<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvad nu, hvis 2021 bliver lige så vildt i EU?

Hvad er der tilbage af nationalstaterne, hvis EU-udviklingen fra 2020 fortsætter?

År 2020 har på mange måder været et helt vildt år. Covid19 har ændret vores tilværelse radikalt. Totale nedlukninger, masker, håndsprit, afstand - og meget mere. Det er også værd at lægge mærke til, hvordan Covid19 har ændret EU-systemet.

Før Covid19 var det vel de færreste, der havde forestillet sig, at Danmark inden længe ville være involveret i gigantiske fælles lån, store uddelinger af pengegaver, give tilsagn om større EU-budget og åbne døren for EU-skatter og -afgifter. Min pointe er ikke, at det nødvendigvis altid er forkert at træffe store og markante beslutninger, når en ny, uforudset krise rammer. Det er Danmark et godt eksempel på, hvor hjælpepakker i milliardklassen har haft til hensigt at holde hånden under arbejdspladser og virksomheder.

Min pointe er derimod, at EU dygtigt - desværre - har brugt den anledning, som coronakrisen har været, til at gennemføre meget store økonomiske tiltag, som kommer til at bestå årtier efter, at folk er stoppet med at bekymre sig over corona. Disse astronomisk store pengebeløb - med en voldsom omfordeling mellem de europæiske lande - vil tage mange, mange år at betale tilbage bl.a. igennem nye EU-skatter, som vi ikke kender omfanget af endnu. Ville det have været muligt for et år siden? Overhovedet ikke. På ingen måde.

Eller tag diskussionen om den europæiske minimumsløn. Under coronakrisen ville tyskerne og franskmændene skrue op for blusset under en europæisk minimumsløn, der i Danmark er bred enighed om, kommer til at underminere vores danske model og selve grundlaget for det succesfulde danske arbejdsmarked. Du vil måske spørge, hvad corona har med minimumsløn at gøre? Sandheden er: Ingenting. Men i lyset af krisen kan alverdens spøjse - og skadelige - EU-initiativer skubbes lettere mod målet. Og det er jeg bange for, at Danmark kommer til at lide under.

Sagen er, at alle dem, der har skreget på, at unionen er svag og på vej nedenom og hjem, tager fejl. Desværre. EU er stærkere end nogensinde før. Corona har for systemet været en forløsning, hvos uspiselige EU-initiativer pludselig kan skabes.

Men ikke nok med det. År 2020 har også bevist i handling og resultater, at Storbritannien er endegyldigt ude af EU. Gigantiske lån og pengeuddelinger havde været svært gennemførlige, for ikke at sige umulige, hvis briterne stadig havde været medlemmer af EU. Vi får altså her, den første store smagsprøve på, hvad der sker, når man sidder alene tilbage med Frankrig og Tyskland uden Storbritannien.

Man kan spørge sig selv, hvad der i virkeligheden er tilbage i nationalstaterne, hvis EU-udviklingen fortsætter? Jeg håber i hvert fald ikke, at 2021 bliver som 2020 - hverken med corona eller med EU.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere