*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den amerikanske borgerkrig er ikke forbi

Trump har vist sig at være problemet. Ikke løsningen.
Jeg har rejst rundt i de amerikanske sydstater i løbet af sommeren. I sporet på slaveri, borgerkrig og borgerrettighedskampe. Jeg boede med min familie på en gammel plantageejendom i Natchez, Mississippi. Tæt på den store flod. Igennem generationer var ejendommen ejet af hvide amerikanere, der holdt slaver og brutalt udnyttede de sortes arbejdskraft. Mississippi er Deep South og var en af de toneangivende stater, da sydstaterne ville vriste sig fri fra resten af USA under Borgerkrigen. Fordi nordstaterne ville ophæve slaveriet.
 
Der er ikke noget usædvanligt i, at der i stuen i hovedbygningen står en buste af sydstaternes store general fra Borgerkrigen, Robert E. Lee. Det er normalt, at man efter en krig - også når man har tabt - hylder sine lokale helte. Lee er omstridt, og det er en kendsgerning, at han ejede slaver. I dag er plantageejendommen i Natchez hotel og restaurant, og der er intet, der indikerer, at hverken de nuværende ejere eller personalet er racister. Eller noget, der ligner. Busten af general Lee står fremme, fordi han er en stor del af sydstaternes historie og anses for en krigshelt af mange. Fordi han er en del af historien, og fordi historien nu engang er, som den er. Historien skal fortælles til kommende generationer. Historien skal ikke skjules eller rives ned.
 
Sådan vil man normalt tænke. At man skal kunne debattere frit, selv om fortiden har været både blodig og barsk. Normalt vil jeg argumentere for, at statuer af Robert E. Lee og andre historiske helte skal blive stående, fordi de fortæller en væsentlig del af landets historie. Det samme gælder det sydstatsflag, som stadig ses mange steder i det sydlige USA. Det er bare ikke så enkelt i USA, hvor retorikken er barsk og modsætningerne mange. I et land, hvor borgerkrig, race, slavehistorik og borgerrettighedskampe stadig har enorm betydning. 
 
Symbolerne opfattes vidt forskellig, alt afhængig hvem du er. En undersøgelse, der refereres i bogen 'Det sorte USA' fortæller, at 75 procent af den sorte befolkning opfatter sydstatsflaget som et symbol på racisme. Kun 18 procent af de hvide har samme syn på sagen. Det er den slags, der har fået lokale myndigheder til at fjerne de symboler på racisme, som findes på offentlige bygninger og pladser. Primært sydstatsflaget og de statuer, der markerer sydstaternes krigshelte. Mange oplyste amerikanere opfatter den slags som historieforvanskning, fordi symbolerne er vigtige ingredienser i fortællingen om både borgerkrig og USAs historie. Desværre er den saglige debat gået fløjten, fordi nazister, Ku-Klux-Klan og tilhængere af hvidt overherredømme har erobret dagsordenen og med vold og drab ført debatten helt derud, hvor man kun kan tage entydig afstand.
 
Scenerne fra Charlottesville er dramatiske og forfærdelige, men det er ikke første gang, vi ser hvide racister gå amok i USA. Til gengæld er det første gang i nyere tid, at en præsident ikke utvetydigt fordømmer nazister og andre racistiske grupper. Det er livsfarligt i et land, der er opbygget af indvandrere og baseret på gensidig tolerance. Når Donald Trump undlader at slå hårdt ned på rendyrkede racister, ripper det op i sår fra både slavetiden, borgerkrigen og de borgerrettighedskampe, der i 60´erne truede med igen at splitte landet. 
 
Mange, også republikanere, har sagt, at her gik Trump alvorligt over stregen, og at det er begyndelsen til enden på hans præsidentskab. Carl Bernstein, journalisten, der afslørede Watergateskandalen, skrev på Twitter. at ledende republikanere fortalte ham, at Trump er 'unfit' til at være præsident. Selv Trumps rådgivere kan se det. Problemet er bare, at Trump har bygget en stor del af sin popularitet på at appellere til den hvide middel- og underklasse, der støtter om ikke volden, så dog holdningerne hos de stærkt højreorienterede grupper i Charlottesville. Det er umuligt at se Trump som en del af løsningen på USAs raceproblemer.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her