Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Marie Krarup, den naive dansker i Dansk Folkeparti

Det er farligt at tro på politiske alliancer med Putins Rusland.

På søndag er der præsidentvalg i Rusland. Lige så sikkert som at langfredag kommer efter skærtorsdag, vil Vladimir Putin vinde valget og fortsat styre landet med sin sædvanlige jernnæve. Oppositionen har ikke en chance. Noget tyder endda på, at han den seneste tid har strammet tommelskruerne endnu et nøk. Putins lakajer sørger for, at hans modstandere får indskrænket deres spillerum så tilstrækkeligt, at de reelt ikke kan agere kritisk opposition. De holdes i ultrakort snor, og de politikere, der måske kunne have udgjort et reelt alternativ til Putin, er for længst sat ud af spillet. Anholdt eller chikaneret af Putins politi. Staten sætter hårdt ind, hvis Putin eller Rusland kritiseres, især mod den debat, der findes på sociale medier. Aktivister, bloggere og kommentatorer bliver i stigende grad retsforfulgt og smidt i fængsel, og Rusland er yderst aktiv for at få Google og Youtube til at fjerne indhold, der ikke passer til magthavernes syn på sagerne.

 

Med andre ord. Rusland er ikke et demokrati, som vi forstår det. Nærmere et kleptokrati, fordi korruption og svindel spiller en stor rolle i magtudøvelsen. Det er der nogenlunde enighed om blandt de efterretningstjenester, eksperter, tænketanke og journalister, der har undersøgt tingenes tilstand i Rusland. Og selvfølgelig blandt de russere, der dagligt lever i et uhyre kontrolleret samfund, og som er bange for at tale frit af frygt for repressalier. 

 
Der er dog undtagelser, og et af de få steder, hvor kendsgerninger falder på gold jord, er hos Dansk Folkepartis Marie Krarup. DF's forsvarsordfører fremturer – omend ikke dagligt, så ofte – med holdninger om, at hverken Rusland eller Putin har onde hensigter, at de ikke er ekspansive. Hun gør heller ikke meget ud af, at Rusland reelt ikke er et demokratisk samfund. Kommer det til spørgsmålet om russisk påvirkning af vestlige landes valgkampe, mener Krarup, at der ikke findes beviser på den slags. 'Påvirkningskampagner er fis i en hornlygte. Alle forsøger at påvirke hinanden. Man kan heller ikke tale om en russisk strategi for destabilisering af Vesten', siger hun og afviser den amerikanske efterretningstjeneste, der mener at kunne bevise, at Rusland påvirkede den amerikanske valgkamp.
 
At Rusland fører cyber-krig er ellers noget af det, der er bred enighed om. At det er en af de måder, hvorpå Rusland forsøger at underminere de vestlige demokratier på. Valgene i USA, Tyskland og Frankrig er blevet forsøgt påvirket via falske nyheder, der er sporet til Rusland. Det er besynderligt, at Dansk Folkeparti – der ellers er dygtige til at skære ind til problemets kerne, når vi for eksempel taler om islamisme – ikke kan se de åbenlyse problemer i Ruslands aggressive måde at agere på. Hverken i forholdet til Ukraine, Krim og Georgien eller – når det kommer tættere på – Norge, Sverige samt de danske interesserer i Arktis. Eller chikanen mod dansk luftrum, som russiske fly i flere tilfælde har stået bag.
 
Men det er måske pointen, at Dansk Folkeparti og Marie Krarup lukker øjnene for forbrydelserne i – og truslen fra – Rusland, fordi landet kan være en fælles allieret i kampen mod islam og nedbrudte grænser i Europa? Det er ofte de argumenter, Marie Krarup tyr til, når en undrende offentlighed stiller spørgsmålstegn ved hendes holdninger. Men det er både naivt og farligt at basere sin sikkerhed ved at gå i seng med fjenden. Og det er netop, hvad Putin er. En mand, der kun har hån til overs for de frihedsværdier, den vestlige verden bygger på.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere