Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis Enhedslisten bestemte…

Enhedslistens folketingsgruppe har netop fremlagt et realisérbart bud på, hvad vi ville gennemføre, hvis vi havde 90 mandater i Folketinget. Politisk forandring er mulig. Hvis bare der er politisk vilje.

Hvad skulle der egentlig ske i Danmark, hvis vi i Enhedslisten havde et flertal bag os? Svaret på det spørgsmål har vi i Enhedslistens folketingsgruppe arbejdet intenst med det sidste års tid. Vi har nu fremlagt en plan for, hvilken politik Enhedslisten ville gennemføre de første 100 dage, hvis vi havde 90 mandater bag os i Folketinget. Derfor kalder vi planen for "100 dage med Enhedslisten".

Planen viser, at politik kan gøre en forskel. Og at det ikke er nogen naturlov, at der bliver ført højreorienteret nedskæringspolitik, uanset hvem der sidder i regeringskontorerne.

Der er 100 konkrete forslag i planen, og der er for eksempel forslag om at etablere en almennyttig og spekulationsfri bank. Vi vil give skattenedsættelser til de lavestlønnede, indføre gratis tandlæge og 30 procent billigere kollektiv trafik. Samt forbyde sprøjtegifte og farlig kemi.

Finansieringen kommer blandt andet ved at indføre en millionærskat, afgifter på store formuer og store arve. Og så vil vi tilbagerulle en række af Thorning-regeringens skatterabatter.

Planen er et forslag og et oplæg til debat. De fremlagte forslag kan først blive til virkelighed, hvis der er et flertal i befolkningen, der ønsker en ny retning for Danmark, og hvis du og andre organiserer sig, stemmer på valgdagen og kæmper for forslagene, så de får opbakning.

Du kan bakke op og diskutere på mange måder i din hverdag. På arbejdet, skolen eller til familiefesten. Du kan også møde os, når vi i den kommende tid vil diskutere vores forslag på gader og stræder i hele landet.

Vi vil gerne have input og gode idéer, der kan gøre planen bedre, samt idéer til hvordan vi sammen kan hjælpe hinanden med at føre de mange gode forslag ud i livet, der alle vil gøre vores samfund mere retfærdigt, bæredygtigt og demokratisk.

Politisk forandring er mulig. Det kræver bare, at der er politisk vilje. Jeg håber, at vores plan kan give et håb om forandring, der kan skubbe vores samfund i den rigtige retning.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her