Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Smid Rusland ud af OL

Beviserne for Ruslands statsdoping er overvældende. Udelukkelse er det eneste sprog, de forstår.
Har du ikke set den, er det på tide. Dokumentarfilmen 'Ikaros' ligger på Netflix og fortæller historien om det mest systematiske og planlagte statsdoping-program i nyere tid. En højdramatisk film om snyd, ære, agenter og mystiske dødsfald. En fortælling om, hvordan Rusland gennemdopede sine atleter og sørgede for, at de aldrig blev fanget i en dopingkontrol. Allerede inden dokumentarfilmen tidligere i år havde premiere, var dele af Ruslands statslige dopingprogram blevet afsløret i rapporter, og stormagten var tæt på at blive udelukket fra OL i Rio i 2016.
 
Det turde IOC, den internationale olympiske komité, dog ikke, men måske tager de nu affære og udelukker Rusland fra Vinter-OL i Sydkorea i 2018. I hvert fald kom IOC i mandags med en ny rapport, der retter en lammende kritik mod Rusland, og som bakker de personer op, der har afsløret det omfattende snyd og cover-up. 'En konspiration, der inficerede og undergravede OL på den værst tænkelige måde', skriver IOC om den skandale, der for en stor dels vedkommende oprulles i amerikaneren Bryan Fogels dokumentarfilm 'Ikaros'.
 
Filmen fortæller, hvordan Rusland op til og under det meget prestigefyldte Vinter-OL på hjemmebane i Sotji i 2014 først dopede landets atleter, så de kunne vinde guldmedaljer, og siden ordnede det sådan, at ingen russere gik i dopingfælden. Begge dele lykkedes. Rusland blev bedste nation med 33 medaljer heraf 13 af guld, og ingen blev snuppet af dopingkontrollen. Det sidste skyldes den simple årsag, at den russiske sikkerhedstjeneste FSB (tidligere KGB) havde 100 mand på plads i Sotji. De sørgede for, at de russiske sportsfolks urene urinprøver blev ombyttet med rene prøver, der var foretaget, mens atleterne var dopingfri. 
 
Den mildt sagt opsigtsvækkende historie fortælles i detaljer i filmen af Grigory Rodchenkov, den daværende leder af antidoping-laboratoriet i Moskva, som lige nu lever under jorden et sted i USA. Manden frygter for sit liv, fordi han har afsløret, hvordan han selv, bistået af højtstående embedsmænd og politikere med direkte adgang til præsident Putin, har stået bag et af de største svindelnumre i i den internationale idrætshistorie. 
 
Nu er det på ingen måde nyt, at atleter doper sig, og at stater bifalder eller ser igennem fingre med den slags. Ej heller at stater står bag, fordi sportslig succes kan bruges i et politisk og nationalt spil. Eksemplerne er mange. Det er til fulde dokumenteret, at der i Italien i 90´erne foregik doping, der var styret af professor Francesco Conconi, idrætsmedicineren, der havde en høj post i Italiens Olympiske Komité. 'Statsdoping' blev det kaldt af den offentlige anklager, der senere undersøgte sagen. 
 
Enhver ved, at ét-partistaten DDR i stor stil brugte systematisk statsdoping i 70´erne og 80´erne for at fremme resultaterne. Mindre kendt er det, at Vesttyskland også dopede deres topatleter med statens vidende. En rapport, der interviewer mange af landets bedste atleter fra 70´erne konkluderede for nogle år siden, at de gik deres østtyske kolleger i bedene. Det var knap så statsstyret, men havde dog statens store bevågenhed. 'Fra jer som sportsmedicinere forlanger jeg kun én ting: Medaljer i München', sagde daværende indenrigsminister Hans-Dietrich Genscher ifølge rapporten 'Doping in Deutscland von 1950 bis heute' til en stribe læger inden OL i München i 1972. 
 
Statsstyret doping findes flere steder, men i nyere tid er der intet, der slår den russiske kynisme og systematik. Lad os håbe, at IOC denne gang skærer igennem. At de smider Rusland ud af den olympiske familie og forbyder dem at stille op til det kommende Vinter-OL i Sydkorea. Det er det eneste sprog, russerne forstår. Som Rodchenkov skriver i et læserbrev i New York Times fra sit hemmelige skjul i USA: 'Rusland bliver opildnet, hvis ingen stiller dem til regnskab'.
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Olav Skaaning Andersen (f. 1965), er journalist, debattør og direktør på forlaget Momenta. Cand.mag i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet. Prisbelønnet undersøgende journalist og dokumentarist. Tidligere chefredaktør på BT og chef for Sporten, Deadline og P1’s Orientering på DR. Født og opvokset på en gård nær Vejle. Olav har hang til debat og ord om alt fra politisk håndværk/dobbeltmoral og mediekritik over grænseoverskridende kriminalitet og korrupte magtmennesker til daglig værdikamp, hverdagens små udfordringer og sammenhængskraften i vores lille land.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her