Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Handelsaftale er død: Det er ikke USA's skyld

Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke

Der er mange gode grunde til, at en af de oprindelige tanker med EU var kampen for frihandel.

Udover at have løftet massevis af mennesker ud af fattigdom og skabt store velstandsstigninger verden over, så har frihandel også virket som et stabiliserende værktøj i Europa og Verden.

Frihandel har været så stor en succes, at det i min verden er svært at se bort fra frihandel som hovedkatalysator, når Europas og restens af verdens udvikling skal årsagsanalyseres.

Derfor er det også umådeligt trist at se, hvordan frihandelsaftalen mellem EU og USA er gået i vasken.

Når Det Hvide Hus svinger battet og sætter told på stål- og aluminiumsvarer fra EU, så svarer EU igen med told på blandt andet Bourbon-whisky og Harley-Davidson-motorcykler.

Det er billedet på den nuværende onde handelscyklus, som EU og USA er endt i.

Amerikanske foranstaltninger avler europæiske modforanstaltninger, og senest er stridighederne blusset op grundet sagen om statsstøtte til flyfabrikanterne Airbus og Boeing.

Fra EU´s side synes det nemt (og belejligt) at skyde skylden henover Atlanten, når der skal findes en synder for en manglende EU-USA frihandelsaftale. Men hvis man er af den opfattelse, at det udelukkende er en gal mand i Det Hvide Hus, der saboterer en frihandelsaftale henover Atlanten mellem USA og EU, så bliver man voldsomt skuffet den dag, hvor Donald Trump ikke længere sidder bag skrivebordet i Det Ovale Kontor.

Sandheden er nemlig, at længe før Donald Trump overhovedet blev valgt som præsident, blev frihandelsaftalerne mellem USA og EU lagt på køl fra europæisk side. Først af den daværende tyske vicekansler og økonomiminister, socialdemokraten Sigmar Gabriel, og derefter den daværende franske socialistiske vicehandelsminister Matthias Fekl.

Store EU-lande stak kniven ind i frihandelsforhandlingerne, fordi der var store protektionistiske interesser i særligt Frankrig og Tyskland.

Handelsslagsmålene på globalt plan er mange, men én ting er dog helt sikkert; hvis EU skal have nogen som helst fremtidig eksistensberettigelse, så skal der eksekveres endnu mere på frihandel.

På nuværende tidspunkt er det dog en skandale af rang, at EU ikke for længe siden har indgået en frihandelsaftale med verdens største økonomi, USA. Endda en vigtig allieret, som vi endda i store træk deler kulturfællesskab og værdier med.

I stedet har EU de seneste år valgt at fokusere på store føderalistiske drømme.

Der bliver drømt våde drømme om EU-mindsteløn, EU-hær, fælles udenrigspolitik, fælles EU-selskabsskat og EU-udvidelse med Tyrkiet og muslimske lande fra vestbalkan osv.

Unionstankerne og føderalismen trives i sandhed som karse i vat. Imens er frihandlen med USA visnet.

EU skal rette fokus derhen, hvor EU gør nytte, og glemme de vanvittige unionstanker, der ingen forankring i virkeligheden har. Et langt mindre, og langt mere fokuseret EU med fokus på frihandel fremfor føderalisme, er den eneste reelle og realistiske vej frem.

Lettere og billigere afsætning af produkter over Atlanterhavet, vil gavne både virksomheder, arbejdstagere og forbrugere. Det vil skabe yderligere velstand og fremgang blandt europæiske borgere. Det vil føderalistske drømme fra Bruxelles derimod ikke.

Det har utallige eksempler allerede vist os.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere