<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er helt skævt at foreslå en legalisering af hash

En legalisering af hash strider imod FN's narkotikakonvention. Ved overborgmesterkandidat Sophie Hæstrup Andersen virkelig ikke det? Eller fortier hun det bare?

Når man er regionsrådsformand – og dermed bl.a. ansvarlig for sygehusene - er det normalt ikke opportunt at gå ind for en legalisering af hash. For hash, sundhed og sygehuse sælger ikke de rette valgbilletter i den kontekst.

Er man derimod overborgmesterkandidat i Københavns Kommune til det kommende kommunevalg, er det derimod yderst opportunt at gå ind for en legalisering af hash. For her er det et meget populært synspunkt at mene, at hashen blot er en uskyldig plante, som selvfølgelig skal kunne ryges fuldkommen frit.

Det var ligeledes et velkendt synspunkt for den tidligere ligeledes socialdemokratiske overborgmester at mene, at København som landet første og eneste kommune skulle kunne sælge hashen helt frit. Så kunne resten af Danmark pendle til hovedstaden for at proviantere med illegal salg for øje i deres egen hjemkommune. Synspunktet var afprøvet og fundet godkendt af det røde bagland. Så vil man overtage overborgmesterposten, er det smart at melde klart ud, at man selvfølgelig følger ens forgængers synspunkter og ønsker en legalisering af hash.

Og er man en og samme person, og hedder Sophie Hæstrup Andersen, er politik så taknemmelig, at man sagtens kan skrue op og ned for ens holdninger, efter hvad der mest sandsynligt giver en ikke bare et godt valg, men samtidig størst chance for at kunne indtage overborgmesterkontoret på Rådhuspladsen i København.

Så kan man sidenhen blive hyldet, som den progressive politiker der bedst læste den røde kommunes vælgers allerskæveste ønsker om at kunne ryge sig vind og skæv, uden at lovens lange arm var efter dem. Måske kvitteres det med en buste placeret midt på Rådhuspladsen men en symbolsk joint i hånden? Og når man er afgående, kan det være en af byens pladser bliver opkaldt efter en. Smart.

Så går man efter overborgmesterposten i landets største kommune, ja, så er det bare om at få skruet op for det populære ”lad os legalisere hashen” argument.

Men der er bare to ting, der er så irriterende, når man gerne vil indtager borgmesterkontoret:

Den første udfordring er, at ens eget parti på Christiansborg vender tommelfingeren nedad for en legalisering. Og af flere årsager. Men uden dem som back-up, vil det ikke kunne lade sig gøre at komme videre med drømmen om at få hash legaliseret, selvom man suverænt er med i flertallet i Københavns Borgerrepræsentationen, som absolut mener, at hash skal legaliseres. Men det betyder måske heller ikke så meget, om det bliver gennemført? Det vigtigste er at sende et signal om, at ”stemmer I på mig, står jeg ikke i vejen for, at I kan få alt den hash, I ønsker. Jeg vil bare så gerne være overborgmester.” Det er med andre ord det, der kendes under begrebet rendyrket populisme.

Den anden udfordring – og den mest afgørende – er, at der er noget med nogle internationale konventioner. De der konventioner som evigt og altid bliver ført foran, som det sidste gyldne argument for at noget ikke kan lade sig gøre.

Lige præcis ift. en legalisering af hash, er det både den nuværende og den forrige regerings vurdering, at en legalisering af hash vil være en overtrædelse af FN’s narkotikakonvention. En konvention Danmark har tiltrådt og dermed skal overholde.

Så skal hashen legaliseres, er der kun to brugbare udveje for den håbefulde overborgmesterkandidat: Enten at udtræde af konventionen, eller at få hashen fjernet fra konventionens bestemmelser.

En udtrædelse af FN’s narkotikakonvention vinder man nok ikke overborgmesterposten på at foreslå. Og at få fjernet hashen fra konventionen, er nok lige så stort en umulighed og efterfølgende selvmål, så det bedste er, slet ikke at tale om disse to forhindring.

Igen er der to muligheder:

Enten ved Sophie Hæstrup Andersen udmærket, at det strider imod FN`S narkotikakonvention at legalisere hashen, men siger det ikke højt i erkendelsen af, at det mudrer hendes vej til Københavns Rådhus og hun dermed ikke vil begrave et af de gode argumenter mod overborgmesterposten. Eller overborgmesterkandidaten ved det ikke og skyder bare løs med en legalisering som et populært valgslogan, uden at kende til det faktuelle og umulige ved at lade danskerne rende rundt på byens torve og cafeer med en joint i hånden og et fjollet grin på læben.

Hvad der er op og ned i Sophie Hæstrups Andersens viden, ved formentlig kun hun selv. Om det er uvidenhed eller en fortielse, må tiden vise. Jeg ved bare, at vælgerne normalt godt kan lide at få hele sandheden. Nå ja, måske er hendes vælgere ligeglade, bare hun deler synspunktet om en legalisering af hashen, så lever de med hendes skæve udmeldinger.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
07.12.21, 13:31
Gaderne i København skal ikke kun opkaldes efter socialdemokrater. Læs mere
Af Mikael Jalving
07.12.21, 12:42
Pave Frans sammenligner europæernes spæde forsøg på at styre indvandringen med noget a la Hitler og Stalin. Om igen, Popey! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.12.21, 00:00
Det kan kun gå for langsomt med at få alternative TV-kanaler i Danmark. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere