Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

EU-mindsteløn vil kastrere fagbevægelsen

Det er i sig selv en fiasko, at Danmark skal frygte, at EU's mindstelønsdrømme kan hive tæppet væk under det danske arbejdsmarked. Det burde være en selvfølge, at den danske model er ukrænkelig

Alarmlamperne blinker rødt.

Om få uger kommer EU-Kommissionen med et forslag, der skal sikre minimumslønninger i hele EU. Det omstridte forslag om en EU-mindsteløn har med rette sat sindene i kog hos danske politikere og arbejdsmarkedets parter, da EU’s altomsiggribende klamme hånd risikerer at smadre den danske model.

Jeg bryder mig ikke om at male fanden på væggen, men en EU-mindsteløn er gift for den danske fagbevægelse og lønmodtagerne. Det er utvivlsomt.

Derfor har formanden for Dansk Metal, Claus Jensen, eksempelvis kaldt en eventuel lovgivning om en europæisk mindsteløn for en »kastrering« af den danske fagbevægelse.

Det skyldes ikke mindst, at fagbevægelsen formentligt vil tabe retten til at konflikte over for udenlandske firmaer, der har folk til at arbejde i Danmark. Derudover skal danske lønmodtagere frygte en voldsom løndumping, der i værste fald hedder under 100 kr. i timen.

Alarmlamperne blinker i særlig grad, da frygten trækker grimme spor til tidligere nederlag.

EU har allerede amputeret fagbevægelsens ene arm. Når det kommer til arbejdstid, ferielov og barselsregler, så styres det hele nu fra Bruxelles – hen over hovedet på både Folketinget, danskerne og fagbevægelsen. Derfor er frygten berettiget, for EU’s jurister høvler gerne Danmark-knasten af, når det europæiske tømmer skal ensrettes.

Nu står vi så i en situation, hvor det eneste, der er tilbage, er et ringe håb om, at EU vil benåde det danske arbejdsmarked. For når det buldrende EU-tog først har sat kursen, så er det ikke dansk ’’sammenhold’’ eller skåltaler fra politikere, der stopper noget som helst. Og da slet ikke, når Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative har blåstemplet EU-Kommissionen – og givet ophavsfolkene et stort mandat.

EU’s indgriben i danske forhold er nu så voldsom, at selv om ingen i Danmark har ønsket en EU-mindsteløn, skal vi alligevel pludselig frygte EU’s ødelæggelse på et område, som er så definerende for danske lønmodtageres og arbejdsgiveres ve og vel.

I min verden er det en dansk falliterklæring af dimensioner, at vi i bedste fald skal være glade for, at EU-Kommissionen måske IKKE vil ødelægge hele det danske arbejdsmarked. Uanset hvor det ender, er der absolut intet at juble over.

Sandheden er nemlig den, at de jubeleuropæiske partier har listet mere og mere EU ind ad bagdøren, og nu kan de ikke længere tøjle det monster, som de selv har stopfodret med opbakning og stemmer.

Mindstelønsforslaget skal bekæmpes fra danske politikere og fagorganisationer. Det er vi enige om, og i Dansk Folkeparti kæmper vi med.

Men at vi overhovedet er kommet hertil, bør skabe stor refleksion hos dem, der i årevis har bildt danskerne ind, at de ikke skal frygte EU’s indgriben. Det er på tide at sige stop.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Peter Kofod (f.1990) er medlem af EU-Parlamentet for Dansk Folkeparti, hvor han er medlem af bl.a. Libe-udvalget, der tager sig af grænsekontrol og migration. Peter Kofod er tidligere medlem af Folketinget og retsordfører for Dansk Folkeparti, og han vil blogge om EU og danske emner. Han bor til daglig i Haderslev og er uddannet skolelærer.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
11.08.20, 20:35
Det er et af de groveste anslag mod mennesker, der tjener mere end andre, at de får mindre udbetalt end nogle, der tjener mindre. Læs mere
Af Jens Kindberg
11.08.20, 07:11
Sønderborg, Mariagerfjord og Skive – det er de 3 steder i Jylland, hvor det giver mere mening at spille på rød på kasinoet i Munkebjerg end at sætte penge i mursten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
10.08.20, 14:30
Kvinders adgang til ordination har ikke noget med kvindeundertrykkelse at gøre; det er et teologisk spørgsmål. Der er stadig sogne i Danmark, hvor kvinder ikke kan få embede. Men krav om kønskvotering fremmer ikke ligestillingen, men undertrykker friheden for kirken til at indrette sig, som dens teologi og tro bestemmer det. Læs mere
Af Christina Egelund
10.08.20, 12:39
Det er både rationelt og rigtigt at gøre, og burde være en selvfølge for de fleste politiske partier i Danmark. Helt bizar bliver debatten, når det påstås, at de 200 kvoteflygtninge er med til at sætte selve danskheden under pres. Smålighed er ikke en dansk værdi. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.08.20, 12:00
Vi andre pragmatikere må få det bedste ud af tingene, som de er. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
10.08.20, 00:34
EU skal indføre sanktioner overfor Europas sidste diktator Læs mere
Af Mikael Jalving
09.08.20, 10:00
Vi har brug for at se os lidt over skulderen. Vi kan også kalde det historisk dannelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen. De fleste vil gerne være påpasselige og er mere tolerante over for byens diversitet end mange ældre.   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere