*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Dansk Folkepartis besynderlige selvmål

DR-dokumentar om nazisten Søren Kam fortæller historien om en radikaliseret verden
Det er et besynderligt krav om politisk korrekthed, der breder sig hos det oprindelige protestparti, Dansk Folkeparti. I sidste uge sendte partiets gruppeformand, Peter Skaarup, et kritisk spørgsmål til kulturminister Mette Bock, der reelt handler om at nedgøre DRs nye dokumentar om den danske SS-officer Søren Kam, 'Nazisten, der aldrig fortrød'. Samtidig fremturer DFs folketingskandidat i Nordjylland, Erik Høgh-Sørensen, i Weekendavisen og anklager DR og to anerkendte historikere for at 'vildlede seerne', 'romantisere' og 'underdrive omfanget af Søren Kams forbrydelser'.
Det er der på ingen måde tale om.Tværtimod. Dokumentarprogrammet om den danske nazist, der kæmpede på tysk side, og som den eneste dansker fik tildelt Jernkorsets Ridderkors af Adolf Hitler, er delvist baseret på Mikkel Kirkebæk og John T. Lauridsens værk: 'Et liv uden fædreland - Søren Kams erindringer', der udkom i 2015. 
 
Her fortæller den danske nazist om sit liv. Barndom og ungdom i Danmark, tiden i tysk krigstjeneste på østfronten og efter krigen, hvor han først levede under jorden og siden blev tysk stats- og bedsteborger. Det er erindringer, der dels fortæller en sand historie om helt konkrete begiveheder, dels forsøger at male et glansbillede og ganske givet er fuld af løgn, fortielser og fortrængninger. Det forsøger de to historikere efter bedste evne at tilbagevise og giver via kilder og dokumenter et mere retvisende og kildekritisk billede af Kams liv. Blandt andet om mordet i 1943 på BT-redaktøren Carl Henrik Clemmensen, som Kam deltog i, og som er grunden til, at han flere gange var tæt på at blive udleveret til retsforfølgelse i Danmark.
 
Men Kams erindringer er - hvor udspekulerede og afvigende de er - også et billede af, hvordan en fremtrædende dansk nazist opfattede virkeligheden og verden før, under og efter Anden Verdenskrig. En vigtig kilde til forståelsen af, hvordan et menneske tænker og agerer i en ekstrem og radikaliseret verden som den nazistiske. Hvad det kan gøre ved et menneske, hvis man er opvokset i et sådan lukket miljø. Det er netop dét, DR-dokumentaren gør. Forsøger at gøre os klogere på en tid, som har gjort så mange mennesker ulideligt ondt.
DR har fået fat på levende billeder af Kam, der fortæller om sin - set fra sit eget synspunkt - heltemodige krigsindsats mod russere og bolsjevismen. Konstant bliver Kams 'fake news' imødegået af de kritiske historikere, der korrigerer for de løgne og fortielser, som Kam excellerer i. Kunne de have været endnu mere grundige? Muligvis, og jeg vil ikke afvise, at der kan graves oplysninger om Kams mulige konkrete deltagelse i mishandling og udryddelse af jøder. Endnu er det ikke lykkes, og i takt med at mange vidner er døde og arkiver åbnet, svinder håbet. 
 
Et andet af Dansk Folkepartis kritikpunkter er, at DR - ifølge DF - har brugt filmoptagelser af Søren Kam, som er foretaget af en af Kams venner. En person, DF påstår er nazist. Manden bag optagelserne ønsker at være anonym, og det ønske har DR efterkommet, fordi de respekterer retten til kildebeskyttelse. Hvis det er DRs vurdering - og det er jeg enig i - at optagelserne af Kam er af væsentlig offentlig interesse, er det selvfølgelig helt naturligt, at de beskytter kilden. Det er med andre ord vigtigere, at vi i 2017 får Søren Kams udlægning af en vigtig del af den danske krigshistorie - historien om de mange danskere, der kæmpede på tysk side i krigen - end vi får tilfredsstillet en nyfigen interesse i at vide, hvem der har lavet filmoptagelsen. Og om vedkommende er nazitilhænger eller ej.
 
Tilbage står spørgsmålet. Hvorfor er Dansk Folkeparti mere interesseret i at finde ud af hvem, der har afleveret filmen til DR, end at eftertiden med egne øjne får at se, hvilken nederdrægtig slyngel, charlatan og krigsforbryder Søren Kam egentlig var? 
 
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her