*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

'Historien om Danmark' er sådan set det, vi forventer af DR.

DR leverer kvalitet og indsigt i den nye danmarkshistorie, men forbereder sig på kritik
Det er ganske vist skuespilleren Lars Mikkelsen, der går rundt, men der er langt fra dramaserier som Matador, Badehotellet, Krøniken eller Forbrydelsen til DRs nye og stort anlagte søndagsserie 'Historien om Danmark'. Alligevel var der godt over en million seere til hvert af de to første afsnit - lidt flere end til dramaserien Arvingerne - af DRs ambitiøse historiske serie, der skal fortælle, hvordan vi blev til den befolkning og den nation, vi kender i dag. Serien skal præsentere den nyeste forskning i populær form og er den moderne udgave af den historieskrivning, som Palle Lauring, Erik Kjersgaard, Paul Hammerich og Piet van Deurs har fortalt os og tidligere generationer om på tv. 
 
Dermed lever DR op til det, vi sådan set forventer af dem. At de giver os en historisk fortælling, som vi ikke finder magen til andre steder. At den har kvalitet og rammer en bred og interesseret del af den danske befolkning. Det er ambitiøst, og det lykkes med de to første udsendelser, som i en vellykket cocktail af dramatisering, flot fotograferede scenarier, Mikkelsens underspillede fortælling og engagerede og vidende videnskabsfolk tager seerne med ind i danmarkshistoriens fascinerende maskinrum. 
 
'Historien om Danmark' går til grænsen, men finder balancen. Vi kommer tæt på. Der bliver trukket en tand ud af munden på det mere end end 3000 år gamle kvindelig - Skrydstrup-kvinden - og vi er meget tæt på, når hendes aner og oprindelse bestemmes. Stærkt tv, der giver lyst til mere. Som seere sidder vi på stilke og på spring for at få mere at vide. Om hvordan man kommunikerede, og hvilket sprog man brugte i sten- og bronzealderen, men programmet falder ikke for fristelsen. Man er ikke bange for at fortælle, at der simpelthen - og selvfølgelig - er meget, vi ikke ved. Endnu. Man er endog modig og arbejder med en dristig billedkompostion, så fortid og nutid flettes flot sammen. Et højdepunkt er luftfotoet, hvor en dansk gul rutebil anno 2017 kører forbi de gravhøje, der stadig har en fremtrædende plads i det danske landskab.
 
DR kritiseres ofte for at være sig selv nærmest. For at lukke sig om sig selv i det store palads af glas, stål og beton i Ørestaden. 'Historien om Danmark' er et eksempel på det modsatte. Et forståeligt, seriøst og bredt fortællende værk på tv, der rækker ud mod seerne og tilmed har etableret et givende samarbejde med det omgivende samfund. Nationalmuseet, egnsmuseer, biblioteker, skoler og bogudgivelser går hånd i hånd med DRs tv-serie, der også har et liv på radio, på dr.dk.og på sitet historieromdanmark.dk. Det er - indtil nu - svært at være andet end begejstret. 
 
Alligevel har der været sure røster. Forfatter og 'venligbo' Anne Lise Marstrand-Jørgensen mener, at der - surprise - er for få kvinder, og at historiefortællingen er for konservativ, tweedjakke-agtig. Jeg fatter det ikke rigtigt. I de første to afsnit er kvindelige forskere synlige og meget tilstede og har en vigtig rolle i formidlingen. Blandt de medvirkende er mændene i overtal, men kvinderne er ofte i centrum, blandt andet fordi kvinde-fundene er blandt de mest velbevarede. At banke til kønsforargelsen efter et enkelt afsnit er simpelthen for nemt og udtryk for feministisk automatpilot.
 
Selvfølgelig vil der komme kritik. På to afsnit har vi fået serveret gedigne og kontroversielle nyheder, for eksempel at Skrydstrup-pigen ikke var lokal, men indvandret sydfra. Men det er svært sådan for alvor at hidse sig op over, hvad der skete i bronzealderen. Det kan blive mere giftigt, når vi kommer længere op i historien. Bare tænk på debatten om DR-dramaet '1864', der fik Dansk Folkeparti til at gå i harnisk, fordi de mente, at forfattere og instruktøren havde taget subjektive, indvandrervenlige briller på. I efterteksten til 'Historien om Danmark' skriver seriens tilrettelæggere, at 'dramatiseringer af historiske forhold kan indeholde kunstnerisk fortolkning af hensyn til forståelsen'. Måske et slags forbehold for de kontroverser, der måtte komme? Indtil nu kan vi kun lette på hatten og sige tak for fremragende historieformidling på DR.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere
Af Jens Kindberg
14.12.17, 05:13
Det stoppes heldigvis af Mai Mercado – børn skal ikke lide Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.12.17, 22:14
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her