Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-Parlamentet lægger en bombe under vores dagpengesystem

EU-Parlamentet har på sin seneste samling vedtaget, at det skal være muligt at få dagpenge i Danmark efter kun en dags arbejde - en bombe under vores dagpengesystem, vil jeg kalde det.

Danmark har tabt en vigtig afstemning i EU-Parlamentet omkring dagpenge, og det kan få alvorlige konsekvenser for hele dagpengesystemet, hvis det gennemføres fuldt ud som EU-Parlamentet foreslår.

Forslaget om dagpengeretten har været længe undervejs. Ideen er, at det skal gøres lettere for vandrende arbejdstagere og grænsearbejdere at optjene ret til dagpenge i Danmark.

Forslaget er en revidering af EU´s forordning om social sikring og kan betyde, at det er muligt blot at arbejde en dag i Danmark og efterfølgende tage dagpenge med ud af landet i op til seks måneder. Har arbejdstageren optjent dagpengeretten hjemme er en dags arbejde i Danmark nok, hvis det står til EU-Parlamentet.

Hensigten med forslaget er at garantere, at EU-borgere trygt kan flytte rundt i unionen efter job, fordi den sociale sikring følger med.

Bliver det muligt at arbejde i hjemlandet og komme til Danmark og arbejde en dag og dermed optjene dagpengeret, er det ikke svært at forestille sig, hvordan arbejdsgivere vil kunne udnytte det. I lande, hvor vores dagpengesats er meget mere værd, vil det være en gulerod at få dagpenge med hjem i seks måneder. Jeg forudser et pres på vores dagpengesystem, et pres på arbejdsmarkedet og på lønningerne. Det vil hverken være til gavn for den danske eller den tyske arbejder, at presset øges på den måde.

Kritik af forslaget fra flere sider

Revisionen af forordningen blev sat i gang for at komme kritikerne i møde og lukke argumentet om, at en fattig rumæner eller en polak kan tage til for eksempel Danmark og hurtigt optjene dagpenge. Den revision, som nu kan føre til at undergrave hele det danske dagpengesystem og føre endnu mere social dumping og dårlige arbejdsvilkår med sig. Både for den danske og den polske arbejdstager.

Det vil have store konsekvenser for vores dagpengesystem, og det er en direkte vej mod en harmonisering af dagpengesystemet over hele Europa.

Kritikken over revideringen har da også lydt fra flere sider og blandt andet A-kasserne advarer.

“Nye EU-regler for koordinering af såkaldte ”sociale sikringsordninger” kan sætte det danske dagpengesystem under pres, når de træder i kraft, og måske føre til forringelser og lavere sats”. Sådan lød advarslen fra sammenslutningen af danske a-kasser tilbage i november, da forslaget var på vej.

På et møde i slutningen af juni blev EU-landenes beskæftigelses- og socialministre enige om deres holdning, selv om Danmark, og ti andre lande, hovedsagelig vesteuropæiske, var imod.

EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg besluttede i november, at deres holdning var en dags arbejde og ret til seks måneder ud af landet. Det rejste stor kritik, hvorefter jeg og flere af de andre danske EU-parlamentarikere samlede underskrifter for at få forslaget på vores plenarsamling i december. Det lykkedes, men vi tabte altså slaget alligevel.

Forslagets vej gennem EU-systemet

Både kommissionen, ministerrådet og parlamentet har forslag til ændringer af direktivet. Kommissionen har tidligere foreslået en 3 - 6 ordning, altså at arbejde tre måneder og have ret til dagpenge i 6 måneder. Det har parlamentet så toppet med forslaget her: en dag, seks måneder.

Ministerrådet har tidligere foreslået en måneds optjening. I starten af næste år skal parlamentet så forhandle med rådet om den endelige revidering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rina Ronja Kari (f. 1985) har været medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU siden 2014. Hun er medlem af EU-Parlamentets Økonomi- og Valutaudvalg (ECON) og Udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL). Hun har især fokus på arbejdsmarkedsforhold, social dumping, skattely og misbrug af midler i EU-systemet. Hun arbejder for en dansk udmeldelse af EU. Hun er cand.soc. i virksomhedsledelse fra Roskilde Universitet, mor til én og bosat i København.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.19, 19:38
Bliver vores ytringsfrihed reelt ødelagt, og hvorfor reagerer magthaverne ikke? Læs mere
Af Nauja Lynge
17.09.19, 13:35
Men både republikanerne og Trump har vist nødvendigheden af en mere ligeværdig stat, hvis rigsfællesskabet skal bevares. Læs mere
Af Isabella Arendt
17.09.19, 06:35
Tomater fra Spanien, grise fra Danmark, køer, der prutter, og den evige dårlige samvittighed, når det kommer til økologi. Vi aner jo faktisk ikke, hvad bæredygtighed er. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.09.19, 21:18
Vi bliver nemlig ikke betragtet som meget andet end arbejdskraft og forbrugere i dette system. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.09.19, 18:33
Der har været en del debat omkring en vikar i Københavns lufthavn og personens valg af fagforening. Ligesom det frie fagforenings valg er et faktum så er det også et faktum at dit frie valg kan have konsekvenser for alle muligt andre end dig selv. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.09.19, 17:20
Mette Thiesens synspunkter siger meget mere om hendes falske kærlighed til Danmark, end det siger om mig og min danskhed Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.09.19, 13:45
Vi nærmer os hastigt en helt ny situation i Sverige. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere