Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen svigter beboerne i socialt udsatte boligområder

Dagens udspil fra regeringen er symbolpolitik, straf og tvang uden effekt. Et valgkampsudspil, der samlet set ikke bidrager positivt. Dermed er udspillet et svigt af de borgere, der bor i de udsatte boligområder.

Jeg er virkelig skuffet over det udspil, som regeringen er kommet med i dag i forhold til indsatsen i socialt udsatte boligområder. Der er vitterligt reelle problemer. Men det virker til, at det eneste, regeringen har kunnet finde ud af, er at skrue op for straf, tvang og symbolpolitikken.

Hvor er styrkelsen af den sociale og boligsociale indsats, der virker? For eksempel flere ressourcer til skoler i udsatte områder? Eller nye midler til opførelse af billigere boliger, som folk har råd til at bo i, hvis de ikke skal bo i et udsat boligområde? Og hvorfor indeholder udspillet ikke muligheden for, at kommuner fremover kan anvise boliger i privat udlejningsbyggeri? En stor del af udfordringen i kommunerne er jo, at der ikke er nok billige boliger at vælge imellem.

Forslaget indeholder også det meget omtalte element om dobbelt straf, hvor f.eks. et cykeltyveri vil kunne give én straf i Mjølnerparken på Nørrebro i København og en anden straf på havnen i Vedbæk. Det vil ramme skævt i forhold til etnicitet og klasse. Ligesom regeringen foreslår, at du skal kunne modtage en lavere kontanthjælp, hvis du er flyttet til et udsat boligområde. Men en anden og højere kontanthjælp, hvis du bor uden for. Det strider mod grundlæggende retsstatsprincipper og mod, at alle borgere er lige for loven.

Vi har jo set en rigtig positiv udvikling i de socialt udsatte boligområder. Kriminaliteten falder kraftigt, og mere end gennemsnittet. Flere og flere unge færdiggør folkeskolen, og flere unge tager en videregående uddannelse. Der er masser af udfordringer. Men udviklingen går i den rigtige retning.

Men det er ikke regeringens symbolpolitik og straf med straf på, der vil skubbe tingene yderligere i den rigtige retning. Regeringens udspil er et valgkampsudspil, der samlet set ikke bidrager positivt. Dermed er udspillet et svigt over for de mennesker, der til daglig oplever og lever med de udfordringer, der er i de udsatte boligområder.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere