Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis Enhedslisten bestemte…

Enhedslistens folketingsgruppe har netop fremlagt et realisérbart bud på, hvad vi ville gennemføre, hvis vi havde 90 mandater i Folketinget. Politisk forandring er mulig. Hvis bare der er politisk vilje.

Hvad skulle der egentlig ske i Danmark, hvis vi i Enhedslisten havde et flertal bag os? Svaret på det spørgsmål har vi i Enhedslistens folketingsgruppe arbejdet intenst med det sidste års tid. Vi har nu fremlagt en plan for, hvilken politik Enhedslisten ville gennemføre de første 100 dage, hvis vi havde 90 mandater bag os i Folketinget. Derfor kalder vi planen for "100 dage med Enhedslisten".

Planen viser, at politik kan gøre en forskel. Og at det ikke er nogen naturlov, at der bliver ført højreorienteret nedskæringspolitik, uanset hvem der sidder i regeringskontorerne.

Der er 100 konkrete forslag i planen, og der er for eksempel forslag om at etablere en almennyttig og spekulationsfri bank. Vi vil give skattenedsættelser til de lavestlønnede, indføre gratis tandlæge og 30 procent billigere kollektiv trafik. Samt forbyde sprøjtegifte og farlig kemi.

Finansieringen kommer blandt andet ved at indføre en millionærskat, afgifter på store formuer og store arve. Og så vil vi tilbagerulle en række af Thorning-regeringens skatterabatter.

Planen er et forslag og et oplæg til debat. De fremlagte forslag kan først blive til virkelighed, hvis der er et flertal i befolkningen, der ønsker en ny retning for Danmark, og hvis du og andre organiserer sig, stemmer på valgdagen og kæmper for forslagene, så de får opbakning.

Du kan bakke op og diskutere på mange måder i din hverdag. På arbejdet, skolen eller til familiefesten. Du kan også møde os, når vi i den kommende tid vil diskutere vores forslag på gader og stræder i hele landet.

Vi vil gerne have input og gode idéer, der kan gøre planen bedre, samt idéer til hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden med at føre de mange gode forslag ud i livet, der alle vil gøre vores samfund mere retfærdigt, bæredygtigt og demokratisk.

Politisk forandring er mulig. Det kræver bare, at der er politisk vilje. Jeg håber, at vores plan kan give et håb om forandring, der kan skubbe vores samfund i den rigtige retning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Morten Løkkegaard
15.01.19, 22:26
Forventeligt drama i London. Massivt nej til Brexit-aftalen. Men er alt håb så ude nu? Læs mere
Af Martin Ågerup
15.01.19, 21:06
Det gode ved regionerne skal bevares, og det dårlige skal erstattes af noget bedre Læs mere
Af Harun Demirtas
14.01.19, 18:25
Sygeplejen bygger ikke på mistillid og mistænkeliggørelse af menneskers sygdom. Det må Skive Kommune og Kristian Jensen forstå Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
13.01.19, 19:04
DR's søndagsdrama 'Bedrag' går fokuseret til værks. Og det er godt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.19, 16:55
Og vi fortsætter med at underlægge os internationale organer, der intet demokratisk har ved sig. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.19, 07:30
Landets førende analytikere misforstår det konservative opgør med årtiers socialdemokratiske og liberale udlændingepolitik. Læs mere
Af Rune Lund
12.01.19, 14:25
Så kan topdirektørerne holde fri resten af året! De har nemlig i løbet af årets 12 første dage tjent det samme, som en almindelig arbejder tjener på et helt år. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
12.01.19, 13:37
Der er brug for mere lukkelov. Ikke mindre – som regeringen foreslår. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
11.01.19, 14:09
Giv kommunerne mere ansvar, og brug privathospitalerne meget mere. Læs mere
Af Gitte Seeberg
11.01.19, 13:27
Rettigheder og pligter skal følges ad. Det er i hvert fald den parole, vi altid får tudet ørene fulde af, når politikere fra begge sider begrunder initiativer, der på den ene eller anden måde stiller krav til befolkningsgrupper og borgere. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her