Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Konservative sejler i zig-zag, når de stemmer

Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder.

EU’s svar på enhver krise er mere føderalisme. Sådan er det altid, og sådan har det altid været. Derfor har Europa-Parlamentet, siden Corona-krisens udbrud, vedtaget to føderalistiske beslutninger, eller holdninger, om man vil, der repræsenterer præcist, hvad EU-parlamentet mener er den bedste løsning for Corona-krisen. Og der er selvfølgelig ingen grænser for, hvor vidtgående ideer, der er blevet ført frem af EU-politikere fra Europa-Parlamentets glaspalads i Bruxelles.

I april vedtog parlamentet første beslutning, og her ønskede man en stor genopretningspakke med EU-obligationer, således at rige lande i nord (som Danmark) skal kautionere for fattigere landes lån i syd og øst samt et større EU-budget. Derudover krævede parlamentet mere magt og beføjelser tilført til EU-institutionerne, et større EU-budget og et fælles europæisk arbejdsløshedssystem.

Alle disse ultra-føderalistiske ideer var så vidtgående i samtlige formuleringer, at jeg selvfølgelig stemte klart imod, og selv Venstres danske EU-parlamentarikere kunne ikke bakke op om teksten.

Men det kunne de Konservatives Pernille Weiss derimod. Udover at de Konservative blåstemplede og bakkede op om ideerne med deres stemmeafgivelse i salen, så mente Pernille Weiss også, at ideerne var så gode, at hun i et indlæg Avisen Danmark skulle forsvare både tekst og stemmeafgivelse.

Her måtte man forstå, at vi, der stemte imod vanviddet, var uansvarlige og useriøse, mens hun stemte for, fordi hun var en af de slags politikere, der gjorde ’’sig umage med at række ind i fællesskabets udfordrende mikado-spil og finde frem til de bæredygtige løsninger..’’.

Hvad end den slags Gajolpakke-retorik måtte betyde, aner jeg simpelthen ikke, men hvis man var i tvivl om, hvorvidt de Konservative var blevet glade EU-føderalister, så fik de Konservatives Pernille Weiss også understreget, at teksten var blevet særligt god, fordi hun var blevet i Bruxelles under Corona-krisen, og at de værste føderalistiske ideer bare var ’’ideologiske prutter, som alligevel fordufter af sig selv’’.

I min verden er det dog ikke en bedrift at være med i samarbejdet om en tekst, hvis resultatet af teksten er våde føderalistiske drømme om større EU-budgetter, fælles gæld og fælles dagpengeordninger. Så hellere opponere benhårdt. Derudover er der ingen ideologisk varm luft i Europa-Parlamentet, der fordufter af sig selv. Tværtimod bliver det ofte til ildelugtende hård lovgivning, der udfordrer nationalstaternes suverænitet.

Om det var, hvad Pernille Weiss måtte sande, eller om hun pludseligt ombestemte sig selv, det skal jeg ikke kunne sige, men ved plenarforsamlingen i forrige uge, hvor Europa-Parlamentet gentog sine ønske om en omfattende genopretningspakke fra første beslutning i april, så havde piben pludselig fået en anden lyd hos de Konservatives Pernille Weiss.

Hvor hun i april var efter os andre for ikke at bakke op om hendes føderalistiske ideer, så hed det sig nu fra Pernille Weiss, at hun ikke kunne stemme for højere EU-budget eller betingelsesløs fordeling af skatteborgernes penge. Og det er altså på trods af, at den ene føderalistiske rapport refererer til og bygger på den anden, hvorfor linjen pludselig synes at stikke i alle retninger, og ingen mening giver.

Tilbage står det dog særdeles uklart, om de Konservative og Pernille Weiss mener, at EU skal have mere magt, at Danmark skal kautionere for sydeuropæiske økonomier og at EU-budgettet skal være større, og at det bare er en føderalistisk prut i et fantastisk kompromis, som Pernille Weiss selv forsvarer i Avisen Danmark. Eller er de Konservative endelige kommer til fornuft og har fortrudt deres store føderalistiske opbakning i Europa Parlamentet?

Svaret synes at svæve i det uvisse.Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
05.07.20, 19:23
Hvad sker der med grønlændere, som kommer til Danmark for at studere, men som vender hjem som glødende frihedskæmpere? Læs mere
Af Martin Ågerup
05.07.20, 17:42
Femte blog om den borgerlige krise og veje ud af den Læs mere
Af Isabella Arendt
04.07.20, 15:03
I et års tid nu har vi alle ventet på, hvad de borgerlige partier mon stiller op med sig selv. Vi har brug for en fælles borgerlig vision. Ikke som krisehåndtering eller valgflæsk, men som en reel vision for, hvor Danmark skal bevæge sig hen om ikke bare fire år, men 40 år. Læs mere
Af Mikael Jalving
04.07.20, 14:00
Hvis Grønland bliver selvstændigt, vil selvstændigheden vare ca. 15 minutter og en ny kolonisering begynde. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
03.07.20, 15:00
Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske. Læs mere
Af Nauja Lynge
03.07.20, 10:14
Det nytter ikke at give danskerne skylden for de mange fordomme mod grønlændere, som lever i bedste velgående og forhindrer grønlændere i Danmark i at kunne hvile i deres identitet. Læs mere