Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis Enhedslisten bestemte…

Enhedslistens folketingsgruppe har netop fremlagt et realisérbart bud på, hvad vi ville gennemføre, hvis vi havde 90 mandater i Folketinget. Politisk forandring er mulig. Hvis bare der er politisk vilje.

Hvad skulle der egentlig ske i Danmark, hvis vi i Enhedslisten havde et flertal bag os? Svaret på det spørgsmål har vi i Enhedslistens folketingsgruppe arbejdet intenst med det sidste års tid. Vi har nu fremlagt en plan for, hvilken politik Enhedslisten ville gennemføre de første 100 dage, hvis vi havde 90 mandater bag os i Folketinget. Derfor kalder vi planen for "100 dage med Enhedslisten".

Planen viser, at politik kan gøre en forskel. Og at det ikke er nogen naturlov, at der bliver ført højreorienteret nedskæringspolitik, uanset hvem der sidder i regeringskontorerne.

Der er 100 konkrete forslag i planen, og der er for eksempel forslag om at etablere en almennyttig og spekulationsfri bank. Vi vil give skattenedsættelser til de lavestlønnede, indføre gratis tandlæge og 30 procent billigere kollektiv trafik. Samt forbyde sprøjtegifte og farlig kemi.

Finansieringen kommer blandt andet ved at indføre en millionærskat, afgifter på store formuer og store arve. Og så vil vi tilbagerulle en række af Thorning-regeringens skatterabatter.

Planen er et forslag og et oplæg til debat. De fremlagte forslag kan først blive til virkelighed, hvis der er et flertal i befolkningen, der ønsker en ny retning for Danmark, og hvis du og andre organiserer sig, stemmer på valgdagen og kæmper for forslagene, så de får opbakning.

Du kan bakke op og diskutere på mange måder i din hverdag. På arbejdet, skolen eller til familiefesten. Du kan også møde os, når vi i den kommende tid vil diskutere vores forslag på gader og stræder i hele landet.

Vi vil gerne have input og gode idéer, der kan gøre planen bedre, samt idéer til hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden med at føre de mange gode forslag ud i livet, der alle vil gøre vores samfund mere retfærdigt, bæredygtigt og demokratisk.

Politisk forandring er mulig. Det kræver bare, at der er politisk vilje. Jeg håber, at vores plan kan give et håb om forandring, der kan skubbe vores samfund i den rigtige retning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
14.11.18, 12:16
En statsminister er minister for hele Danmark. Den evne har Støjberg ikke. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her