Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Minkskandalen puster til politikerleden

Desto mere Mette Frederiksen frikender sig selv - desto mere mister befolkningen tilliden til politikerne.

Kønt var det ikke, sidste uges pressemøde, da statsminister Mette Frederiksen mødte pressen efter offentliggørelsen af Minkkommissionens beretning. Værdigt var det bestemt heller ikke. Statsministeren var presset ud over det sædvanlige, men forløsningen udeblev, idet Mette Frederiksen endte med at frikende sig selv i forhold til det overordnede ansvar.

Og så havde kommissionen endda ikke taget stilling til, hvorvidt det kunne konkluderes, om statsministeren og andre ministre havde handlet groft uagtsomt, hvilket vil være i strid med ministeransvarsloven og potentielt bane vejen for en rigsretssag.

Det bør derfor være indlysende, at der netop skal tages stilling til dette spørgsmål, når regeringens og dens embedsmænds gøren og laden i de hektiske novemberdage i 2020, hvor det på få dage lykkedes at knuse et helt erhverv, skal vurderes. Hastværket, hvormed man gik til værks, har vist aldrig været set før. Al lov og ret syntes ophævet i en slags undtagelsestilstand, hvor man hverken lyttede til advarsler eller formaninger om at undersøge tingene yderligere.

I det hele taget bør alle lovgivningsprocesser i forbindelse med pandemien derfor også underkastes en granskning. Vi gik nemlig alle langt i tillid til, at handling var påkrævet, og vi udstyrede regeringen med beføjelser, som set i bakspejlet nok også var uforsigtige. Beruset af denne magt mistede både regeringen og de øverste dele af embedsværket tilsyneladende al føling med lov og ret.

Men i virkeligheden begyndte det hele jo lang tid før corona-pandemien. Regeringens påvirkning af embedsværket. Man placerede folk med tilknytning til Socialdemokratiet på centrale poster, og allerede i 2020 udtalte tidligere pressechef i Finansministeriet, Sigga Nolsøe, at det var en svær stilling at have, hvis man ikke var ”professionel socialdemokrat”.

Herudover styrkede regeringen allerede kort tid efter valget Statsministeriet og udstyrede det med et politisk sekretariat, hvor den partiansatte Martin Rossen blev en slags skyggeminister med magt over departementschefer. Konstruktionen blev meget omtalt i efteråret 2019, men meget gik i glemmebogen, da Martin Rossen i stedet satsede på en karriere i det private erhvervsliv.

Men måske giver en granskning af minkskandalen slet ikke mening uden at gå helt tilbage til den politiske og administrative struktur, som regeringen tilstræbte at etablere umiddelbart efter valget. En struktur, hvor der grundlæggende fandt en politisering af embedsværket sted. Måske var det netop denne politisering, som fik alle sikkerheds- og kontolmekanismer til at fejle, da beslutningen om at dræbe det danske minkerhverv blev truffet i en lille snæver kreds?

Det triste er, at statsministerens adfærd på sidste uges pressemøde forstærker indtrykket af regeringens magtfuldkommenhed. Magtfuldkommenheden er så stor, at statsministeren stort set afviser, at regeringen kan begå fejl, og hun så da heller ikke noget behov for yderligere undersøgelser som en uvildig advokatundersøgelse, men satsede på at have sit politiske flertal på plads i Folketinget.

Det havde hun så tilsyneladende ikke, idet Det Radikale Venstre meldt ud med et krav om et folketingsvalg. Om det så fører til en uvildig advokatundersøgelse er højst usandsynligt, idet man i Det Radikale Venstre til hver en tid vil sælge et sådant krav til gengæld for ministerbiler og nøglen til regeringsmagten.

Nej, den eneste vej til yderligere undersøgelser vil være et egentligt magtskifte og et blåt flertal i Folketinget. Det er mit håb, at udsigten til dette bliver et centralt tema i valgkampen. Vi skal have genetableret et uafhængigt embedsværk. Vi skal have sat en effektiv stopper for magtfuldkommenheden. Vi skal have undersøgt minkskandalen til bunds. Ellers risikerer vi nemlig, at politikerleden løber løbsk.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.