Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Stem Enhedslisten ind – og skattely ud

Alle steder i kommuner og regioner, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Endnu en gang har et kæmpe læk af fortrolige papirer afsløret massiv brug af skattely blandt den globale elite. De såkaldte Paradise Papers viser, hvordan store virksomheder bruger skattelylande til at minimere deres skattebetaling. Det er dybt forkasteligt. At løse problemerne med skattely kræver en massiv international indsats, men vi kan også gøre noget lokalt. Vi kan for eksempel sørge for, at når kommunerne køber varer og tjenester ind, så sker det ikke hos virksomheder og firmaer, der benytter sig af lyssky virksomhedskonstruktioner på eksotiske tropeøer i Caribien. Og hvordan kan vi så det?

I Paradise Papers nævnes en række virksomheder, som danske kommuner sagtens kan komme til at handle med. Det er kunne være Apple, der leverer computere til den kommunale administration, eller det kunne være Nike, som leverer fodbolde til idrætstimerne i folkeskolen. Andre store virksomheder betaler stort set ingen skat i Danmark. Det fremgår af de åbne skattelister, at for eksempel Kellogg, der laver de berømte cornflakes, som sikkert bliver spist i mange institutioner i vores kommune, ikke har betalt skat i Danmark siden 2012.

Der er altså masser af virksomheder, som betaler ingen eller meget lidt i skat, hvor det offentlige bør overveje muligheden for at droppe samarbejdet. Det er bare at komme i gang. I by- og regionsråd, på sygehusene, i skoler og daginstitutioner. Alle steder, hvor vi kan forhindre skattespekulanterne i at få snablen ned i fælleskassen, er en sejr.

Forhindringer skal overkommes

Det er dog ikke uden udfordringer at udelukke brugen af skattely-selskaber i kommunale udbud. EU’s udbudsregler kan være en forhindring - blandt andet på grund af de såkaldte tærskelværdier. Tærskelværdierne er pt. ca. halvanden mio. kr. for varekøb og køb af tjenesteydelser og godt en halv million kr. for køb af såkaldte delydelser, det vil sige serviceaftaler, reparationer og lignende. Hvis indkøbet overstiger disse tærskelværdier, forhindrer EU på grund af det såkaldte ligebehandlingsprincip, at man sorterer selskaber fra på baggrund af deres skatteforhold.

Den anden centrale EU-regel på udbudsområdet er, at selv hvis udbuddet er under tærskelværdierne, så kan de stadig være omfattet af samme regler, såfremt de har en ’klar grænseoverskridende interesse’. Det vil sige, at virksomheder i udlandet har en oplagt interesse i at byde ind på en opgave. I så fald kan man på grund af ligebehandlingsprincippet heller ikke sortere skattely-virksomheder fra. Det kan således umiddelbart se sort ud, men man skal ikke fortvivle.

Der er handlerum

Heldigvis er det op til kommunerne selv at vurdere, hvorvidt et udbud har ’klar grænseoverskridende interesse’. Det skal vurderes ud fra spørgsmål som økonomisk omfang, kontraktlængden, geografisk beliggenhed osv. Dette betyder, at der er et handlerum lokalt til at fastlægge, om et udbud falder under denne kategori. Hvis ikke dette er tilfældet, så er Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen klar i mælet: Overskrider udbuddet ikke tærskelværdierne, og har det ikke en ’klar grænseoverskridende interesse’, så kan man godt lade skattemæssige forhold indgå som et vilkår for om kontrakten kan gennemføres – kort sagt, man kan godt sortere skattesnyderne fra. Det er bare at komme i gang.

En kamp på mange fronter

Det er naturligvis ikke nok at bekæmpe skatteunddragelse i mindre kommunale udbud. Kampen mod skattely foregår både lokalt, nationalt og internationalt. På Christiansborg arbejder Enhedslisten for at få reglerne strammet, således at EU-regler for udbud ikke begrænser kommunernes mulighed for at vælge skattesnydere og multinassere fra. Vi ønsker for eksempel at se på muligheden for, at man skal kunne dispensere fra reglerne, hvis der er tale om virksomheder, der har deres primære skattebetaling i lande, som figurerer på EU’s kommende skattelyliste, således at kommunerne kan vælge disse fra. Vi har også stillet spørgsmål til ministeren for at få redegjort for mulighederne for at kunne indføre en sådan dispensationsordning.

Vores velfærd er bygget op om, at vi alle bidrager over skatten. Derfor er det hul i hovedet at understøtte virksomheder, der blæser på fællesskabet.

Når du stemmer den 21. november, og stemmer Enhedslisten ind – så stemmer du skattely ud.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rune Lund (f. 1976) er medlem af Folketinget for Enhedslisten, hvor han er finans- og skatteordfører. Han blogger bl.a. om forsvaret for og udbygningen af vores grundlæggende frihedsrettigheder og borgernes retssikkerhed. Kaster sig gerne ind i alle diskussioner, der handler om, hvordan vi skaber mere lighed og omfordeling i samfundet.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere
Af Christian Rabjerg Madsen
21.03.19, 12:44
Hver dag er sparedag i den offentlige sektor. Her bliver der færre og færre penge til børn og ældre. Læs mere
Af Harun Demirtas
21.03.19, 00:03
Husk den tone, vi har været præget af de seneste par år på valgdagen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her