<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mens vi venter på den socialdemokratiske regering, anklager Den Afrikanske Union Danmark for fremmedfrygt

Det er ikke fremmedfrygt at ville passe på sit eget land. Og sine egne.

Et af den socialdemokratiske regerings helt store glansnumre før valget var lovningen om, at den danske asylbehandling skulle foregå i et land uden for Europa og dermed langt væk fra Danmarks grænser. Det ville sende et stærkt signal om, at drømmer man om asyl i Danmark, så kommer man først ind, hvis ansøgningen er reel.

Planen er, at for at kunne benytte sig af det magiske ord ”asyl” udløses det først efter en egentlig sagsbehandling og kontrol af ens faktiske forhold og behov, og adgangen til det forjættede land Danmark bliver kun en realitet, hvis man oprigtigt har behov for asyl og er på flugt. Altså sådan rigtigt på flugt. Ikke, fordi man er lykkeridder, der mener, at ens fremtid vil være mere bekvem her fremfor der.

Som bekendt er det stadig business as usual i forhold til asylbehandlingen i Danmark her mere end to år efter valget, hvor man stadig møder op ved den danske grænse og bliver lukket ind til videre behandling. Regeringen er vist nok i dialog med forskellige lande om at huse asylbehandlingen. Men flere detaljer kender offentligheden ikke til. En egentlig aftale er som bekendt endnu ikke i stand.

Størstedelen af dem, der kommer til Europa disse år med planen om at få asyl, kommer fra Mellemøsten og Afrika.

Folk fra Mellemøsten bevæger sig gennem en række fuldkommen sikre lande for til sidst at havne i Danmark, hvor de søger om asyl. Andre stævner ud fra Afrikas kyst med håbet om en bedre fremtid et sted i Europa, herunder Danmark.

Ikke nødvendigvis, fordi de er på flugt i traditionel forstand, som handler om personlig sikkerhed. Men fordi de lever i armod og fattigdom og uden alt for overskuelig udsigt til at kunne leve et liv med de goder, velstand, sikkerhed og tryghed, vi andre kender til.

Derfor søger de lykken andetsteds.

Det bør sige sig selv, at vi som land ikke kan modtage alle mennesker i verden, der ønsker at leve et bedre liv end der, hvor de kommer fra. Antallet betyder selvfølgelig noget for et samfunds sammenhængskraft og økonomi. For selv om vi skal passer på andre, så er vores primære opgave at passe på os selv.

Og dermed giver det rigtig god mening at asylbehandle folks ansøgning langt fra Danmark og allerhelst uden for Europas grænser. For er man først kommet indenfor, ved vi pr. erfaring, at det er yderst svært af få sendt dem ud igen, selv om deres ønske om asyl er grundløs.

Mens alt dette pågår, kommer Den Afrikanske Union, der er Afrikas pendant til EU, pludselig farende med en kras kritik af planerne og kalder dem for xenofobiske. Fremmedfjendske, fordi vi som land hellere vil asylbehandle et sted fremfor et andet? I så fald skal ordets betydning nok revideres.

Det klinger mere end hult, når Den Afrikanske Union tillader sig at beklage sig over, at vi som land mener, at asylbehandling ikke skal foregå her. Særligt i det perspektiv, at rigtig mange, der søger om asyl, gør det ubegrundet og ovenikøbet kommer fra de lande, som Den Afrikanske Union repræsenterer. Altså lande, hvori der er borgerkrige, interne uroligheder, korruption, fattigdom, trøstesløshed og diktatorer.

Måske Den Afrikanske Union kunne rette øjnene indad og få løst de udfordringer, som begrunder folks lyst til at søge lykken andetsteds?

Imens skal vi nok holde den socialdemokratiske regering op på deres løfte om at flytte asylbehandlingen til et land uden for Europa. For uforløste valgløfter har der allerede været nok af.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Jens-Kristian Lütken
07.12.21, 13:31
Gaderne i København skal ikke kun opkaldes efter socialdemokrater. Læs mere
Af Mikael Jalving
07.12.21, 12:42
Pave Frans sammenligner europæernes spæde forsøg på at styre indvandringen med noget a la Hitler og Stalin. Om igen, Popey! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.12.21, 00:00
Det kan kun gå for langsomt med at få alternative TV-kanaler i Danmark. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.12.21, 09:17
To år efter virussens udbrud i Kina ser det ud til, at vi står i et paradigmeskifte, som vil gøre Europa mere kinesisk. Læs mere
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere