Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-Parlamentet lægger en bombe under vores dagpengesystem

EU-Parlamentet har på sin seneste samling vedtaget, at det skal være muligt at få dagpenge i Danmark efter kun en dags arbejde - en bombe under vores dagpengesystem, vil jeg kalde det.

Danmark har tabt en vigtig afstemning i EU-Parlamentet omkring dagpenge, og det kan få alvorlige konsekvenser for hele dagpengesystemet, hvis det gennemføres fuldt ud som EU-Parlamentet foreslår.

Forslaget om dagpengeretten har været længe undervejs. Ideen er, at det skal gøres lettere for vandrende arbejdstagere og grænsearbejdere at optjene ret til dagpenge i Danmark.

Forslaget er en revidering af EU´s forordning om social sikring og kan betyde, at det er muligt blot at arbejde en dag i Danmark og efterfølgende tage dagpenge med ud af landet i op til seks måneder. Har arbejdstageren optjent dagpengeretten hjemme er en dags arbejde i Danmark nok, hvis det står til EU-Parlamentet.

Hensigten med forslaget er at garantere, at EU-borgere trygt kan flytte rundt i unionen efter job, fordi den sociale sikring følger med.

Bliver det muligt at arbejde i hjemlandet og komme til Danmark og arbejde en dag og dermed optjene dagpengeret, er det ikke svært at forestille sig, hvordan arbejdsgivere vil kunne udnytte det. I lande, hvor vores dagpengesats er meget mere værd, vil det være en gulerod at få dagpenge med hjem i seks måneder. Jeg forudser et pres på vores dagpengesystem, et pres på arbejdsmarkedet og på lønningerne. Det vil hverken være til gavn for den danske eller den tyske arbejder, at presset øges på den måde.

Kritik af forslaget fra flere sider

Revisionen af forordningen blev sat i gang for at komme kritikerne i møde og lukke argumentet om, at en fattig rumæner eller en polak kan tage til for eksempel Danmark og hurtigt optjene dagpenge. Den revision, som nu kan føre til at undergrave hele det danske dagpengesystem og føre endnu mere social dumping og dårlige arbejdsvilkår med sig. Både for den danske og den polske arbejdstager.

Det vil have store konsekvenser for vores dagpengesystem, og det er en direkte vej mod en harmonisering af dagpengesystemet over hele Europa.

Kritikken over revideringen har da også lydt fra flere sider og blandt andet A-kasserne advarer.

“Nye EU-regler for koordinering af såkaldte ”sociale sikringsordninger” kan sætte det danske dagpengesystem under pres, når de træder i kraft, og måske føre til forringelser og lavere sats”. Sådan lød advarslen fra sammenslutningen af danske a-kasser tilbage i november, da forslaget var på vej.

På et møde i slutningen af juni blev EU-landenes beskæftigelses- og socialministre enige om deres holdning, selv om Danmark, og ti andre lande, hovedsagelig vesteuropæiske, var imod.

EU-Parlamentets beskæftigelsesudvalg besluttede i november, at deres holdning var en dags arbejde og ret til seks måneder ud af landet. Det rejste stor kritik, hvorefter jeg og flere af de andre danske EU-parlamentarikere samlede underskrifter for at få forslaget på vores plenarsamling i december. Det lykkedes, men vi tabte altså slaget alligevel.

Forslagets vej gennem EU-systemet

Både kommissionen, ministerrådet og parlamentet har forslag til ændringer af direktivet. Kommissionen har tidligere foreslået en 3 - 6 ordning, altså at arbejde tre måneder og have ret til dagpenge i 6 måneder. Det har parlamentet så toppet med forslaget her: en dag, seks måneder.

Ministerrådet har tidligere foreslået en måneds optjening. I starten af næste år skal parlamentet så forhandle med rådet om den endelige revidering.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Rina Ronja Kari (f. 1985) har været medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU siden 2014. Hun er medlem af EU-Parlamentets Økonomi- og Valutaudvalg (ECON) og Udvalg om Beskæftigelse og Sociale Anliggender (EMPL). Hun har især fokus på arbejdsmarkedsforhold, social dumping, skattely og misbrug af midler i EU-systemet. Hun arbejder for en dansk udmeldelse af EU. Hun er cand.soc. i virksomhedsledelse fra Roskilde Universitet, mor til én og bosat i København.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles et personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere
Af Rune Lund
19.02.20, 10:16
En enkelt lov har ødelagt din velfærd for milliarder af kroner Læs mere
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere