<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nej, Lea Wermelin – vi får ikke vild natur af at hegne naturen ind

Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er.

»Naturen er i krise, og derfor skal vi have mere vild natur.« Sådan lyder det nærmest som et messende mantra fra miljøminister Lea Wermelin, hver gang hun får chancen for at ytre sig.

Det, hun så bare ikke i talestrømmen samtidig får sagt, er, at mere vild natur ikke rimer på hegn og semivilde kvæg og heste, hun selv har fået sat bag det hegn. Eller rettere, at hendes vilde natur rent faktisk blot er natur bag hegn, hvor der sættes store græssere – kvæg, heste og lignende – ud for at regulere naturen. Men det gør ikke naturen vild. På ingen måde. Og det giver ikke mere af det, hun selv påstår at skabe, nemlig vild natur.

Så den vilde natur, hun leger at ville have, er i realiteten en konstrueret pseudovild natur. Når ministeren mener, at vi får skabt mere vild natur ved at oprette 15 nye naturnationalparker rundtom i landet, taler hun rundt om sandheden.

Men det hele handler om en nærmest sekterisk nyreligiøs ekstrem bevægelse, der kendes under betegnelsen ”rewilding”, som i sin helhed handler om at skabe mere biodiversitet ved at ofre de store græssere for at skabe bedre vilkår for bl.a. billen og rosetplanten. Altså hvor man mest muligt bestræber sig på at efterleve det naturlige: at de store græssere lever og dør på naturens præmisser. Er der mad nok, må de leve. Er der ikke, må de dø. Og dø gør de, for man har sørget for, at de ikke ved fødemangel kan søge videre efter føden andetsteds, ved at placere dem bag et hegn.

Holdningen er, at biodiversiteten skal prioriteres før dyrevelfærden. De store græssere er blot en nødvendig brik, for at biologerne kan opnå glæde. Dyrevelfærden er ikke en prioritet, hvilket den følgegruppe, ministeren har nedsat for at følge og evaluere de kommende naturnationalparker, viste ved ikke at være repræsenteret af f.eks. dyrlæger, før ministeren for nogle måneder siden – efter et vist pres – fandt ud af, at de også skulle indgå.

For det er det, der er de nyfanatiskes definition af sandheden om, hvordan vi skaber en mere mangfoldig natur som den eneste løsning på biodiversitetens udfordringer.

Ønsker Lea Wermelin oprigtigt mere vild natur, som hun siger, ja, så skal hun blot lade naturen stå til, ikke dyrke den, lade træerne vælte og rådne, græsset gro og lade de dyr leve der, som nu engang selv ønsker det. DÉT er vild natur! Altså at lade naturen leve og udvikle sig på helt egne præmisser.

Men ikke ved at udsætte store regulerende græssere bag hegn, som samtidig mindsker adgangen for alle de mennesker, der gerne vil kunne benytte sig af den natur, der nu engang er der.

De første 5 naturnationalparker er allerede udpeget. Lige nu foregår der en diskussion om de resterende 10 naturnationalparker ift., hvor de skal ligge. Her har en stribe jyske borgmestre ønsket ikke at afvikle allerede eksisterende naturområder til indhegnede naturnationalparker. For de er ikke vilde med, at de områder, som i forvejen repræsenterer naturen, nu pludselig skal indhegnes til gene for den egentlige vilde natur eller have opsat flere hegn, end de allerede har.

For der er jo ikke tale om, at man ved at oprette naturnationalparkerne nedlægger en gold betonpark for efterfølgende at udlægge det til vild natur med blomster, bier, fugle og vilde træer og buske. De kommende naturnationalparker er områder, som allerede er, hvad alle andre kalder og kender som natur, og som ministeren nu vil indhegne. Vild natur? Nej, det er en omskrivning af et begreb at kalde det det.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
15.10.21, 19:00
Der er vel ingen, som er i tvivl om, at nutidens mantra er blevet vækst og velstand. Det kapitalistiske system tillader simpelthen ikke, at vi stopper op og lige trækker vejret. Læs mere
Af Marie Høgh
15.10.21, 17:00
De eneste, der kan drage til ørkenlandet alene for sportens skyld, er fodboldspillerne. Alt andet er politik i rå form. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
15.10.21, 16:09
Den bedste måde at fejre fodboldslandsholdets succes på er at blive hjemme. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
15.10.21, 14:58
Regeringen og dets socialistiske parlamentariske grundlag giver flere penge til DR. Læs mere
Af Harun Demirtas
14.10.21, 14:00
Ingen forældre kommer i paradis for at begå overgreb på et barns kønsorgan – og slet ikke under dybt bekymrende forhold. Stop med det! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.10.21, 08:18
Helle Thorning-Schmidts nye bog er værd at læse. Den er som at høre hende tale. Og fuld af selverkendelse. Læs mere
Af Louis Jacobsen
14.10.21, 08:15
Det burde være ligetil at boykotte VM i Qatar. Men vi har syltet beslutningen, og nu har fodboldlandsholdet tilmed klaret sig suverænt godt. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.10.21, 13:45
Lad os nu sige det, som det er. En baby i folketingssalen er et mediestunt. Og medierne bakker op. Læs mere
Af Martin Ågerup
12.10.21, 11:00
I den seneste omgang er det blevet til 10 års bloggeri på JP. Nu er det farvel og tak for denne gang. Læs mere