Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Endnu en gang har et kæmpe læk af fortrolige papirer afsløret massiv brug af skattely blandt den globale elite. De såkaldte Paradise Papers viser, hvordan store virksomheder bruger skattelylande til at minimere deres skattebetaling. Det er dybt forkasteligt. At løse problemerne med skattely kræver en massiv international indsats, men vi kan også gøre noget lokalt. Vi kan for eksempel sørge for, at når kommunerne køber varer og tjenester ind, så sker det ikke hos virksomheder og firmaer, der benytter sig af lyssky virksomhedskonstruktioner på eksotiske tropeøer i Caribien. Og hvordan kan vi så det?

I Paradise Papers nævnes en række virksomheder, som danske kommuner sagtens kan komme til at handle med. Det er kunne være Apple, der leverer computere til den kommunale administration, eller det kunne være Nike, som leverer fodbolde til idrætstimerne i folkeskolen. Andre store virksomheder betaler stort set ingen skat i Danmark. Det fremgår af de åbne skattelister, at for eksempel Kellogg, der laver de berømte cornflakes, som sikkert bliver spist i mange institutioner i vores kommune, ikke har betalt skat i Danmark siden 2012.

Der er altså masser af virksomheder, som betaler ingen eller meget lidt i skat, hvor det offentlige bør overveje muligheden for at droppe samarbejdet. Det er bare at komme i gang. I by- og regionsråd, på sygehusene, i skoler og daginstitutioner. Alle steder, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Forhindringer skal overkommes

Det er dog ikke uden udfordringer at udelukke brugen af skattely-selskaber i kommunale udbud. EU’s udbudsregler kan være en forhindring - blandt andet på grund af de såkaldte tærskelværdier. Tærskelværdierne er pt. ca. halvanden mio. kr. for varekøb og køb af tjenesteydelser og godt en halv million kr. for køb af såkaldte delydelser, det vil sige serviceaftaler, reparationer og lignende. Hvis indkøbet overstiger disse tærskelværdier, forhindrer EU på grund af det såkaldte ligebehandlingsprincip, at man sorterer selskaber fra på baggrund af deres skatteforhold.

Den anden centrale EU-regel på udbudsområdet er, at selv hvis udbuddet er under tærskelværdierne, så kan de stadig være omfattet af samme regler, såfremt de har en ’klar grænseoverskridende interesse’. Det vil sige, at virksomheder i udlandet har en oplagt interesse i at byde ind på en opgave. I så fald kan man på grund af ligebehandlingsprincippet heller ikke sortere skattely-virksomheder fra. Det kan således umiddelbart se sort ud, men man skal ikke fortvivle.

Der er handlerum

Heldigvis er det op til kommunerne selv at vurdere, hvorvidt et udbud har ’klar grænseoverskridende interesse’. Det skal vurderes ud fra spørgsmål som økonomisk omfang, kontraktlængden, geografisk beliggenhed osv. Dette betyder, at der er et handlerum lokalt til at fastlægge, om et udbud falder under denne kategori. Hvis ikke dette er tilfældet, så er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen klar i mælet: Overskrider udbuddet ikke tærskelværdierne, og har det ikke en ’klar grænseoverskridende interesse’, så kan man godt lade skattemæssige forhold indgå som et vilkår for om kontrakten kan gennemføres – kort sagt, man kan godt sortere skattesnyderne fra. Det er bare at komme i gang.

En kamp på mange fronter

Det er naturligvis ikke nok at bekæmpe skatteunddragelse i mindre kommunale udbud. Kampen mod skattely foregår både lokalt, nationalt og internationalt. På Christiansborg arbejder Enhedslisten for at få reglerne strammet, således at EU-regler for udbud ikke begrænser kommunernes mulighed for at vælge skattesnydere og multinassere fra. Vi ønsker for eksempel at se på muligheden for, at man skal kunne dispensere fra reglerne, hvis der er tale om virksomheder, der har deres primære skattebetaling i lande, som figurerer på EU’s kommende skattelyliste, således at kommunerne kan vælge disse fra. Vi har også stillet spørgsmål til ministeren for at få redegjort for mulighederne for at kunne indføre en sådan dispensationsordning.

Vores velfærd er bygget op om, at vi alle bidrager over skatten. Derfor er det hul i hovedet at understøtte virksomheder, der blæser på fællesskabet.

Når du stemmer den 21. november, og stemmer Enhedslisten ind – så stemmer du skattely ud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er rets- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
12.12.18, 19:25
Blot for et par år siden ville vi alle være klistrede til skærmen og følge med i det forfærdelige angreb i Strasbourg. Min fornemmelse er at det i dag er en forventelig nyhed, der er ikke længere noget nyt i nyheden. Læs mere
Af Christina Egelund
12.12.18, 13:21
Kære KVINFO, feminister, rødstrømper, venstrefløj og kvindeorganisationer. Jeg har en sag, der kan samle os på tværs af politiske skel. Det drejer sig om topskatten. Og inden du nu løber skrigende bort og affejer det som liberale tosserier, så lad mig lige forklare. Læs mere
Af Rina Ronja Kari
12.12.18, 13:14
EU-Parlamentet har på sin seneste samling vedtaget, at det skal være muligt at få dagpenge i Danmark efter kun en dags arbejde - en bombe under vores dagpengesystem, vil jeg kalde det. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.12.18, 12:11
Statsministeren har knækket koden for rigsfællesskabets fornyelse. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
12.12.18, 11:44
Regeringen vil være dommer. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
12.12.18, 09:23
Ulighed og grådighed er en trussel mod sammenhængskraften og i sidste ende vores demokrati. Derfor bør vi handle politisk for at begrænse uligheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.12.18, 19:54
Landets mest magtfulde politiker er åbenbart tilhænger af sammensværgelsesteorier ved FN’s migrationsplan. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.12.18, 13:39
Nu er den tilbage og minder os om visse borgerlige dyder, såsom arbejdets, familiens og lokalsamfundets betydning. Læs mere
Af Nauja Lynge
11.12.18, 10:01
Spændingen i den arktiske region er optrappet. Derfor åbner PET filial i Grønland. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
11.12.18, 09:58
Uden det private erhvervsliv går det i alt fald ikke. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her