<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Naturligvis giver vi hånd! Det er dansk tradition

Når pandemien er ovre, er det igen tid til at hilse ordentligt. Også til borgmesteren, når man takker for sit statsborgerskab.

Regeringen har endelig indset, at det er naturligt, at mennesker, der modtager det største privilegium, som Danmark kan give – nemlig statsborgerskabet – naturligvis skal give hånd til borgmesteren.

Og det naturligvis hvad enten det drejer sig om en mand eller en kvinde.

Hvis man ikke er i stand til at trykke hånd af religiøse årsager, hører man ganske enkelt ikke hjemme i vores danske fællesskab, og det må være berettiget at spørge, hvad man overhovedet vil i Danmark, når respekten mangler for noget så grundlæggende som respekten for ligeværdigheden mellem kønnene.

Håndtrykket handler om tillid, og det er derfor ikke gjort med håndtrykket alene. Man må også se personen, man trykker hænder med, i øjnene. De to ting hører sammen. Det handler om at vise modparten anerkendelse. Det handler om respekt og accept af den person, man står over for. Håndtrykket er en central del af den danske – og vestlige – kultur. Håndtrykket udtrykker samhørighed.

Men håndtrykket er ikke kun truet af en fremmed religion, det er også under coronapandemien kommet under et stigende pres. Man har ligefrem – måske endda med slet skjult triumf i stemmen? – hørt folk tale om, at ”håndtrykket kommer aldrig igen” eller at ”håndtrykket er helt unødvendigt”.

Jeg kender typen – de mener heller ikke, at det giver nogen mening at tale om ”Danmark” eller ”dansk kultur og traditioner”. For dem er alt ”konstruktioner” – gid de dog bare ville konstruere sig selv helt væk.

Men på grund af denne og potentielle fremtidige pandemier vil det nærmest være dybt uansvarligt, hvis vi udveksler håndtryk i fremtiden, siger de. Næsten som om det er håndtrykket, der har skabt pandemien. Det er naturligvis det rene vås.

I dag står man der så underligt kejtet, når man møder folk til fysiske møder. Der er noget med at ”trykke albuer”, efter man måske lige har nyst i ærmet, som man jo skal i dag. Eller man laver mærkelige signaler og fagter.

Det kejtede består i, at der ikke altid er enighed blandt parterne om, hvilken gestus, der skal anvendes, og hvordan en eller anden mystisk hilsemåde skal gengældes. Det gør fysiske møder til en underlig størrelse, når de ikke er blevet indledt på en ordentlig måde. Det skaber rod i vores måde at omgås hinanden.

Jeg glæder mig, til pandemien er ovre.

Jeg glæder mig, til der igen bliver givet grønt lys for håndtryk.

Naturligvis skal vi respektere afstandskrav og de til enhver tid gældende restriktioner. Vi har som samfund været gennem et alvorligt forløb – og vi ved stadig ikke, hvor det kan ende. Langt de fleste af os har overholdt myndighedernes vejledninger, så godt vi overhovedet kunne. For sådan må det være. Reglerne har ikke været der for at genere os, men for at beskytte os. Især de sårbare med risiko for svære sygdomsforløb.

Omvendt skal der heller ikke være restriktioner længere tid end nødvendigt. Og vi skal ikke ”normalisere” andet end den gode hygiejne i form af afspritning og hyppig håndvask. Hvis pandemien ændrer på vores måde at omgås hinanden, har den for alvor vundet. Derfor skal vi have det gode solide håndtryk tilbage så hurtigt som muligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere
Af Annika Smith
06.05.21, 13:45
Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine? Læs mere
Af Uffe Elbæk
06.05.21, 05:30
Der ruller en politisk tidsånd hen over det land, jeg har boet i hele mit liv, som jeg hverken forstår eller er enig i. Læs mere
Af Isabella Arendt
05.05.21, 16:11
Landbrugsforhandlingerne er igang. KD bidrager specifikt med at sikre en teknologineutral tilgang. Det har den praktisk fordel, at vi slipper for at skulle lovgive og ændre lovene efterhånden som dansk landbrug finder på nye idéer - og det er trods alt det klogeste for alle. Læs mere
Af Mikael Jalving
05.05.21, 15:10
Europæerne – og Socialdemokratiet – kan med fordel studere deres egen historie lidt mere. Læs mere
Af Henrik Dahl
05.05.21, 14:40
En litterat mener ikke, at vi kan synge "Den danske sang er en ung blond pige" – fordi forfatteren Kai Hoffmann ifølge ham var racist. Det er en opvisning i, hvor farlig "woke-ismen" er. Læs mere
Af Martin Ågerup
05.05.21, 12:06
Kravet om pladsbillet er meningsløs og håndhæves ikke. Drop det Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
05.05.21, 08:19
Floridas republikanere laver valgrestriktioner, der rammer egne vælgere. Læs mere
Af Utku H. Güzel
04.05.21, 19:21
Det er da helt forståeligt, at statsministeren ikke ville bruge mange kræfter på hendes 1. maj-tale, nu hvor det går så godt herhjemme. Læs mere