Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tvangsfordeling af gymnasieelever er forkert

Man løser ikke integrationsproblemerne ved at ødelægge gymnasietiden for andre.

Det kan kun undre, at Socialdemokratiets ”vagthavende” for mediekommentarer hen over sommeren, Jens Joel, ikke ønskede på vegne af socialdemokraterne at forsvare partiets holdning til tvangsfordelingen af gymnasieelever, efter at en undersøgelse har vist, at et stort flertal af vælgerne ikke synes om idéen. Kun 5 pct. synes gymnasiefordelingen er en god idé. Og godt for det.

Men underligt nok ønskede Jens Joel ikke at kommentere, da det er den samme Jens Joel, som har skrevet en bog om emnet på 226 sider. Han burde være mere end kvalificeret til at udtale sig på vegne af socialdemokraterne. Men han fornemmede måske partiets dårlige sag og valgt at sige mindst muligt.

Det er et problem, at elever med indvandrerbaggrund klumper sig sammen på en række gymnasier. Men som politiker må man også kende grænserne for ideologi og realitet. Desuden har jeg Socialdemokratiet mistænkt for, at dette slet ikke handler om indvandrere, men ganske enkelt den slags klassekamp, som også har fået regeringen til at føre korstog mod private udbydere af velfærdsløsninger. Sådan en socialistisk lighedstanke.

Her er vi ganske enkelt ude i et klassisk ideologisk, socialdemokratisk korstog, baseret på gammeldags misundelse over, at der nu engang er store forskelle, når det kommer til folk med ressourcer. Problemet vil man herefter løse gennem at brede dårligdommene ud i et tyndere lag over det hele. Men det løser hverken integrationsproblemer eller problemerne med ulighed i samfundet.

At forsøge at løse ungdomsuddannelsernes problemer gennem tvangsfordeling er blot symptombehandling.

Det er oplivende, at et flertal af danskerne endelig siger fra. Måske blæser der nye frihedsvinde efter to års skiftende corona-nedlukninger? Måske giver minkskandalen endelig nogle indirekte bagslag for regeringen, som får folk til at indse, at der måske er noget om snakken, når vi ind imellem har kritiseret regeringen for magtfuldkommenhed og arrogance? Dermed ikke sagt, at problemerne med ressourcesvage elever i gymnasieskolen forsvinder. Men det skal bekæmpes på en helt anden måde.

Hvis nogen for blot 40 eller 50 år siden havde talt om ressourcesvage elever i gymnasiet, ville de fleste have spærret øjnene op. For er sandheden ikke den, at langt de fleste af de problematiske unge overhovedet ikke hører hjemme i gymnasiet, og at det er de utilpassede indvandrere, der skaber problemerne? Hvorfor skal de unge, hvis forældre er ressourcestærke, betale prisen for, at integrationen i årtier har slået fuldkommen fejl, og politikerne har svigtet?

Dansk Folkeparti vil kræve svar på, hvor mange afsluttede gymnasieforløb der munder ud i fuldførte videregående uddannelser – målt på etnisk baggrund. Det er nemlig min klare opfattelse, at alt for mange unge ikke alene spilder deres tid ved at lade sig opbevare i gymnasiet for at afslutte med en utilfredsstillende studentereksamen, samtidig med at håndværksfagene efterlyser ”kloge hænder” på erhvervsuddannelserne.

At forsøge at løse ungdomsuddannelsernes problemer gennem tvangsfordeling er blot symptombehandling. Vi skal turde tage fat i den reelle årsag: at alt for mange unge er fejlanbragt i gymnasiet og ville være bedre tjent med en erhvervsuddannelse. Og at alt for mange indvandrere ikke ønsker at lade sig integrere i vores samfund.

Og nej: Det handler ikke om, at det ene er ”bedre” end det andet. Det handler om, at vi som samfund tør tage et medansvar for, at unge mennesker havner på den rigtige hylde. Men ikke gennem tvang.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.