Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Corona-Kina snyder og bedrager: Det koster liv i resten af verden

Vi bør ændre strategi til Kina. Ellers får vi sandsynligt en ny coronavirus.

Elendig fødevaresikkerhed, tilladelse til at indfange, sælge og spise alverdens typer af vilde dyr (som ofte opbevares under kummerlige forhold) på myldrende markeder, der må være bakteriernes og virussernes Mekka. Læg dertil en sløv myndighedshåndtering, da corona-udbruddet kom, hvor de kinesiske myndigheder forsøgte at lukke munden på det sundhedspersonale, der febrilsk arbejdede på at bekæmpe coronavirussen.

Vigtig tid gik tabt. Virussen spredte sig. Nu findes den på alle menneskeligt beboede kontinenter og har krævet i tusindvis af dødsfald. Samtidig er udsigten i verdensøkonomien gået fra at være lovende til en reel risiko for langvarig permafrost.

Hvorfor greb de kinesiske myndigheder ikke ind, da de hørte om virussen? Hvorfor forsøgte de at tie virussen ihjel i stedet for at begrænse skaderne, begrænse udbredelsen og samtidig advare omverdenen?

I mange år har Kina haft det lidet flatterende øgenavn, Kommunist-Kina. Vi bør ændre det til Corona-Kina.

For ikke alene er Kina en udemokratisk stormagt med store, omfattende “genopdragelseslejre” for systemkritikere og folk, myndighederne ikke kan lide, ligesom Kina konstant forsøger at påtvinge andre til at ære landet. Nej, nu har Kina også givet hele resten af verden en farlig virus, der sætter vores samfund i stå og vil kræve et stor antal dødsfald verden over.

Vi kan og skal ikke anerkende Kina som en ligeværdig partner. For det er Kina ikke. Den kinesiske stat er udemokratisk, snyder i handelspolitikken, fængsler og dræber systemkritikere, truer små nabolande med bøllebank, hvis det ikke makker ret og holder hånden over verdens største fængsel, Nordkorea. Men ikke nok med det: Hvis coronakrisen har vist os noget, så er det, hvor tilbagestående et samfund, det kinesiske er. Et sted, hvor uhygiejniske markeder for vilde dyr skaber en global fare, som coronavirus er, og hvor myndighedernes mørklæggelse udgør endnu et problem.

Når coronavirussen engang er væk, kan det hele meget vel ske igen. De kinesiske markeder vil genopstå. Myndighederne vil fortsat dække over ny fare. Og Kina vil stadig forsøge at straffe andre lande for at påtale, hvor uforberedt og ukoordineret man vil være på at håndtere nye problemer. Et sådant regime fortjener ikke respekt - men derimod hån, spot og latterliggørelse.

Den nye kinesiske syge er et direkte produkt af Kinas uansvarlige omgang med resten af verden og det burde fordømmes.

Corona-Kina kan ingen have respekt for.

I disse uger skal al energi naturligvis kanaliseres ind i kampen på at stoppe coronakrisen. Men der kommer en dag, hvor verden kommer på den anden side. Til den tid må det kinesiske ansvar for hele krisen ikke glemmes - da skal Kina holdes ansvarlig.

I Danmark har den kinesiske ambassades eneste bidrag i denne sag indtil videre været en pinlig - ja, grotesk - klage over en uskyldig tegning i Jyllands-Posten, hvor det kinesiske flag blev lavet om til et kinesisk flag med viruslignende pletter i stedet for de gule stjerner. Ak ja. Det faldt kineserne for brystet. Så kineserne er indirekte årsag til en farlig virus, der spredes globalt - og deres stedelige repræsentanter bruger lejligheden til at klage over en tegning? Det havde været grinagtigt, hvis det ikke havde været så grotesk!

Kommunistkinas ansvar skal ikke glemmes - undskyld, jeg mente naturligvis Corona-kina!


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere