Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen svigter beboerne i socialt udsatte boligområder

Dagens udspil fra regeringen er symbolpolitik, straf og tvang uden effekt. Et valgkampsudspil, der samlet set ikke bidrager positivt. Dermed er udspillet et svigt af de borgere, der bor i de udsatte boligområder.

Jeg er virkelig skuffet over det udspil, som regeringen er kommet med i dag i forhold til indsatsen i socialt udsatte boligområder. Der er vitterligt reelle problemer. Men det virker til, at det eneste, regeringen har kunnet finde ud af, er at skrue op for straf, tvang og symbolpolitikken.

Hvor er styrkelsen af den sociale og boligsociale indsats, der virker? For eksempel flere ressourcer til skoler i udsatte områder? Eller nye midler til opførelse af billigere boliger, som folk har råd til at bo i, hvis de ikke skal bo i et udsat boligområde? Og hvorfor indeholder udspillet ikke muligheden for, at kommuner fremover kan anvise boliger i privat udlejningsbyggeri? En stor del af udfordringen i kommunerne er jo, at der ikke er nok billige boliger at vælge imellem.

Forslaget indeholder også det meget omtalte element om dobbelt straf, hvor f.eks. et cykeltyveri vil kunne give én straf i Mjølnerparken på Nørrebro i København og en anden straf på havnen i Vedbæk. Det vil ramme skævt i forhold til etnicitet og klasse. Ligesom regeringen foreslår, at du skal kunne modtage en lavere kontanthjælp, hvis du er flyttet til et udsat boligområde. Men en anden og højere kontanthjælp, hvis du bor uden for. Det strider mod grundlæggende retsstatsprincipper og mod, at alle borgere er lige for loven.

Vi har jo set en rigtig positiv udvikling i de socialt udsatte boligområder. Kriminaliteten falder kraftigt, og mere end gennemsnittet. Flere og flere unge færdiggør folkeskolen, og flere unge tager en videregående uddannelse. Der er masser af udfordringer. Men udviklingen går i den rigtige retning.

Men det er ikke regeringens symbolpolitik og straf med straf på, der vil skubbe tingene yderligere i den rigtige retning. Regeringens udspil er et valgkampsudspil, der samlet set ikke bidrager positivt. Dermed er udspillet et svigt over for de mennesker, der til daglig oplever og lever med de udfordringer, der er i de udsatte boligområder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig for at kinesisk mineprojekt kan omgås UNESCO regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her