilliden til det europæiske fællesskab kunne ligge på et lille sted. Har vi i virkeligheden stået i EU’s midtlivskrise, hvor de trygge og forudsigelige rammer gjorde projektet for usynligt og folkefjernt? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.10.18, 19:43
I næsten otte år er den samme anekdote blevet gentaget gang på gang af useriøse journalister. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.10.18, 14:10
Kineserne siger, at ingen kan eje månen. Men man må, som kineser, åbenbart gerne lave sin egen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.10.18, 08:20
Uhyggeligt at fanatikere vil forhindre skatteministeren i at tale med tobaksindustrien Læs mere
Af Mikael Jalving
21.10.18, 07:30
Demokrati er et slagord i Vesten, længe før det kan nå at slå rod i Østen. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.10.18, 20:34
Tonen i debatten er en trussel mod folkestyret Læs mere
Af Nauja Lynge
20.10.18, 18:21
De senere måneders skandaler i den private sektor, ikke mindst i bankverdenen, må få os til at overveje, om den markedsøkonomi, som i dag er grundlaget for den vestlige verdens konstante fokus på vækst og profit, er gået for langt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.10.18, 16:03
Det mener flertallet i det australske senat ikke. Så er man nemlig »white supremacist«. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
19.10.18, 12:29
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling. Milliarder, som kunne bruges på sundhed, de ældre, uddannelse osv., ryger i de forkerte hænder. Og vi gør meget lidt for at undgå det. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her