Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-mindsteløn vil kastrere fagbevægelsen

Det er i sig selv en fiasko, at Danmark skal frygte, at EU's mindstelønsdrømme kan hive tæppet væk under det danske arbejdsmarked. Det burde være en selvfølge, at den danske model er ukrænkelig

Alarmlamperne blinker rødt.

Om få uger kommer EU-Kommissionen med et forslag, der skal sikre minimumslønninger i hele EU. Det omstridte forslag om en EU-mindsteløn har med rette sat sindene i kog hos danske politikere og arbejdsmarkedets parter, da EU’s altomsiggribende klamme hånd risikerer at smadre den danske model.

Jeg bryder mig ikke om at male fanden på væggen, men en EU-mindsteløn er gift for den danske fagbevægelse og lønmodtagerne. Det er utvivlsomt.

Derfor har formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, eksempelvis kaldt en eventuel lovgivning om en europæisk mindsteløn for en »kastrering« af den danske fagbevægelse.

Det skyldes ikke mindst, at fagbevægelsen formentligt vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark. Derudover skal danske lønmodtagere frygte en voldsom løndumping, der i værste fald hedder under 100 kr. i timen.

Alarmlamperne blinker i særlig grad, da frygten trækker grimme spor til tidligere nederlag.

EU har allerede amputeret fagbevægelsens ene arm. Når det kommer til arbejdstid, ferielov og barselsregler, så styres det hele nu fra Bruxelles – hen over hovedet på både Folketinget, danskerne og fagbevægelsen. Derfor er frygten berettiget, for EU’s jurister høvler gerne Danmark-knasten af, når det europæiske tømmer skal ensrettes.

Nu står vi så i en situation, hvor det eneste, der er tilbage, er et ringe håb om, at EU vil benåde det danske arbejdsmarked. For når det buldrende EU-tog først har sat kursen, så er det ikke dansk ’’sammenhold’’ eller skåltaler fra politikere, der stopper noget som helst. Og da slet ikke, når Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative har blåstemplet EU-Kommissionen – og givet ophavsfolkene et stort mandat.

EU’s indgriben i danske forhold er nu så voldsom, at selv om ingen i Danmark har ønsket en EU-mindsteløn, skal vi alligevel pludselig frygte EU’s ødelæggelse på et område, som er så definerende for danske lønmodtageres og arbejdsgiveres ve og vel.

I min verden er det en dansk falliterklæring af dimensioner, at vi i bedste fald skal være glade for, at EU-Kommissionen måske IKKE vil ødelægge hele det danske arbejdsmarked. Uanset hvor det ender, er der absolut intet at juble over.

Sandheden er nemlig den, at de jubeleuropæiske partier har listet mere og mere EU ind ad bagdøren, og nu kan de ikke længere tøjle det monster, som de selv har stopfodret med opbakning og stemmer.

Mindstelønsforslaget skal bekæmpes fra danske politikere og fagorganisationer. Det er vi enige om, og i Dansk Folkeparti kæmper vi med.

Men at vi overhovedet er kommet hertil, bør skabe stor refleksion hos dem, der i årevis har bildt danskerne ind, at de ikke skal frygte EU’s indgriben. Det er på tide at sige stop.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
29.03.20, 09:30
Vi står over for ikke én eller to plager, men fire. Hyp-hyp! Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
28.03.20, 20:42
Jeg er ensporet og har derfor læst den ca. 15 gange. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
27.03.20, 17:13
Corona-krisen er besværlig at håndtere politisk. Og selvom tiden er ikke til politisk skyttegravskrig og rævekager, er der dog en række politiske diskussioner, der efterhånden trænger sig på. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
27.03.20, 13:30
Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv. Læs mere
Af Henrik Højlund
27.03.20, 12:18
For mange af os er det lidt som en ferie, men så alligevel ikke. Vi savner hverdagen med alle dens konsekvensfuldhed. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.03.20, 07:36
Selv om der bestemt også er behov for sild og øl fra Bilka, så vil jeg bestemt mene, at behovet for åndelighed er større påskemorgen. Det ville klæde de borgerlige partier at kæmpe bare en anelse for også vores kulturelle og åndelige liv i denne tid – ikke kun vores forbrug. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
26.03.20, 20:49
Det ved vi ikke, men kombinationen af en enorm uproduktiv indvandrerbefolkning – i snit – og en økonomisk nedsmeltning gør det til en mulighed, til en sandsynlighed. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.03.20, 15:58
Med Covid-19 som undskyldning bliver demokratiet sat helt ud af kraft i Ungarn Læs mere
Af Signe Munk
26.03.20, 15:30
Vi skal rose hinanden, for danskerne har gjort det, som skulle til. Det, man bør, og ikke det, man har lyst til. Vi er mennesker med sociale behov, så isolation er faktisk ret svært for de fleste. Men det går godt. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.03.20, 12:16
Privathospitaler er blevet bedt om at lukke og aflevere udstyr, selvom de kan lukke ned med én dags varsel. Er det rigtigt at gøre? Læs mere