<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fra Julius Bomholt til Joy Mogensen: Regeringen bør tage kulturpolitikken op til overvejelse

Kulturlivet er forudsætningen for en befolknings trivsel også – og måske netop – under en krise, som den vi stadig befinder os i. Men regeringen har ikke imponeret.

I betragtning af hvor vigtigt kulturlivet er for et land, for trivslen og for fællesskabet, så har der i grunden været talt meget lidt om det under den corona-pandemi, som nu har hjemsøgt os mere end 14 måneder.

Mon ikke vi er mange, der længes inderligt efter igen at kunne tage plads i biografen, overvære en teaterforestilling eller en opera, besøge et kunstmuseum eller føle fællesskabet ved en friluftskoncert?

Uden at tænke på corona. Uden at tænke på mundbind og på at holde afstand – men tværtimod være fælles om en række af de fantastiske oplevelser, som et rigt og varieret kulturliv byder på.

Jeg længes efter kulturoplevelser. Faktisk mere end jeg længes efter at rejse, og jeg tror, at mange har det som mig. Det handler om oplevelser. Det handler om fordybelse. Det handler om inspiration.

Men det er, som om kulturlivet ikke rigtigt er blevet prioriteret. Bevares, vi har hørt om aflyste festivaler og koncerter. Men ikke meget om den kamp for overlevelse, som mange kulturskabende mennesker må leve med dagligt – uden at vide, hvornår vi kan se lys for enden af tunnelen.

Regeringen med kultur- og kirkeminister Joy Mogensen i spidsen synes at mangle sans for den samfundsbærende funktion, som kulturlivet har. Noget lignende oplevede vi, da kirkerne lukkede, samtidig med at Føtex, Netto, Bilka og andre trak fulde huse.

Jeg forstår naturligvis, at dagligvarebutikker måtte holde åbent. Men havde vi som samfund virkelig ikke andet at byde på?

Kulturbudgettet udgør en forsvindende lille del af de samlede statsfinanser – knap nok synligt, når alle de store bundne driftsopgaver i en statshusholdning er løst. Derfor var det forstemmende at opleve, at alt blot blev lukket.

I et land som Tyskland prioriterede man anderledes. Her forsøgte man at holde museerne åbne, og det samme gjaldt kirkerne – og det endda på et tidspunkt, hvor kirkerne i Danmark var så hermetisk lukkede, at ikke en gang sørgende eller bedende kunne gå ind i Guds Hus.

Kultur- og kirkeministeren sagde under den første corona-nedlukning noget i retning af, at det var ”upassende” at tale om kultur. Det kunne måske forsvares, da ingen kunne vide, hvor længe nedlukningen ville komme til at vare, men blot et par måneder efter burde ministeren have erkendt sine fejl.

Socialdemokratiet har i de senere år været meget optaget af partiets egen historie. I gruppeværelset har man opsat historiske malerier, der viser socialdemokratiske koryfæer gennem det 20. århundrede. Jeg forstår godt stoltheden. Man kan ikke fratage partiet en meget væsentlig rolle i opbygningen af velfærdssamfundet.

Så meget desto mere undrer det, at partiet tilsyneladende har glemt alt om kulturlivets betydning for udviklingen og dannelsen af en befolkning. Hvor er Julius Bomholt blevet af? Har Socialdemokratiet glemt sit eget historiske dannelsesprojekt – det store engagement i kulturlivet, som skulle forme arbejderklassen?

Meget tyder på det. At fylde skoene ud efter Julius Bomholt vil være svært for de fleste. Men ærlig talt har den socialdemokratiske regering skuffet i en helt forbavsende grad på kulturområdet. Ja, vi har haft en pandemi – men det har ikke været nogen undskyldning for at snorksove.

Måske burde regeringen gå på jagt i egne stolte rødder og traditioner i stedet for at fokusere udelukkende på dagen og vejen. Måske burde Socialdemokratiet genoverveje kulturlivets betydning for folket og nationen og finde tilbage til rødderne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere
Af Mikael Jalving
28.11.21, 09:45
Mennesket er mere og andet end sin seksualitet, men denne erkendelse kniber det med i en seksualiseret tid. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
27.11.21, 11:40
Hvis danske skolebørn bar masker, ville smittetallet falde i Danmark Læs mere
Af Marie Høgh
26.11.21, 17:00
Hold nu op med den automatforargelse over den prøve – hvor værdispørgsmålene tydeligt afslører, hvem man går efter. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.11.21, 07:45
Det bør kun indføres igen som sidste udvej. Læs mere