Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sprognævnet til Bogense, Handicaprådet til Brovst, Radio 24syv til Aarhus. Det er ren overbudspolitik

Det er ingen skandale, at meget magt er koncentreret i København
Det er set før. Politikerne overbyder hinanden for at virke konsekvente og handlekraftige overfor de vælgere, der hvert fjerde år skal kaste deres lod i vægtskålen. Det gælder i spørgsmål om flygtninge og indvandrere, om udflytning af statslige virksomheder, om de igangværende medieforhandlinger. Og det gælder - kunne man tilføje - især for Dansk Folkeparti og Venstre. Skarpt forfulgt af Socialdemokratiet. Det er de tre partier, der kæmper om de store vælgergrupper i Jylland, hvor slaget står.
 
DF er oftest længst fremme i de halvrabiate sko, men Venstre og socialdemokraterne har fundet ud af, at DFs forslag og retorik ofte flytter stemmer, så de lægger sig stille og roligt i slipstrømmen. Værdipolitikken er en slagmark. Her støttes næsten ethvert forslag fra DF af Venstre og Socialdemokratiet. Af frygt for at blive betegnet som 'slappere'. Nogle gange ser man endda Inger Støjberg eller Henrik Sass overhale DF højre om, når det handler om integration og flygtninge. Det drejer sig om at please vælgerne, også når talen falder på statens udflytning - eller indflytning, alt efter geografisk udgangspunkt - af styrelser, råd og nævn.
 
DFs store fremgang i det sydvestlige Jylland ved sidste folketingsvalg satte en skræk i livet hos Venstre. Partiet rullede en plan ud, der skulle skaffe de tabte vælgere tilbage. Svaret var en massiv udflytning af statslige arbejdspladser. Nogle ideer mere gennemtænkte end andre, men helt oplagt et forsøg på at slå sig op som det parti, der gør noget for at 'genskabe balancen' i et ellers - kan man måske indskyde - ganske balanceret land. På samme måde er de nuværende medieforhandlinger blevet en kampplads, hvor det mere handler om geografi og sognerådspolitik end et seriøst hensyn til det samlede medielandskab. 
 
København er Danmarks hovedstad, og det er naturligt, at de største medier findes her. Det er ingen skandale. Man kan tale om ubalance, men det er en naturlig ubalance. Indtil monopolbruddet i 1988, hvor TV2 kom til, var der en unaturlig ubalance. En ekstrem koncentration af offentlig mediemagt i København, men siden er dækningen blevet bredere og mere jævnt geografisk fordelt.
 
TV2 blev placeret midt i landet, i Odense, og har siden været ret god til at at fange den danske folkesjæl og har samtidig presset et - dengang - stift og støvet DR i samme retning. Opbygningen af TV2s regioner rundt om i det ganske land har sørget for, at den regionale dækning er omfattende. Og dyr. Tager man DRs distrikter - der ofte ligger i samme område - med i regnestykket, bliver der brugt rigtigt mange licens-penge på public service udenfor København.  
 
Presset fra politikerne har stået på længe. DR har allerede flyttet flere redaktioner og mange medarbejdere til Jylland, og nu vil DF stramme den regionale skrue endnu mere. Det er til at forstå, at TV2 skal holdes fast på, at tv-stationen rent faktisk har hovedsæde i Odense, og at den ikke konstant skal forsøge at flytte hele biksen til København. Men at DF - bakket op af Socialdemokratiet - vil flytte den velfungerende og på mange måder nytænkende og effektive Radio 24Syv til Aarhus, er ganske enkelt for meget. For meget sognerådspolitik og lokal vælgertække. For lidt omtanke. Ren overbudspolitik.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
22.04.19, 21:41
Flere og flere forstår essensen i den farlige multikultur. Terroren på Sri Lanka var endnu en påmindelse. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her