Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blog. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Fagbevægelsen bliver kastreret

Nyt forslag om EU-mindsteløn er gift for dansk fagbevægelse og lønmodtagere. Alligevel bakker Socialdemokraterne aktivt op om den nye EU-Kommission.

Forestil dig en timeløn på 60-70 kr. i timen til almindelige lønmodtagere. Det vækker minder om en fjern fortid eller lande mere mod øst. Men det kan sagtens gå hen at blive virkeligheden i Danmark, hvis det står til EU-Kommissionen.

Et af slagnumrene fra den nye EU-Kommission med tyskeren Ursula von der Leyen i spidsen, der onsdag blev godkendt af EU-Parlamentet, er nemlig en EU-fastsat mindsteløn i hele EU. Og selvom den kommende beskæftigelseskommissær, Nicolas Schmit, har forsøgt at berolige danske politikere og fagbosser med, at der vil blive taget hensyn til nationale ordninger, så er forsikringen fra den nye kommissær intet værd.

For som Berlingske kunne fortælle mandag, så er selv de bedste intentioner fra alverdens kommissærer eller europaparlamentarikere reelt værdiløst, når først EU-Domstolen får sine klamme fingre ind over et kommende direktiv.

Professor Jens Kristiansen udlagde det sådan i Berlingske:

”Man kan sagtens forestille sig, at der vil være uoverensstemmelse mellem det, Rådet og Europa-Parlamentet sigter mod, og det som bliver resultatet i EU-Domstolens fortolkning af direktivet.”

Jens Kristiansen står ikke alene med sin vurdering af alvoren for Danmark med en EU-fastsat mindsteløn. Faktisk kan der ikke opdrives én eneste jurist i Europa, der kan finde en løsning, hvor en mindsteløn i hele EU ikke også vil betyde en EU-dikteret mindsteløn i Danmark, der vel at mærke vil ligge langt under det nuværende lønniveau i Danmark.

Det vil altså kort fortalt være et farvel til den danske model, hvor lønspørgsmålet står som en central forhandlingsvare mellem arbejdsmarkedsparter. Læg dertil, at EU allerede har sat fagbevægelsen ud på et sidespor, når det kommer til arbejdstid, ferieloven og barselsregler.

Nu vil flere nok mene, at jeg blot maler fanden på væggen af betydningen af en EU-mindsteløn. Lad os så tage en udlægning fra en, der bestemt ikke kan beskyldes for at være EU-skeptisk. Tværtimod. Formand for Dansk Metal, Claus Jensen, kalder forslaget om mindsteløn en ”kastrering” af fagbevægelsen, og han skitserer konsekvenserne sådan:

”Lad os sige, at de beslutter en mindsteløn på syv euro over hele Europa. Så vil der sidde nogle nede i et eller andet østeuropæisk land, som vil rejse til Danmark, fordi de har vundet retten til at bygge supersygehuset i Køge. Og så kommer de 2.000 mand herop og arbejder for syv euro i timen, og når jeg så kommer rendende med fagforeningsbogen i hånden og siger, at de skal have overenskomst, vil de sige, at de retter sig efter EUs mindsteløn,” siger Claus Jensen:

”Og så vil de formentlig hive mig i retten og sige, at der kom en flok banditter, som kalder sig en fagforening, som nu vil blokere for, at de kan passe et arbejde, som EU har sagt, er OK at udføre for syv euro i timen. Den sag tror jeg, vi taber, og i sidste ende vil mine medlemmer tabe på det.”

Alt dette var mine politiske modstandere advaret om, inden vi onsdag stemte om den nye EU-Kommission. Flere var sågar oppe på den helt store klinge og kalde konsekvenserne ”uspiseligt” og ”det kan vi ikke leve med.” Alligevel valgte flere af dem, herunder Socialdemokraternes tre medlemmer, at stemme for (Jeg stemte selvfølgelig nej) den nye EU-Kommission. Det er mig en gåde, når en af fagbevægelsens mest centrale figurer selv kalder det en ”kastrering” af deres arbejde, at man så stemmer for. EU er et selvfodrende monster, og Ursula von der Leyen er et billede på det. Hvis det er så frygteligt, som de siger, så skulle de have sagt fra, da de havde muligheden. Andet er hyklerisk. Men sådan er det med Socialdemokraternes EU-politik. Uanset hvor mange uspiselige lodder du smider i vægtskålen, vil den socialdemokratiske EU-glæde altid slå til og finde halvkvædet argumenter for, hvorfor EU er løsningen og svaret.

Det er ligeså trist, som det er forudsigeligt. Men hvad kan danske lønmodtagere bruge det til.

 

Del artiklen