<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

I dag er første dag med mere utryghed

Den tryghedsskabende peberspray er nu endegyldig fortid. Og regeringen har ikke et seriøst bud på, hvordan trygheden skal genskabes.

I går var sidste dag, hvor man lovligt måtte besidde en peberspray i eget hjem for at sikre ens egen tryghed. For den socialdemokratiske regering har gennemført en af dens ideologiske mærkesager nemlig afskaffelsen af pebersprayen i natskuffen hos helt almindelige lovlydige danskere. Altså helt almindelige danskere som når det pusler ved terrassedøren, ikke længere vil kunne gribe efter pebersprayen og ringe efter politiet. Og i den virkelige verden vil det selvfølgelig heller ikke give mening, at politiet skulle komme farende, hver gang man føler sig utryg derhjemme. Noget man de sidste par år selv har kunnet klare, ved at undersøge pusleriet med en peberspray i hånden.

Så havde man erhvervet en peberspray, ja så udløb fristen for at aflevere den i går ved midnat. Nu kriminaliserer man sig selv, hvis man mener, at ens sikkerhed og tryghed er vigtigere end at aflevere det lille stykke ikke-farlige forsvarsmiddel.

Borgerne kan selvfølgelig stadigvæk ringe efter politiet. Men med et presset politi, og med lange udrykningstider, er det nok en ringe trøst at vide, at de kommer – hvis de altså kommer – længe efter utrygheden har nået det private hjem og man måske står ansigt til ansigt med en hjemmerøver, som ved, at tid er afgørende for at slippe afsted uden at blive fanget.

Dansk Folkeparti har i mange år ønsket, at helt almindelige borgere skulle kunne købe en peberspray til brug for selvforsvar i hjemmet. Noget der blev gennemført med den sidste borgerlige regering. Og noget den nuværende socialdemokratiske regering altid har været imod.

Argumentet var, at har helt almindelige danskere en peberspray, ja så ville gerningsmændene i stedet troppe op med knive og pistoler. Det lyder farligt og selvfølgelig noget, vi har spurgt justitsministeren, om det kunne have sin rigtighed. Altså at indbrudstyven og hjemmerøveren nu pludselig tropper op med knive og pistoler. Svaret er klart: Der findes ikke den slags opgørelser. Det var altså argumentation baseret på regeringspartiets mavefornemmelser og argumenter opfundet til lejligheden.

I 12 andre europæiske lande, f.eks. Tyskland, Frankrig, Spanien og Østrig, har borgerne mulighed for at erhverve sig en peberspray. Vi har ligeledes spurgt til erfaringerne fra de 12 lande, og om hvordan det fungerer. Svaret fra ministeren er denne gang klart: Ingen af de lande oplever problemer med, at lovlydige borgerne har mulighed for at erhverve sig en peberspray.

Et hovedargument for Dansk Folkeparti og det borgerlige flertal, der var indtil 2019, var, at indførelsen af en peberspraysordning var baseret i, at det skulle højne danskernes tryghed. Netop så hr. og fru. Jensen ved egen hjælp kunne føle tryghed ved at have en peberspray liggende. Og så selvfølgelig stadig at kunne kontakte politiet, hvis de havde behov for det.

Men ifølge den danske justitsminister kan danskerne slet ikke finde ud af at kunne have en peberspray. Derfor skulle den afskaffes. Og som justitsministeren har sagt et utal af gange: ”Jeg mener grundlæggende ikke, at det skaber tryghed i samfundet, at borgere har mulighed for at bevæbne sig.”

Det, justitsministeren egentligt mener med den formulering, er: ”Jeg mener grundlæggende ikke, at det skaber tryghed for de kriminelle, at helt almindelige lovlydigere borgere har mulighed for at forsvare sig selv i eget hjem. ”

Nu hvor peberspraysordningen er afskaffet, har vi ligeledes spurgt regeringen, hvordan den så vil erstatte den tryghed helt almindelige borgere havde ved at have en peberspray. Svaret fra justitsministeren er gennem de ekstra 450 politibetjente, der er blevet aftalt i flerårsaftalen for politiet. Altså de betjente der skal støtte op om et i forvejen ekstremt presset politi, som har alt rigeligt at se til ifm. med en meget høj terrortrussel. En ekstrem overarbejdspukkel for betjentene. Og generelt mere avanceret og dermed tidskrævende opklaringsarbejde. Og så gennem de 20 ekstra nærpolitistationer som kun vil være åbent omkring 15 timer ugentligt.

Ja, det er nemlig rigtigt: Det batter absolut ingenting for den enkelte, som ved, at politiet ikke vil komme rendende, hver gang der er en lyd ved terrassedøren, eller til dem som bor der, hvor der er langt mellem naboerne. I forvejen kan man ikke regne med, at politiet kommer, hver gang man ringer. De skal selvfølgelig også prioritere i arbejdsopgaverne og alvorligheden bag. Og så det helt afgørende: Vil man i alle situationer kunne nå at ringe efter politiet? Eller vil det være hurtigere lige at gribe pebersprayen?

Regeringen læner sig op ad en rapport som justitsministeriet har udarbejdet ift. erfaringerne med peberspraysordningen. Ja, og så deres ideologi om at de ikke ønsker pebersprayen.

Den helt store undren, man sidder tilbage med, er, at men ganske simpelt ikke har undersøgt, hvordan hr. og fru. Jensens tryghed nu vil opleves uden pebersprayen i natskuffen. Dvs. der er ikke blevet undersøgt, om danskerne i hjemmet har opnået mere tryghed ved at have en peberspray liggende. Og man har derfor heller ikke undersøgt, om danskerne vil opleve en utryghed ved ikke at have en peberspray liggende i natskuffen.

Så det bærende argument for de borgerlige partier for at indføre muligheden for at erhverve sig en peberspray – nemlig at skabe tryghed i hjemmet for den enkelte borger – har man undladt at undersøge i den rapport, som den socialdemokratiske regering nu bruger som argument for at stoppe ordningen.

Underligt når man bruger rapporten som løftestang til at afskaffe muligheden for at erhverve sig en peberspray. Og så alligevel ikke. For det kræver vel ikke den store politiske strategieksamen at vide, at de spørgsmål man ikke ønsker besvaret, underlader man selvfølgelig bare at stille.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Pia Kjærsgaard (f. 1947), er medlem af Folketinget (DF) og 2. næstformand i Folketingets Præsidium. Pia Kjærsgaard er Dansk Folkepartis stifter og var Folketingets formand fra 2015 til 2019. Hun er medlem af Folketingets Præsidium fra 2012 og Udvalget for Forretningsordenen samt ridder af Dannebrog af 1. grad. Gift med Henrik Thorup, som hun har to børn med. Uddannet fra Købmandsskolen i København, 1963-1965. Kontoransat inden for forsikrings- og reklamevirksomhed, 1963-1967, og hjemmehjælper, 1978-1984. Medlem af Folketinget for Fremskridtspartiet fra 1984, hvor hun var politisk leder 1985-1994. Medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti fra 1994, hvor hun var formand 1995-2012.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere