<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Indvandrere truer genåbningen

Coronasmitten er høj i flere indvandrertunge områder. Beboerne ser stort på reglerne, og smitten breder sig med lynets hast

Odense-bydelen Vollsmose har den seneste tid gjort sig uheldigt bemærket med incidenstal for coronasmitte på mellem 800 og op til over 900. Sundhedsmyndighedernes bekymringsgrænse ligger på 20. Vi har hørt op og ned af stolper om, at beboerne i bydelen bor meget ”tæt”, har jobs, hvor de ikke kan undgå fysisk kontakt med andre, eller bare har svært ved at forstå, hvad der foregår i det omgivende samfund.

Kort sagt: Vi har hørt en masse undskyldninger og udenomssnak. Det har vi hørt, hver gang det har vist sig, at smittetallet i indvandrertunge områder var tårnhøj. Vi hørte det sidste forår, da smitten første gang eksploderede i de københavnske vestegnskommuner. Vi hørte det, da indvandrere var overrepræsenterede på sygehusenes corona-afdelinger. Men aldrig er det for alvor blevet analyseret, hvad der er den virkelige årsag til adfærden. Det er heller ikke nødvendigt. Alle ved det, men ingen tør sige det.

Kunne adfærden skyldes, at mange indvandrere vælger at se stort på myndighedernes anbefalinger? Kunne årsagen være, at mange indvandrere bevidst tager afstand fra ”danskernes” lovgivning? Eksemplerne på den asociale adfærd tårner sig op. Men hver gang emnet rammer medierne, kommer der hændervridende og undskyldende forklaringer. Hver gang har de til fælles, at indvandrerne gøres til uskyldige ofre.

Da Kolding var ved at lukke ned for et par uger siden, viste det sig, at epicentret for smitten kunne lokaliseres til en enkelt skole med en indvandrerandel på 70 procent. Men skolens elevsammensætning havde ifølge skolelederen intet med smittetallene at gøre. Det skyldtes den ”britiske variant” af corona.

Ja, faktisk skylder vi indvandrerne at lade dem stå først i køen til de eftertragtede vacciner, mener flere endda. Kun på den måde kan vi bremse smitten. Mit svar er, at vi ikke skylder dem noget som helst. Og da slet ikke, når vi læser, hvordan coronasmittedebeboere fra Vollsmose i november opførte sig i de isolationsboliger, som Odense Kommune havde stillet til rådighed for dem på et tidligere plejecenter.

Her blev der røget på værelserne, man fjernede røgalarmer, modtog besøg fra venner og familie, ligesom man vadede frem og tilbage på hinandens værelser. Først da kommunen brugte 150.000 kroner på at udstationere vagter, faldt der ro over tingene. På tilsvarende vis blev et hotel i Høje Taastrup Kommune forvandlet til et slags diskotek, hvor unge mennesker blæste på kravet om isolation.

Sig mig, hvad er det præcis, disse mennesker ikke forstår? Hvordan kan nogen overhovedet finde på at undskylde en adfærd, der er så asocial og hensynsløs over for samfundet? Danskere får bøder på stribe, hvis de overtræder forsamlingsforbuddet. Der er kontant afregning på 2.500 kroner på stedet – sidste år fik en mor endda en bøde på Islands Brygge for at stå og falde i staver, mens der var zoner med opholdsforbud. Men i ghettoerne går livet sin vante gang. Beboerne ser stort på reglerne, og smitten breder sig med lynets hast.

Selv et ret beskedent forslag fra regeringen om at tvangsteste beboerne i Vollsmose for corona faldt i denne uge til jorden, fordi Venstre, Konservative og Nye Borgerlige åbenbart mente, at hensynet til ghetto-beboernes frihed vejede tungere end hensynet til helt almindelige danskeres frihed. Butiksejernes frihed. De liberale erhvervs frihed. Kulturlivets frihed. Frisørerne kan rende og hoppe. Det samme kan negleklinikker og skønhedssaloner.

Så længe smitten breder sig i ghettoerne, forbliver landet lukket – endda med flere borgerlige partiers velsignelse. Den forfejlede politik er frihed for et mindretal til at blæse på alle regner, mens samfundet er tynget af restriktioner. Smitten i ghettoerne forsinker genåbningen og koster dermed hver dag gigantiske summer. Ikke blot økonomisk, men også i form af mistrivsel og psykiske problemer hos mange.

Der findes kun én betegnelse for opførslen: Den er både uforskammet og hensynsløs.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.