<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Naturligvis giver vi hånd! Det er dansk tradition

Når pandemien er ovre, er det igen tid til at hilse ordentligt. Også til borgmesteren, når man takker for sit statsborgerskab.

Regeringen har endelig indset, at det er naturligt, at mennesker, der modtager det største privilegium, som Danmark kan give – nemlig statsborgerskabet – naturligvis skal give hånd til borgmesteren.

Og det naturligvis hvad enten det drejer sig om en mand eller en kvinde.

Hvis man ikke er i stand til at trykke hånd af religiøse årsager, hører man ganske enkelt ikke hjemme i vores danske fællesskab, og det må være berettiget at spørge, hvad man overhovedet vil i Danmark, når respekten mangler for noget så grundlæggende som respekten for ligeværdigheden mellem kønnene.

Håndtrykket handler om tillid, og det er derfor ikke gjort med håndtrykket alene. Man må også se personen, man trykker hænder med, i øjnene. De to ting hører sammen. Det handler om at vise modparten anerkendelse. Det handler om respekt og accept af den person, man står over for. Håndtrykket er en central del af den danske – og vestlige – kultur. Håndtrykket udtrykker samhørighed.

Men håndtrykket er ikke kun truet af en fremmed religion, det er også under coronapandemien kommet under et stigende pres. Man har ligefrem – måske endda med slet skjult triumf i stemmen? – hørt folk tale om, at ”håndtrykket kommer aldrig igen” eller at ”håndtrykket er helt unødvendigt”.

Jeg kender typen – de mener heller ikke, at det giver nogen mening at tale om ”Danmark” eller ”dansk kultur og traditioner”. For dem er alt ”konstruktioner” – gid de dog bare ville konstruere sig selv helt væk.

Men på grund af denne og potentielle fremtidige pandemier vil det nærmest være dybt uansvarligt, hvis vi udveksler håndtryk i fremtiden, siger de. Næsten som om det er håndtrykket, der har skabt pandemien. Det er naturligvis det rene vås.

I dag står man der så underligt kejtet, når man møder folk til fysiske møder. Der er noget med at ”trykke albuer”, efter man måske lige har nyst i ærmet, som man jo skal i dag. Eller man laver mærkelige signaler og fagter.

Det kejtede består i, at der ikke altid er enighed blandt parterne om, hvilken gestus, der skal anvendes, og hvordan en eller anden mystisk hilsemåde skal gengældes. Det gør fysiske møder til en underlig størrelse, når de ikke er blevet indledt på en ordentlig måde. Det skaber rod i vores måde at omgås hinanden.

Jeg glæder mig, til pandemien er ovre.

Jeg glæder mig, til der igen bliver givet grønt lys for håndtryk.

Naturligvis skal vi respektere afstandskrav og de til enhver tid gældende restriktioner. Vi har som samfund været gennem et alvorligt forløb – og vi ved stadig ikke, hvor det kan ende. Langt de fleste af os har overholdt myndighedernes vejledninger, så godt vi overhovedet kunne. For sådan må det være. Reglerne har ikke været der for at genere os, men for at beskytte os. Især de sårbare med risiko for svære sygdomsforløb.

Omvendt skal der heller ikke være restriktioner længere tid end nødvendigt. Og vi skal ikke ”normalisere” andet end den gode hygiejne i form af afspritning og hyppig håndvask. Hvis pandemien ændrer på vores måde at omgås hinanden, har den for alvor vundet. Derfor skal vi have det gode solide håndtryk tilbage så hurtigt som muligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • Vi beklager problemerne med visningen af kommentarsporet. Der bliver arbejdet på en løsning. Vh. Jyllands-Posten
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
04.12.21, 09:00
Det er krænkeren og ikke kulturen under ledelse af en mediechef, der bærer ansvaret for den forkastelige adfærd – men kvinderne bærer også et ansvar. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
03.12.21, 08:00
Arbejdsløsheden er faldet, og det samme er kriminaliteten, så selvfølgelig skal vi ikke afskaffe ghettoplanen. Læs mere
Af Carolina M. Maier
02.12.21, 17:00
Vi identificerer os i ekstrem grad med vores arbejde – nogle gange så meget, at det kommer til at stå i vejen for at kunne realisere ens drømme om, hvordan man helst vil leve sit liv. Er det rimeligt, at arbejdet tager så meget af os? Læs mere
Af Utku H. Güzel
01.12.21, 19:00
Man skal virkelig passe på med at udtale sig uden omtanke, da man meget nemt kan komme til at træde folk over fødderne. Det er, som om coronadebatten indeholder mange flere følelser og mange flere forskellige synspunkter og perspektiver end andre emner. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.11.21, 22:00
P1 Morgen og en forsker fra Aarhus Universitet søgte at bevise, at det går meget bedre med integrationen, end hr. og fru Danmark evner at forstå. Det nærmer sig videnskabelig uredelighed. Læs mere
Af Uffe Elbæk
30.11.21, 20:00
Mediestøtten skal omlægges, så den i langt højere grad støtter nye og genre-eksperimenterende medier Læs mere
Af Carl Holst
30.11.21, 19:55
Måske er læren af den aktuelle rigsretssag, at man bør adskille politik og jura. Havde et flertal i Folketinget haft den lærdom, var Inger Støjberg aldrig kommet for en rigsret. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
30.11.21, 14:56
Danmark skal turde tage et opgør med konventioner, som truer vores sammenhængskraft og fremtiden for vores folk. Det vil kunne give genlyd andre steder i Europa. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
30.11.21, 10:00
Medlemmerne i Dansk Folkeparti må spørge sig selv, hvad der er vigtigst: partiet eller Danmark? Læs mere