<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politik skal ikke forklædes som myndighedernes anbefalinger

Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere.

Regeringen har vist sig som målmanden, der kun vil stå på mål, når der ikke er nogen modspillere i angrebet. Målmanden, der er bange for modstanderne.

Når der skal træffes upopulære beslutninger, så skiftes myndighederne ind for at klare ærterne. Hvis de ikke mener eller siger det, som regeringen vil have, så sidder der heldigvis for regeringen en mere medgørlig udskifter klar i kulissen.

Vi så det, da Danmark lukkede ned for første gang i marts 2020. Dengang var vi mange, der stod tilbage med en opfattelse af, at det var ”myndighederne”, der havde anbefalet en nedlukning. Senere – meget senere – forklarede statsministeren, at det havde været en politisk beslutning.

Vi så det igen, da regeringen pludselig vendte på en tallerken og besluttede at tage tre kvinder og deres 14 børn hjem fra Syrien. Regeringen lod os forstå, at kovendingen var nødvendig på grund af en ny risikovurdering fra PET – men i realiteten var der ikke noget nyt i den risikovurdering. Det eneste, der for alvor var nyt, var regeringens standpunkt og støttepartiernes appetit på at trodse regeringen.

Til genåbningsforhandlingerne blev vi præsenteret for beregninger fra sundhedsmyndighederne. Her skal man så bare lige huske, at regeringen ”bestiller” beregninger og estimater fra styrelserne, så det er beregninger på præcis det, regeringen har bedt dem om at regne på. Hverken mere eller mindre. Så man skal passe meget på med at opfatte det som et fagligt grundlag, regeringen ikke har haft indflydelse på eller bestemt rammerne for. Ligesom med risikovurderingen fra PET om kvinderne og børnene fra Syrien.

Med andre ord: Når regeringen forklarer sine upopulære beslutninger med, at man følger myndighedernes faglige anbefalinger, ja, så skal man lige huske, hvem der har bedt om at få udarbejdet præcis de vurderinger og anbefalinger.

Det er vel efterhånden klart for os alle, at vi har en statsminister, der er begejstret for fuld kontrol, og det breder sig som ringe i vandet. Se nu for eksempel den relativt nytiltrådte forsvarschef, der ikke kunne få lov til at udtale sig i et tiltrædelsesinterview, uden at forsvarsministeren sad med i rummet og styrede slagets gang. For slet ikke at nævne behovet for at italesætte forsvarschefen som en »styrelseschef«, så ingen kunne være i tvivl om, at det er regeringen, der bestemmer.

Men hvad betyder det så for vores samfund, at vi har en statsminister, der skubber myndighederne foran sig som et skjold? Først og fremmest betyder det jo, at vi som borgere kan have svært ved at se, hvad der egentlig er faglige vurderinger, og hvad der er produkter af den socialdemokratiske spinmaskine. Hvad er politik, og hvad er faglige anbefalinger?

En af de opgaver, som styrelserne i Danmark har, er at rådgive regeringens ministre. Derefter er det helt op til regeringen, hvad den beslutter at gøre. Så på sin vis er der ikke noget i vejen for, når regeringen vælger at gøre noget andet, end hvad myndighederne anbefaler. Problemet opstår, når regeringen forsøger at forklæde sine egne beslutninger som myndighedsanbefalinger for at få danskerne til mere velvilligt at sluge en bitter pille.

Det er meget bekymrende, når myndighedernes anbefalinger bruges til at skærme regeringens ministre mod kritik og vaklende taburetter. For vi bevæger os i retning af et system, hvor vi ikke kan regne med, at en faglig vurdering er faglig.

Det er farligt for tilliden til folkestyret, og det er farligt for demokratiet.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Henrik Dahl
03.08.21, 11:00
Alle, der ikke er 1989’ere, er godt klar over, at hvis man ene og alene tager hensyn til frigørelsen, så frigør man også kræfter, der er så destruktive, at det kan ødelægge vores samfundsorden. Læs mere
Af Utku H. Güzel
02.08.21, 19:00
Der findes mange eksempler, der kan påvise, at politikerne ikke kæmper folkets interesse og sag, men derimod deres egen karriere og lobbyisternes interesser. Læs mere
Af Mikael Jalving
02.08.21, 12:30
Jeg har fået nok af mediernes dyrkelse af atleternes følelser, deres glæde, skuffelse eller frustration. Hvad føler du? Hvilken følelse står du med? Hvad føler du ”omkring” din præstation? Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
01.08.21, 08:45
Selvom du er vaccineret, kan du stadig både blive smittet og smitte andre Læs mere
Af Nauja Lynge
01.08.21, 02:00
Vi skal forstå vreden hos grønlænderne og opstille konstruktive løsninger og forhindre, at historien gentager sig. Læs mere
Af Martin Ågerup
31.07.21, 17:10
Og jeg håber ikke, at de unge mennesker tager udtryk alt for bogstaveligt Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
31.07.21, 06:00
Professionel kommunikation skaber ikke værdi for samfundet. Læs mere
Af Jesper Theilgaard
30.07.21, 18:14
I begyndelsen af august kommer den første delrapport fra IPCC. Den omhandler den seneste klimavidenskab og imødeses med stor spænding fordi verden om tre måneder mødes i Glasgow til nye klimaforhandlinger. Læs mere
Af Mikael Jalving
30.07.21, 16:00
20 års krig i Afghanistan har været et bragende nederlag. Vesten ligger, som Vesten har redt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
30.07.21, 16:00
Penge redder ikke de afghanere der har arbejdet for Danmark - de skal bringes i sikkerhed. Læs mere