<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Regeringen svigter børnene med lov om juridisk kønsskifte

Når børn får lov at tage beslutninger, som ud fra deres modenhedsmæssige perspektiv er uoverkommelige, skader man dem mere, end man gavner.

Statsminister Mette Frederiksen har siden før valget lagt stor vægt på at være ”børnenes statsminister”, og sjældent har en regering vel tilsyneladende givet børnene en så høj placering på den politiske dagsorden. Ikke mindst med hele udspillet omkring ”Børnene først”.

Mange forslag er både gode og sikkert fremsat med de bedste intentioner til gavn for børnene. Men andre rammer helt ved siden af skiven.

Med grønt lys til såkaldt juridisk kønsskifte uden nogen nedre aldersgrænse lægger regeringen i bedste fald op til det rene pjat – i værste fald for lovgivning, der ikke kan betragtes som andet end et kæmpemæssigt svigt af børn; nemlig ved af fratage barnet retten til voksne, som tør tage ansvar på deres børns vegne.

De fleste ved, at mange børn leger med forskellige kønsroller som led i deres helt normale udvikling. Det kan være spændende for drenge at lege med dukker eller iklæde sig pigetøj, og på samme måde kan det være skønt for piger at lege voldsomme lege.

Men der er altså ikke noget sygeligt i nogen af delene. Børn opdager deres kønsidentitet henad vejen, og de gør det ofte gennem leg med andre børn. Kort sagt leger man med forskellige roller.

Leg med kønsroller

Det kan sagtens tænkes, at lille Nicolai en overgang får en idé om, at han gerne vil hedde Nicoline og gå i pigetøj. Det kan også tænkes, at Frederikke synes, at hun skal hedde Frederik og være brandmand. Sådan er børn nu en gang. Fantasien har frit spil, når den individuelle personlighed bliver bygget op gennem barndommen.

Nogle gange kan påstandene endda blive meget insisterende – lidt ligesom når nogle børn har ”en hemmelig ven”, hvis eksistens kun de kender til. Sådan er barndommen, og lad dog børnene have den i fred uden at sygeliggøre dem.

Kan man tale om en fastlagt kønsidentitet hos børn? Nej, ikke hos de mindre. De kan sagtens klæde sig ud og lege med kønsroller. Men af den grund bliver en dreng ikke til en pige – eller omvendt. Det er her, de voksne kommer ind i billedet som voksne. Som mennesker, der tør tage ansvar for deres børn og gøre dem opmærksomme på, når de er pjattede.

Skal disse voksne nu kunne give deres samtykke til, at børn under 15 år får lov til at skifte juridisk køn på baggrund af en fiks idé – selv om de virker både insisterende og stålsatte? Eller skal de voksne, med ro i maven kunne fortælle barnet, at ”alt det kan du tage stilling til, når du bliver 18 år og er myndig”?

Svaret burde faktisk være helt indlysende. Enhver med sund fornuft vil sige, at 18 år må være den naturlige alder for beslutninger, som kan risikere at latterliggøre et barn fuldstændigt. Jeg er med på, at der ikke foretages operative indgreb, og at beslutningen kan omgøres. Men det gør den bestemt ikke mindre pjattet eller potentielt skadelig for barnet.

Udhuling af familien

Jeg ser frem til at høre regeringens og støttepartiernes argumentation, når en samlet blå blok stiller forslag om at forhindre regeringen i at indføre ret til juridisk kønsskifte for børn. Navnlig er jeg nysgerrig efter at høre, hvordan regeringen begrunder at pålægge børn et sådant ansvar for deres eget liv i en alder, hvor de hverken må køre knallert, have sex, drikke alkohol eller stemme. Og hvordan regeringen i virkeligheden lægger pres på forældrene til at fraskrive sig rollen som voksne og ansvarsfulde forældre.

På denne måde er muligheden for juridisk kønsskifte hos børn ikke alene et svigt af børnene, men også en indirekte indblanding i forældrenes ansvar for deres børns tarv. Man tilskriver til gengæld børn en selvstændighed og et ansvar, som de på ingen måde er modne til.

Handler regeringens omsorg for børnene i virkeligheden om noget helt andet end virkelig dybfølt omsorg? Kunne det handle om et klassisk socialistisk forsøg på at udhule forældrenes naturlige ret til at være autoriteter – og en udhuling af familiens og privatlivets fred?

Forsøget er gjort af utallige totalitære regimer, hvor man kynisk anvendte børn som rambuk mod forældregenerationen i et forsøg på at bemægtige sig privatlivets sidste ukrænkelige bastion; nemlig familiernes ret til privatliv og forældrenes ret til at bestemme over deres børn. Der er en grund til, at børn er børn og at voksne er voksne.

Det handler om at skabe trygge rammer for børnenes opvækst. Det handler om at gøre dem til sunde, voksne mennesker, som er i stand til at træffe selvstændige beslutninger. Alt dette er regeringens og dens støttepartier i gang med at udhule.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
10.05.21, 21:34
Den livsild, der brændte så stærkt, er slukket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.05.21, 19:37
Sådan går det, når socialdemokratier fedter for indvandrere og de woke. Læs mere
Af Marie Høgh
10.05.21, 14:30
Ansvaret for Henrik Sass Larsens datter ligger ikke hos medierne, men hos hendes far, de børn, der mobbede hende, deres forældre og skolen. Læs mere
Af Martin Lidegaard
10.05.21, 13:15
Danmark kan høste store og tiltrængte udenrigspolitiske gevinster, hvis vi bruger vores afviste vacciner i et aktivt vaccinediplomati. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
09.05.21, 13:49
Godt naboskab skal plejes og det forsømmer regeringen Læs mere
Af Mikael Jalving
09.05.21, 10:00
Skynd dig ind og se de to tyske ekspressionister Nolde og Kirchner på Statens Museum for Kunst i København. Det bliver formentlig sidste gang, de udstilles i Danmark. Fremover vil deres malerier være tabu. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
08.05.21, 15:30
Krænkelsesindustrien har desværre kronende dage. Stop nu! Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
07.05.21, 10:00
Vi har ret til at diskutere abort og fosterdrab, som det passer os. Det skal Mette Frederiksen ikke blande sig i. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
06.05.21, 22:20
Hvis regeringens lovforslag om nul asylansøgere i Danmark vedtages og gennemføres, kan det gøre den socialdemokratiske regering uovervindelig i de næste adskillige valg. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
06.05.21, 14:45
Det giver ganske enkelt ikke mening, det som foregår på Christiansborg. Læs mere